Activiștii Greenpeace au protestat împotriva tăierii unor copaci de peste 180 de ani dintr-o pădure din Prahova

  de Special Arad | 31 august 2017, 10:04 PM | Eco | Naţional

  0

  Mai mulţi activişti ai Greenpeace România au protestat astăzi într-o pădure din Munţii Ciucaş, în apropierea râului Bratocea, faţă de faptul că un operator privat exploatează lemn, activiştii de mediu susţinând că exploatarea are loc într-o pădure cvasi-virgină. În replică, reprezentanţii Gărzii Forestiere Ploieşti și Romsilva spun că pădurea nu îndeplinea toate criteriile pentru a fi catalogată drept virgină sau cvasi-virgină şi că în ultimii 30 de ani de acolo s-au exploatat sute de metri cubi de lemn, scrie News.ro.

  Au sosit si reprezentantii Garzii Forestiere si le explicam de ce suntem aici: se taie arbori intr-o padure cvasivirgina

  Posted by Greenpeace Romania on Thursday, August 31, 2017

   

  „Am descoperit aici nu numai că se taie copaci bătrâni de peste 180 de ani, cum se poate vedea acolo, ci şi că se eploatează pe valea râului Bratocea, care a fost aproape integral distrus. (…) Este o pădure bătrână, este o pădure care a fost inventariată ca fiind virgină acum 12, 13 ani, nu şi-a pierdut acest caracter până în momentul în care s-a emis autorzaţia de exploatare”, spune unul dintre activiştii Greenpeace într-un film transmis live pe pagina de Facebook a organizaţiei.

  Acesta susţine că arborii din pădurea Bratocea sunt copaci seculari tăiaţi pentru a ajunge lemn de foc şi că în acest fel se distruge mediul în care trăiesc numeroase animale sălbatice.

  „Cerem în mod public ca ministerul (Ministerul Apelor şi Pădurilor – n.r.) să realizeze acest inventar naţional ca să ştim în mod clar care sunt acele păduri care trebuie protejate”, mai spune activistul Greenpeace.

  Contactat telefonic, şeful Gărzii Forestiere Ploieşti, Viorel Mihălcioiu, a declarat pentru News.ro că pădurea în care se face exploatarea şi care se află în administrarea Romsilva prin Ocolul Silvic Măneciu nu îndeplinea toate criteriile pentru a fi încadrată ca pădure virgină sau cvasi-virgină.

  „Garda Forestieră avea datoria să verifice îndeplinirea unor indicatori de către un arboret în acea zonă, s-a constatat că unul dintre indicatori nu este îndeplinit, motiv pentru care pădurea nu poate fi clasată drept virgină sau cvasi-virgină”, a spus Mihălcioiu.

  Întrebat despre ce indicator este vorba, acesta a precizat că pădurea respectivă nu îndelineşte criteriul legat de exploatare, întrucât în ultimii 30 de ani de acolo au fost deja exploataţi aproximativ 300-400 de metri cubi de lemn.

  Autorizaţia pentru exploatare a fost dată unui operator privat, care va tăia în acea pădure aproximativ 150-200 de metri cubi.

  Reprezentantul Gărzii Forestiere Ploieşti a mai spus că este vorba despre ”tăieri de conservare a pădurii de intensitate redusă”.

  • Citește și: Romsilva respinge acuzațiile Greenpeace și condamnă acțiunea în forță a acestei organizații

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad