Alin Olteanu: Mai bun cu câinii decât cu oamenii. Pleacă, domnule Schill!

  de Alin Olteanu | 22 august 2014, 11:16 AM | Opinii

  8

  Demisia managerului de la Ambulanța Arad trebuia să fie pe masa prefectului începând de ieri. Sau, în cazul în care Instituția Prefectului era prea mică pentru simțurile canine ale lui Schill (directorul e și arbitru chinologic internațional), atunci instituțiile centrale – în speță, ministerul Sãnãtãtii în subordinea căruia se află Ambulanța – luau de mult la cunoștință despre gestul de onoare al acestuia și… gata. Viața mergea înainte pentru că nimeni nu e de neînlocuit. Însă, așa cum ne-am obișnuit în România zilelor noastre, gesturile de onoare lipsesc aproape cu desăvârșire și, așa cum constatăm până acum, managerul de la Ambulanță nu face parte dintre oamenii care pleacă singuri pentru că nu mai sunt doriți. S-ar părea – unii spun că sigur e așa! – că Roberto Schill n-are dram de onoare, iar această mare lipsă ar avea rădăcinile în metoda cu care a fost pus manager la Ambulanța Arad, adică urmare a sforilor trase de tatăl său, fost consilier PDL! Indiferent însă de modul în care a ajuns să conducă serviciul de Ambulanță, Schill tot trebuia să înțeleagă, în cei opt ani de conducere, că instituția e una de stat și nu privată. Și, mai ales, că subordonații săi sunt oameni, nu câini, că nu-i aparțin lui ca persoană, ci sistemului medical românesc, că oamenii aceia pe care-i conduce au în mâini, secundă de secundă, viața altor semeni de-ai lor.

  În urmă cu mai mulți ani, împreună cu familia, am ales să ne ducem copilul la o grădiniță particulară, fiind de părere că o instituție de acest gen – care trăiește exclusiv din afacere – ar fi mult mai serioasă decât una de stat, în care interesul față de copii putea fi mai mic, în condițiile în care statul plătește oricum, indiferent de rezultate. După un timp am constatat aversiunea copilului față de grădiniță și numai dacă treceam pe lângă acea clădire, ca să nu mai vorbesc despre teroarea de dimineață, când trebuia ca el să meargă la joacă – credeam noi. Ca să n-o mai lungesc, copiii erau certați și bătuți din cele mai mici motive, erau absolut terorizați de educatoare ș.a.m.d. În urma unor cercetări și discuții (private) cu angajații, nu cu patroana grădiniței, am constatat că aceștia aveau salariile foarte proaste, neplătite la timp și că numai chef de lucru și educație cu copiii nu aveau. La cea mai mică abatere a celor mici, stresate fiind, angajatele grădiniței aplicau măsura corectării fizice. Ceva de genul: cum să mă ocup și să am timp de copilul altuia dacă al meu, acasă, nu are mâncare!? Am ales să schimbăm școala pentru că managerul sau administratorul nu puteam să-l schimbăm – grădinița, cum spuneam, fiind particulară.

  La Ambulanța Arad lucrurile stau tocmai invers. Instituția e de stat, angajații sunt plătiți de stat, managerul nu e proprietar, ci angajat la rândul său. Oamenii ăștia pe care Schill se pare că nu dă doi bani (nici nu prea are cum, având în vedere că nu e de profesie medic) răspund zilnic de sute alte vieți.  Nu se poate ca modelul de conducere pe care îl ai să le afecteze acestora gândirea, să-i streseze și să-i obosească zilnic, iar tu să te faci că nu vezi sau, cum spuneam, să nu-ți pese. Ba, mai mult, să-i obstrucționezi, să-i batjocorești, să-i stresezi. Funcția managerului nu e pe viață la o instituție de stat ca Ambulanța Arad. Bolnavii nu pot pleca, după capul lor, în altă parte. În schimb, spre deosebire de societățile particulare, la instituțiile de stat poate (și uneori e obligatoriu!) pleca managerul.  Iar în cazul nostru chiar credem că trebuie s-o facă pentru că în sistemul medical nu are loc bătaia de  joc, acțiunile de teroare psihică, tăierea salariilor după bunul plac, nerespectarea orelor de muncă legale, lipsă de umanitate, de etică și morală.

  Cum poate susține Schill că este curat și cu inima împăcată că și-a făcut treaba onest, când metodele folosite de el nu sunt aceleași pentru toată lumea,  când știe că este imoral ceea ce face (și noi știm și, din păcate, avem probe filmate), când are pe umeri  o relație (inadecvată în cazul său, ca manager cu funcție publică) cu o subordonată de-a sa. Când… atâtea și atâtea altele.

  În acest moment angajații l-au chemat pe Arafat la Arad, considerându-l singurul onest în a lua măsuri. Însă, după umila noastră părere am spune că nu trebuie să vină nimeni. Să citească (doar) ministrul Bănicioiu ce au de spus angajații și să ceară probele care există. Știm că sunt destule deoarece Special Arad a arătat în mai multe articole de presă ceea ce se întâmplă la Ambulanța Arad. Urmarea ar fi că Schill n-ar mai râde ironic și nu va mai apuca să-și dea demisia. Va fi dat afară și scos pe ușa din dos, așa cum unii cred că merită.

  P.S. Oare după ce criterii a fost evaluat managerul Roberto Schill? Și cât de serios? Avem dreptate să spunem că n-a fost evaluat decât politic?

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Vrei poze cu evaluarile celor din poze?! Foarte tehnic! Dar de ce nu si cu subiectele date la acele evaluari? Si inca un mic detaliu sa ceri si copie dupa diplomele asistentilor pe spatele carora este trecut pentru ce au fost pregatiti. Si legislatia in vigoare unde este definit cat se poate de clar ce nu are voie sa faca un ambulantier si ce nu are voie sa faca un zsistent medical. Iar bomboana pe coliva: notele de examenele de grad date de asistenti, din toata materia parcursa, examene date din 100 de intrebari, cu comisii reale de la D.S.P. Poti face o comparatie sa ai o idee despre ce inseamna sa fii subiectiv. Si mai cere si copie dupa graficul de lucru din luna in care s-au dat acele evaluari cu datele la cre au avut loc testele de evaluare. Atunci poti sa tragi singur concluziile!

    --3 voturi
    +1
    -1
    • de ce nu il intrebati pe dl. doctor din gasca voastra de subiecte ca doar el a fost unul dintre cei ce au stabilit subiectele, nu managerul !!!!!! ce discutam ???? ce are graficul cu evaluarea ???? aaaaaaaa trebuia sa invatati atunci ca de fapt nu trebuie sa cunoasteti legislatia numai cand sunteti evaluati, asta da !!!!

     +4 voturi
     +1
     -1
     • Se vede ca esti pe langa subiect! Nimic nu misca in institutia aia fara aprobare de la manager ! Deci, nu voebesc despre subiecte anume ci despre tematica in general, iar examenele date au avut niste date bine stabilite, in asa fel incat cei are puteau sa mearga la examen in saptamana cu pricina aveau graficul incarcat inca de la inceputul lunii. Iar despre competente si tematica citeste ordinul 1092/2006 din 7 septembrie, penultima pozitie din tabel. Iar ce trebuie sa cunoaste si ce nu, aici esti subiectiv. Indica si modul in care sa contesti subiectul dat la examen in situatia data si sa vezi cum faci naveta pe banii tai din Arad la Gurahont vreo 3 luni, iar familia ti-o vezi doar in poze, sub pretextul ca nu ti-ai verificat medicamentele din trusa sau n-ai avut sapca sau becul de far dreapta nu arde pe faza lunga indiferent pe care scaun stai in masina (aici pot sa scriu o lista de motive)…

      0 voturi
      +1
      -1
  1. Oare cine trebuie sa ajunga director la Ambulanta, de ati pornit asa o campanie? Oare ce aveti voi de castigat? Mai bine spus, cat? Si, pana la urma, cred ca Valeriu a scris chiar si protestul care a fost citit la mitingul cel “foarte spontan”, care a demarat “spontan” cu toate televiziunile acolo :)) spre deosebire de mitingul ala, comentariul meu chiar a venit… spontan :))

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. Schill este din acelaşi aluat ca şi Băsescu, Falcă, Văcean de la Filarmonică şi în general toţi băsiştii: tupeist, dictator, abuziv, fără bun simţ, fără conştiinţă, şamd. Ce demisie de onoare! Pe Băse l-au alungat 90% din votanţi şi n-a plecat, pe Falcă îl huiduie lumea pe unde se duce şi la TV spune că a fost ovaţionat, Schill este contestat de mulţi ani şi reacţia lui este una de sfidare, Văcean la fel. Ăştia se caută unii pe alţii, se unesc, se promovează, se susţin. Culmea e că pârghiile guvernamentale deţinute de PSD nu fac nimic pentru a reteza hidra băsistă. Atenţie, români şi arădeni, cui mai daţi votul în viitor!

   --8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.