marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  A deraiat primarul între puieți

  de Valer Mărginean | 17 noiembrie 2023, 9:54 AM | Topic special | Viața, așa cum e

  11

  Arad, un accident neinteresant, deși a deraiat un tren. Dar era de marfă. Totuși, marfa era motorină, dar „nu atât de inflamabilă ca benzina”, cum avea să ne spună primarul. Și, deși motorina „puțin inflamabilă” s-a scurs pe un teren, tot nu face accidentul mai interesant pentru că, tot după spusele primarului, „terenul este al primăriei” și poluarea-i minoră. Nicio victimă, doar iarba care a devenit, din verde, gri-motorină.

  Citiți amănunte aici: O garnitură de tren a deraiat la viaductul Sânicolau Mic. Două vagoane încărcate cu motorină s-au răsturnat 

  Așa devine banal accidentul cu un tren deraiat

  Neînsemnat chiar, pentru memoria colectivă, de vreme ce accidentul sau urmările lui n-au putut fi legate de licitatii publice aranjate, PNL-PSD, cărțile și averea în plină expansiune ale lui Falcă-cel-în-veci-neverificat sau Fifor, care oricum doar participă dar nu se bagă.

  L-a făcut interesant primarul Călin Bibarț care i-a dedicat un episod de rond – activitate ce-a devenit mai importantă pentru domnia sa decât o ședință de Consiliu local. Surprinzător, a avut o părere și, mai surprinzător, a avut și-un mesaj de transmis arădenilor, unul menit să-i liniștească. Adică a făcut exact ceea ce trebuia să facă un primar într-o asemenea situație.

  În alte situații, a deraiat în tăcere

  L-am criticat de multe ori pentru lipsa de reacție, vecină cu complicitatea, în cazul morții celui zis Vișinel, bătut crunt de un (?) polițist local chiar în sediul Poliției locale. Care Poliție locală este direcție generală (DGPL) din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

  Citiți amănunte aici: Suspendarea sau demiterea lui Adrian Toma, apoi scuzele publice, sau invers – singurele reacții demne pentru primarul unui oraș în care Poliția aflată în subordinea lui a omorât un om 

  De altfel, dumnealui nu are nicio părere despre cele ce se întâmplă în DGPL, oricât ar fi deraiat activitatea în „parohia” protejatului său, Adrian Toma.

  Indiferent că un dispecer a fost fotografiat dormind în timpul serviciului, că altul a dispus ridicarea unei mașini în care se afla o fetiță de 6 ani sau că DGPL este organizată mai prost decât un fost CAP – unde, totuși, cei de la zootehnie nu erau amestecați cu legumicultorii sau mecanizatorii, primarul nu a avut absolut nicio reacție, niciun mesaj pentru arădeni.

  Asta, deși rețelele de socializare pe care dumnealui este foarte activ, duduie de mesaje negative la adresa polițiștilor locali.

  Cutremurat, a deraiat spre amenzi

  L-am criticat și când a deraiat de la calea normală a comunicării în situația dată, ca să nu spun că a luat-o pe arătură. Așa cum s-a întâmplat în seara celui mai mare cutremur resimțit în ultimii zeci de ani în Arad când, în loc să liniștească populația, a găsit de cuviință să facă pe marele justițiar și să anunțe că vor urma controale și amenzi pentru arădenii care nu-și repară fațadele.

  Extraordinar de bine ales momentul! Când erau arădenii mai speriați, când cu toții se așteptau la replici, poate mai puternice, a venit și Bibarț cu amenzile. Poate era și dumnealui afectat de cutremur. Noroc, totuși, cu protejatul său, directorul Poliției locale care a ignorat suveran amenințările primarului – deh, își poate permite să-l doară-ntre stele de ce spune protectorul său, primarul!

  De data asta însă, se cuvine să apreciem mesajul. Și repet, cât se poate de serios, a fost un mesaj potrivit momentului. Da, cam asta ar trebui să facă un primar în situații dificile, să informeze prompt și exact populația, că să elimine zvonistica, să-i liniștească pe cetățeni (când este cazul) sau, dacă este necesar, să-i mobilizeze. Și, mai ales, să fie sincer.

  Puieți verde-murdar

  Nu așa cum o face când este vorba de copaci. Nu mai reiau ideea tăierii unor copaci seculari comandate de domnia sa din motive pe care le putem doar intui. Bine că a luat o pauză. A continuat însă cu plantările. E bine, doar că devine suspect cât de secretos este în privința furnizorului puieților. Ca și în privința programului plantărilor pe care doar dumnealui pare că-l cunoaște.

  Poate vom afla, cândva, ce-i cu achiziția asta care face puieții să pară de-un verde murdar, ca și plantarea lor pe unde vrea primarul. Până atunci, să remarcăm că de data asta s-a implicat direct în acțiunea de plantare, ceea ce este cât de cât bine, chiar dacă, între noi fie vorba, nu-i treabă de primar. Nici măcar dacă-i specialist în domeniu.

  Să controleze, da. Ca să evite plantările în bătaie de joc, așa cum s-au făcut în parcurile de pe Faleză, despre care iarăși nu a spus nimic, de parcă s-ar fi întâmplat pe alt continent, nu în orașul pe care-l conduce.

  deraiat puiet

  Pe Faleză, puieții au fost plantați „la umbra” sălciilor bătrâne, să nu le fie cald

  Și nu doar plantările de puieți să le controleze, ci toate celelalte activități pe care le coordonează instituția pe care o conduce. Inclusiv, să zicem, somnul dispecerilor de la DGPL, mersul tramvaielor, adăpostul de noapte sau iluminatul public la trecerile de pietoni.

  Să nu-i cerem, totuși, prea mult și să rămânem cu cele bune: mesajul de la deraiere și, totuși, participarea la plantatul puieților.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Deja e un obicei ca trimestrial să apară în celalalt ziar online sondaj cu Bibart pe locul 1 cât mai aproape de 50% acum cică are 38%.
   Aceste sondaje au doar rolul de manipulare de demobilizare a cetățeanului ca nimic nu se poate schimba și ca orașul e destinat sa rămână la nivelul la care este unul submediocru față de potențialul real al acestuia.
   Haideti sa va dau sondajul meu Fritz e primar peste un oraș dublu ca Aradul am stabilit paritatea media like-urilor la postările sale cu activitatea din primărie e undeva la 4-6-8 mii like-uri la fiecare postare cu vârfuri și de 15-20 de mii de like-uri pe când Bibart are o activitate postată pe fb cu o medie sub 500 like-uri per postare vârful a fost ziua lui de naștere cu 3 mii de like-uri asa se traduce popularitatea lui Bibart.
   Sondajele scurse în presă denotă doar disperarea de pierdere a scaunului de primar.

   +7 voturi
   +1
   -1
   • @ Jaws123 – am scris și eu într-un articol că sondajele sunt doar instrumente de manipulare.
    Pe de altă parte, nici reacțiile la materialele de pe facebook nu sunt decât, să zicem, orientative.
    Este evident că Bibarț a mai scăzut, dar cred că nu asta este esențial, ci faptul că nu apar alți candidați. Așadar, deocamdată, el concurează singur.
    Pe de altă parte, o prezență masivă la vot i-ar fi defavorabilă.
    Oricum, interesantă abordarea dvs. Și, de urmărit.

    +3 voturi
    +1
    -1
  2. Erau buni teii de orice specie,salcamul, ,inmiresmau aerul.Dacă se pun platani atunci vom avea de-a face cu simpaticul animaluț tigrul platanului care doar pisca puțin sporind gradul de vigilenta al citadinilor.De remarcat ca nu transmite vreo boala poate cel pișcat se va purta ca un om „intepat” și falos

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. @@Dd
   Dragul meu „filozof”, mai dă puțină căutare pe „gogule” (nah, că și aici „am sfeclit-o”, că era „google”…😎), și vei vedea că varianta asta „românizată” (pardon, „decebalizată”… 😉) și prescurtată e folosită în aproape jumătate din cazuri, atât în articole de presă cât și pe blogurile unor oameni care nu sunt chiar paraleli cu niște aptitudini gramatico-literare.
   .
   De ce asta…?
   Simplu: – pt că, spre diferență de tine, aici nu suntem la un curs de la latinâ sau la un concurs „Cine știe câștigă!”, ci la Comentarii pe O CU TOTUL ALTĂ TEMĂ!!!
   Deci scopul comentariului nu este de a da lecții lingvistice, ci de a transmite un mesaj, o idee PE ÎNȚELESUL TUTUROR, iar, chiar și cu aceastâ
   variantă „decebalizată”, cred că scopul a fost atins: – cititorii „au prins ideea!” 😉
   .
   Că e scrisă greșit…, de-acord cu tine!
   Dar dacă scopul tău este , NU DE A DEZBATE, CU ARGUMENTE PERTINENTE, O IDEE din articol / comentarii, ci de a-mi găsi mie greșelile gramaticale sau lingvistice, îți recomand să te întorci și pe la restul articolelor unde am comentat și „să-mi iei la puricat” ortografia, că, îți garantez că mai găsești încă alte zeci de greșeli (datorate în mare parte tastării pe telefon), pe care chiar eu le-am observat DUPĂ trimiterea comentariului.
   Dacă asta îți face ție plăcere, îți garantez că nu te vei plictisi…! 😁
   .
   PS: fie că mă crezi sau nu, când am neclarităti de exprimare, totdeauna dau căutare pe „gogule”, și, chiar și în cazul de față, deși n-o știam din cap, AM GĂSIT VARIANTA CORECTĂ acolo, dar văzând că și cea „decebalizată” e folosită „pe scară largă”, am preferat s-o folosesc pe aceasta pt A FI MAI UȘOR ÎNȚEASĂ ȘI DE PROFANI.
   Scuzați, dom’ profesor că „v-am zgâriat urechile”… 😉

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.