UTA nu poate fi datoare Aradului, UTA este Arad!

  de Lucian Dănilă | 14 octombrie 2020, 4:43 PM | Opinii

  18

  Ne-am bucurat în acest an pentru o promovare, cum se bucură alții pentru câștigarea unui trofeu continental. Sentimentele colective generate în primele zile ale lui august de rezultatele clubului fanion a Aradului ne-au scos în stradă așa cum ne scoteau cu mai bine de două decenii în urmă rezultatele echipei naționale de fotbal.

  Ne-a fost foame, ne-a fost dor de performanță, dar indiferent de nivel ne-a fost drag de UTA. Ca vector de imagine, UTA este tot ce are mai important Aradul. Din păcate, însă, ceea ce s-a întâmplat cu acest club în ultimii 16 ani a fost o oglindire a întregului oraș. A fost un club glorios timp de 35 de ani neîntrerupți pe prima scenă, ani în care a fost de șase ori campioană, a câștigat de două ori Cupa României, a eliminat pe Feyenoord și a luptat de la egal la egal cu Tottenham, fiind prima echipă din fotbalul românesc care a acces în ceea ce numim „primăvara europeană”. A căzut în liga secundă, Divizia B cum îi spunea în acele vremuri, dar mereu se bătea la primele locuri deși aproape niciodată nu putea duce lupta până la capăt. A revenit doar sporadic la masa bogaților primei ligi. În ultimele trei decenii a mai fost de cinci ori în Liga 1, iar din cele cinci campionate doar în două nu a retrogradat. În urmă cu 14 ani retrograda în premieră în eșalonul al treilea, retrogradare încheiată cu o nemeritată promovare cumpărată din talciocul de la Salonta, cu acceptul Federației și implicarea vechiului primar Falcă. Plină de datorii și abandonată de Primărie, UTA s-a târât ani buni cerșind la propriu de la oameni mâncare, că de bani nu mai putea fi vorba. A murit în 2014, dar a reînviat tot pe atunci, ca brand. Alt club, altă echipă, aceeași suporteri…

  Ne-a fost dragă în orice haină ni s-a prezentat, la orice nivel, pentru că mereu am iubit-o necondiționat.

  Spunea noul și vechiul primar al Aradului, Călin Bibarț, într-o declarație legată de banii alocați clubului, să nu punem „pasiunea înaintea rațiunii”. Nu este un împătimit al fotbalului, nici al sportului probabil. El trage cu praștia și suflă în jiglerul vechii Dacii. Nu are dungi pe frunte de la gardul care împrejmuia vechiul și legendarul gazon de pe arena construită în doar zece luni de baronul Francisc von Neuman. Ca să vorbești despre pasiune și despre rațiune în aceeași frază atunci când te referi la UTA trebuie să fii cu totul în afara fenomenului. Iar Bibarț este cu totul în afara lui…

  UTA este pasiune, UTA este stare de spirit, UTA este mod de viață. Mii de arădeni de-a lungul a 75 de ani de existență și-au lăsat deoparte problemele familiale, au uitat de datorii și de boli, au plătit biletele la meci din banii cu care trebuiau să pună pe masă pâinea la copiii lor, și-au plătit abonamentele deși poate aveau datorii la întreținere. De ce? Pentru că au pus pasiunea înaintea rațiunii, au pus dragostea pentru culori înainte de necesitățile casei, iar bucuria unei victorii a echipei favorite este orgasmică indiferent de nivelul la care se joacă.

  UTA este singurul brand care mai generează pasiune în acest Arad tot mai tern, tot mai gol de oameni, tot mai lipsit de alternative. Domnule primar Bibarț, nu ne lua și singura și ultima pasiune care ne-a mai rămas și nu mai gândi rece despre sentimentele noastre atât de calde.

  Bibarț spunea ieri că „UTA e datoare la bugetul local”. În traducere, UTA este datoare Aradului. Acest club, această legendă încă vie, nu poate fi datoare Aradului ci doar, eventual arădenilor. Iar datoria ei nu poate fi una financiară ci una măsurată în rezultate, în performanțe, în bucuriile generate de victorii sau tristețile înfrângerilor care au fost sau care va să vină…

  Ceea ce a dat UTA Aradului în peste șapte decenii de existență nu poate fi cuantificat în bani. UTA a pus cu adevărat Aradul pe harta Europei atunci când a eliminat pe Feyenoord. Prin orice colț de țară mergi, dacă spui că ești din Arad toți îți spun despre UTA, acest club înființat de un mare om, club care de la început a căpătat un aer aristocratic, fiind creat de un gentleman care a iubit și a dezvoltat cu adevărat Aradul.

  Să vii acum și să spui în calitate de primar că UTA este datoare la bugetul local cu 70.000 de euro este o jignire pe blazonul acestui club. Datoria este mai mică decât costul total al băncilor de pe Mețianu și aproape la fel de mare ca și costul coșurilor de gunoi din zona Podgoria… Atât înseamnă UTA pentru voi? De atâta vă împiedicați? Iar când ni se spune și ce a generat această datorie ni se și ridică tensiunea la cote alarmante: pentru că nu a plătit terenurile de antrenament pentru grupele de copii și juniori din ianuarie și până în septembrie… Deci nu a plătit terenurile construite de Primărie după ce a demolat alte baze sportive timp de 15 ani, timp în care UTA a fost exilată pe la Șiria sau pe la Battonya, în Ungaria, tocmai pentru că aceeași Primărie nu a fost în stare să-i pună la dispoziție nici măcar un teren de antrenament…

  Da, UTA este teoretic un club privat, pentru că așa e scriptic, în actele pe baza cărora funcționează. Dar UTA nu este nici a lui Meszar, nici a lui Falcă sau Bibarț, nici a lui Gyuszi Balint, UTA este și trebuie să rămână a Aradului indiferent cine o conduce în această perioadă sau pe mâinile cui va ajunge în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Iar pentru ce înseamnă pentru Arad acest brand, UTA, merită acel procent de 0,5% din bugetul local, atâta timp cât alte milioane și milioane de lei din același sac s-au dus pe atâtea și atâtea lucrări de mântuială…

  UTA nu poate fi datoare Aradului. UTA este Arad!

  Și mereu va fi mai presus de rațiune, pentru că UTA este în primul rând PASIUNE!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Și de ce nu ar fi normal să primească bani publici dacă legea permite asta? Clubul nu a fost înființat de vreun om de afaceri, de o persoana fizica, acest club a apărut in 2013 la initiativa fostului primar, iar Primăria încă de atunci a fost principalul finanțator indiferent de nivel. Problema este că tocmai acum, când clubul a ajuns în Liga 1, cei de la Primărie se codesc să mai aloce bani, de parcă ar da din buzunarul propriu.
    Iar în ceea ce privește faptul că „așa gândeai la 14 ani, bos”, mă bucur că măcar pe atunci gândeai. Păcat că undeva te-ai oprit din activitatea asta. Îmi place partea cu „bos”. Ești ceva smardoi la tine în scară bag seamă.

    +13 voturi
    +1
    -1
    • Se codesc sa mai aloce pentru că e un an de căcat! Puii mei tu trăiești pe lună?
     …știi prea bine că acest basm numit “UTA finanțată de Primărie” există pentru că “legea permite”! Aradu’ nu e Voluntari și nu suntem toți băbălăi stimabile.
     …Câți bani s-au alocat în acești 8 ani și câți s-au întors la bugetul local sub forma de profit? Nu era mai ok sa pomenești și de acest aspect in acea încheierea-ti spumoasă? Nu asta e rolul tău? Mai și înțelegi aiurea de ce ti se spune “bos”…

     --12 voturi
     +1
     -1
     • Bos, ai idee, se câștigă ceva bani din meseria de postac? Pot fi postac și fără să fiu membru de partid? Te întreb pentru că știu că urmărești absolut tot ce se scrie aici și sunt sigur că știi răspunsurile. Anticipez că vei răspunde în nota pe care ai început-o, dar te-aș ruga să îmi răspunzi punctual la cele două întrebări, eu chiar aș vrea să știu, am niște probleme la actualul job și mă gândesc să-l schimb. Eventual poți să lași și ceva date de contact, te caut eu. Mulțumesc frumos!

      +5 voturi
      +1
      -1
     • Mai taie din ele da-le naibii pentru ca nu putem justifica toate furtisagurile in numele pandemiei. Cati bani s-au investit in spitale in conditiile in care nu gasesti nici macar Vitamina C, dar in scoli unde nu este nici urma de dezinfectat, viziere sau masti pentru dascali, sa nu mai vorbim de copii?

      Ca tie nu-ti place UTA e fix problema ta insa altora catorva mii de aradeni le place si ghici ce si aia platesc impozite.

      +8 voturi
      +1
      -1
      • @kidu: …finanțările către UTA sunt tot mișmașuri marca Ghiță…doar că astea îți (vă) convin vouă și d’aia le treceți cu vederea. Sau crezi că nu mai poate dormi Ghiță &Co de grija fotbalului arădean?

       Apoi amesteci mere cu pere. Nu e treabă Primăriei (din Arad sau aiurea) să doteze școlile cu desinfectant sau spitalele cu medicamente! Au ministere care se ocupă (sau nu) cu astea. In schimb primăria Arad a băgat milioane în modernizarea spitalului județean…altele în modernizarea unor școli. Cum le-au folosit și calitatea lucrărilor e altă poveste dar să nu uităm că și UTA a primit peste 2 milioane pe an. Oficial și-au făcut treabă! De altfel Eu n-am contestat necesitatea acestei finanțări am contestat lipsa de coloană a unor așa ziși jurnaliști care scriu basme. Noi putem comenta ce vrem…suntem doua nicknameuri da’ ei tre sa scrie lucrurile așa cum sunt! Că nu le place…sa se facă croitori!

       --9 voturi
       +1
       -1
      • UTA a primit maxim 1 milion pe an… De euro spun. In anul promovării a primit 850.000 de la Primărie.
       Dar confunzi tu lucrurile. Primăria nu a băgat niciun leu, nici 50 de bani, în modernizarea Spitalului Județean. Nu avea cum.
       Dar dacă ție îți e ok să faci pe deșteptul aici, continuă, că nu mă pun împotriva plăcerii omului.

       +4 voturi
       +1
       -1
     • Da, deși pare ciudat că spun eu asta. Falcă a pus și el puțin mâna la decesul acelei UTA condusă de Marțian și Gio. Pe ascuns, a chemat oamenii la el în birou și a decis: „facem o nouă UTA”. Cum nu avea o bază de copii și juniori pe care să fie clădit clubul, a fost nevoit să apeleze la Atletico. Și așa a plecat proiectul în vara anului 2013. Selecție pt prima echipă, semnături pt noile contracte ale jucătorilor, bani alocați de la Primărie, jocurile de acasă pe vechiul UTA și tot așa…

      +8 voturi
      +1
      -1
  1. Pandemia a venit manusa pt ca unii sa-si explice impotenta si ticalisia pana la urma.
   Una a fost campania electorala( nici nu se pune problema sa nu finantam clubul, zicea domnul Bibi) si altceva e acum( a se vedea ultimele declaratii ale aceluiasi domn Bibi, facut primar de 14000 de tfl-isti galbeni, anti-ciuma rosie).
   Cat despre cine si cum da banii cred ca in momentul in care dai 8000 de euro pe o banca si visezi fantini cantatoare pe Mures ai clar probleme. De multiple feluri.
   Asa ca a nu finanta intr-un mod decent clubul e bataie de joc. Dar asta au vrut aradenii, asta au.nu mai e pe baza de ciuma rosie e pe baza de pandemie galbena.

   +20 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.