sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Adela Zaharia, arădeanca care a cucerit în urmă cu câteva zile Amsterdamul, va cânta alături de celebrul Placido Domingo

    de Lucian Dănilă | 22 februarie 2024, 2:09 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Adela Zaharia este, fără îndoială, una dintre cele mai bune soprane ale lumii în acest moment. Solistă la Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf, Germania, Adela Zaharia a fost în ultima perioadă în turneu prin Europa cu „Traviata” (ea jucând rolul Violettei).

    A fost la Amsterdam, acolo unde a susținut opt spectacole „sold-out”, asta după ce avusese și alte reprezentanții în Olanda, toate aceste spectacole fiind încheiate cu standing ovation. Ca să înțelegeți ce înseamnă „sold out” la un spectacol al Adelei Zaharia la Amsterdam, inserez mai jos o fotografie…

    adela amsterdam

    Voiam de mai multă vreme să scriu despre Adela Zaharia. Totul a plecat de la drumurile zilnice cu mașina, locul în care ascult cel mai des radioul. Nu exista drum să nu aud despre concertele Adelei Zaharia de la Cluj și de la București alături de Placido Domingo… Cred că nu mai este nevoie de prezentare în ceea ce-l privește pe Placido Domingo. Am crescut văzându-l în celebrul trio alături de Luciano Pavarotti și Jose Carreras. Este în vârstă de 83 de ani, dar rămâne una dintre marile voci ale lumii.

    La radio, în spotul publicitar care anunța spectacolul care va avea loc mâine la BT Arena din Cluj-Napoca și luni, 26 februarie, la Sala Palatului din București, auzeam zilnic că Placido Domingo va cânta alături de „celebra Adela Zaharia”. Mărturisesc că știu de câțiva ani de Adela Zaharia și am ascultat mai multe arii în care a apărut. Am fost însă curios să văd, printre cunoscuții sau cunoscutele mele, dacă știu cine este Adela Zaharia. La birou, toți au auzit de ea. M-am bucurat. Raluca Medeleanu chiar a scris despre debutul ei la Opera Royal House din Londra. Eu am scris despre poziția pe care a lua-o soprana în legătură cu Filarmonica din Arad, amenințată în 2021 cu dispariția, pentru ca tot pe site-ul Special Arad să apară și știrea despre faptul că Adela Zaharia a câștigat concursul Operalia Placido Domingo, cel mai important concurs liric din lume, un concurs care practic i-a schimbat viața artistei…

    Mulți dintre prietenii sau prietenele mele nu au auzit despre Adela… Iar asta m-a pus pe gânduri. De ce? Pentru că în acest moment, Adela Zaharia este – poate – cel mai important artist arădean în activitate. Este din Arad, din localitatea Șofronea, comuna aflată la 7 kilometri de Arad. Astfel, soprana a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu contează unde te naști. De la Șofronea, Adela Zaharia a ajuns mai apoi pe marile scene ale lumii, Berlin, Los Angeles, Londra, Amsterdam și multe altele…

    Într-un interviu pe care l-a acordat cotidianului Adevărul în perioada pandemiei, soprana a vorbit despre modelele ei din copilărie. A studia muzica încă din clasa I, atunci când părinții au fost de acord ca ea să meargă la Școala de Muzică, a continuat apoi la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” și, mai apoi, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj.

    „Pot spune că anii de studiu iniţiali, la Arad, au fost foarte mult influenţaţi de Silvia Demian, directoarea liceului şi profesoară de teoria muzicii. Îmi plăcea atât din punct de vedere profesional – o profesoară exigentă, autoritară, dar care ştia cum să relaţioneze cu elevii ei, să-i motiveze şi să-i potenţeze –, cât şi din punct de vedere personal – o personalitate puternică, cu simţ al umorului dezvoltat, o femeie independentă care m-a inspirat şi susţinut mult.

    Apoi am avut ocazia să-l aud des pe scena Filarmonicii Arad pe tenorul Marius Vlad Budoiu, care se prezenta mereu la superlativ şi cu care mi-am dorit mult să studiez – ceea ce s-a şi întâmplat mai târziu, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj. Marius a fost un adevărat mentor şi cred că toţi cei care am trecut prin mâna lui am fost foarte norocoşi. Pe lângă volumul enorm de informaţii primite şi de anii de formare a tehnicii vocale, ne-a inspirat un puternic simţ de etică profesională şi de traiectorie a dezvoltării. Tot la Cluj, de la începuturile studenţiei m-am bucurat de prezenţa în viaţa mea a doamnei Niculina Mirea, o excelentă soprană din garda veche a liricii româneşti, care, pe lângă îndrumarea profesională, a fost atât de caldă şi iubitoare cu elevele ei încât ne-a fost ca o mamă în oraşul adoptiv”, spunea Adela Zaharia pentru adevărul.ro.

    adela zaharia 1

    Adela Zaharia s-a născut în anul 1987 la Arad. Așa cum am scris mai sus, a studiat la Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi“ din Arad, apoi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca. A debutat în 2010, la Opera Română din Cluj-Napoca, în rolul Gildei din „Rigoletto“.

    Din 2012 până în 2014, a lucrat la Komische Oper Berlin. Din 2015, este membru al Deutsche Oper am Rhein, iar în decembrie 2017, a debutat la Opera de Stat din Bavaria, din München.

    A câştigat Festivalul „Hariclea Darclée“ şi Concursul Internaţional de Voce în 2012. În 2017, a obţinut premiul întâi la concursul internaţional Operalia. Iar unul dintre artiştii extraordinari cu care a colaborat a fost Plácido Domingo, cel alături de care va cânta mâine și luni seara la Cluj-Napoca și București.

    „Am avut plăcerea de a-i cunoaşte întreaga familie şi de a petrece timp împreună. Soţia dânsului a semnat regia producţiei „La Traviata“ de la Los Angeles, în care am cântat, deci am lucrat două luni cu ea. Puţini oameni m-au încurajat şi potenţat de-a lungul carierei aşa cum a făcut-o familia Domingo”, spunea Adela despre celebrul său partener de scenă, Placido Domingo.

    UPDATE

    Marele tenor Placido Domingo a fost nevoit să-și anuleze călătoria în România, din motive medicale. Astfel concertul de la Cluj-Napoca va fi reprogramat, la fel ca și cel pe care urma să îl susțină în București, scrie cluj24.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.