Arsenie Boca, confiscat cu poliția din magazinele din Arad. Proprietarul brandului a început „jihadul” chiar pe Mețianu | Foto – Video





Poate vă mai aduceți aminte de știrea din luna decembrie a anului trecut cum că un ungur, cu domiciliul în Kecskemét (Ungaria), a cumpărat drepturile de proprietate intelectuală pentru marca Arsenie Boca, mai exact o ilustrație industrială care-i înfățișează chipul celebrului duhovnic român, precum și numele acestuia. Încă de atunci, deținătorul mărcii, pe numele său Andor Sándor, a înștiințat comercianții din România că nu mai au dreptul să vândă aceste produse, decât cu acordul său. Se pare că acesta a fost însă contactat de către un tânăr arădean, Gheorghe Emanuel Daniel, care a obținut cu ușurință licența pentru drepturile de autor, iar astăzi a pornit la drum hotărât să oblige comercianții din Arad să elimine toate produsele cu Arsenie Boca, că altfel… aceștia riscă chiar pușcăria.
Pare o poveste ireală, pare o glumă, dar arădeanul este cât se poate de serios. Astăzi a „descins” într-un magazin de suveniruri de pe strada Mețianu și le-a arătat toate documentele pe care le deține, inclusiv licența de marcă care atestă dreptul de folosire a mărcii înregistrate. Gheorghe Emanuel Daniel a chemat și poliția să-i vină în ajutor și a insistat să fie de față inclusiv reprezentanții Poliției Economice. Ceea ce a și reușit. Proprietarul magazinului de pe Mețianu nu a fost de față (nu locuiește în Arad), dar i-a transmis vânzătoarei să închidă magazinul – pe ziua de azi, cel puțin – și să predea toate produsele cu Arsenie Boca agenților de la Poliția Economică.
„Am rugat-o frumos să primească o scrisoare a avocatului Lucian Buzlea, care este reprezentantul oficial al companiei englezești Additional Woldwide Care Service LTD (n. red. – cu sediul în Marea Britanie), care este deținătoarea de drept a brand-ului Părintele Arsenie Boca”, ne-a spus Gheorghe Emanuel Daniel.
Acesta a alertat de îndată poliția, semnalând „săvârșirea unei infracțiuni în flagrant delict și încălcarea drepturilor de proprietate, comițând infracțiunea de contrabandă”. În scurt timp, doi agenți ai Inspectoratului de Poliție Județean s-au deplasat la locul faptei, constatând cele întâmplate și… încercând să înțeleagă logica care-l ghidează pe arădean în acțiunea sa – hai să-i spunem – „justițiară”.
După un timp au venit și doi agenți de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, care i-au explicat tânărului arădean (după ce au analizat actele oficiale prezentate de acesta, evident) că momentan vor fi două soluționări până la finalizarea proceselor penale: ori va elimina proprietarul magazinului toate produsele cu însemnele mărcii „Arsenie Boca”, ori acestea vor intra în custodia Poliției Economice fără drept de a le comercializa în continuare.
De ce face asta acest tânăr arădean?
Cu ce i-a supărat oamenii care comercializează aceste suveniruri, icoane și postere?
După cum a spus chiar el, vrea să facă dreptate, vrea ca legea să fie respectată, pentru că nu i se pare normal că oamenii aceștia abuzează de o marcă înregistrată și nu plătesc niciun fel de impozit sau taxă pentru deținătorul drepturilor de autor.
Cum a reușit Daniel să fie singurul licențiat pe țară a brand-ului „Arsenie Boca”? Partea aceasta sună și mai ireal: GRATUIT, dacă e să-l credem pe cuvânt. Pur și simplu, Andor Sándor, proprietarul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO), i-a cedat licența de folosire a drepturilor firmei PULSE ESCAPE SRL din Arad (al cărei proprietar este arădeanul), iar acest drept include, se pare, până și un fel de „jihad” împotriva comercianților fără aviz.
Cine este Gheorghe Emanuel Daniel?
Despre viața personală ori profesională nu a vrut să discute prea mult, considerându-le irelevante în cazul de față. Am aflat doar că are 24 de ani și este instructor de Aikido la Arad. Această artă marțială este, de fapt, „arta păcii”, arta soluționării non-agresive a problemelor, după cum a explicat pe scurt chiar Daniel.
Probabil că e o „artă a păcii” și această soluționare a problemei pe drepturi de autor, o problemă pe care Daniel le-a luat în mâini proprii… și nu se oprește aici! Magazinul de pe str. Mețianu a fost doar primul pas. Tânărul este extrem de hotărât să ia la rând toate magazinele din Arad care comercializează produse cu Arsenie Boca, după care se va duce la Oradea sau chiar la tarabele de lângă Mănăstirea Prislop!
Ne pare rău, această filmare nu mai este accesibilă, deoarece YouTube ne-a suspendat contul.
Încă tot vi se pare o poveste „halucinantă”?
Asta nu e tot:
Proprietarul maghiar al mărcii Arsenie Boca, implicat într-un dosar de fraudă de 34 milioane de lei(?)
Potrivit Ebihoreanul.ro, socoteala lui Andor Sándor era că în condiţiile în care călugărul n-a avut urmaşi, iar Biserica Ortodoxă Română nu l-a canonizat, pentru a-i putea revendica ea numele, nu va întâmpina nicio piedică. Şi a calculat corect: a înregistrat marca „Arsenie” şi imaginea părintelui pe numele său, iar marca „Boca părintele” pe numele Dianei Talpoş, cu care s-a însurat în toamna anului 2017.
Anul trecut, Andor nu era de găsit, iar soţia se dădea lovită de amnezie, susţinând că bărbatul ei nu era implicat în nicio afacere. „E o coincidenţă de nume. Între soţul meu, Alexandru Andor, şi Andor Sandor din Ungaria nu există nicio legătură”, a pretins femeia.
Ziarul BIHOREANUL a descoperit, însă, de ce se ascundea Andor. Implicat într-un păienjeniş de firme, cu tot soiul de profiluri, de la comerţ la arhitectură, orădeanul se afla în atenţia DIICOT Oradea de cinci ani, după ce procurorii au descoperit că încă din 2010 coordona împreună cu patronul unei firme de transport, Ovidiu Pop, o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani.
Din ancheta magistraţilor Antimafia a reieşit că gruparea a acţionat prin metoda suveică, realizând serii de cumpărări şi vânzări între mai multe firme, pentru a se pierde urmele celor care datorau plata TVA către stat. Pentru a încurca şi mai mult eventualele controale, actele societăţilor au fost distruse, iar firmele rebotezate şi cesionate altor persoane. Unele erau trecute pe numele unor străini, cetăţeni sârbi sau persoane cu handicap din Ungaria.
În total, DIICOT a inculpat 11 inşi şi 12 firme, pentru o pagubă de 34 milioane lei provocată bugetului de stat, adică aproape 8 milioane de euro, sumă cu care ANAF s-a şi constituit parte civilă. La aceasta se adaugă şi peste 8 milioane de lei, bani pe care Andor i-a delapidat din firme, „plimbându-i” prin conturi personale şi făcându-i apoi dispăruţi, atât de bine încât procurorii au reuşit să-i pună sub sechestru doar un apartament şi un cont de câteva sute de lei.
Comentariile portalului
Pe când DNA-ul la RAR? (cenzurat de redactie) dormi bine noaptea când știi ca ai fost SPAGARUL nr 1 abuzurile tale nu vor rămâne nepedepsite. Acest jeg (...)
= BAI DRUJBISTULE == UITE CE ZICEA BOLOJAN == NU POTZI SA ATRAGI FONDURI EUROPENE DACA AI PRIMARIA PLINA CU NEAMURI SI COLEGI DE PARTID INCOMPETENTZI == SIMPLU == VALABIL SI PT HOTZSPATARUL LUI PUSHCULITZA .
== PT FLORIN - ==AL DOILEA THICHET CE CULOARE ARE?