sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Turcoaicele protestează în hohote față de interzicerea râsului în public

    de Special Arad | 4 august 2014, 7:12 PM | Internaţional

    0

    Turcia a atras critici din partea comunității internaționale pentru încălcarea mai multor libertăți civile și împiedicarea unor procese democratice. A interzis site-uri populare, rețele sociale. Incidentele se tot înmulțesc și unele sunt mai ilare ca altele, scrie VICE.

    Săptămâna aceasta, la un eveniment care sărbătorea sfârșitul Ramadanului, vicepremierul turc Bűlent Arinc a spus că femeile are trebui să evite gestul imoral de a râde în public.

    „Femeia ar trebui să aibă demnitate, să fie pură…N-ar trebui să râdă în fața tuturor și nici să aibă un comportament provocator”, a spus Arinc. „Ar trebui să-și protejeze onoarea.”

    Imediat, sute de femei turce au protestat pe Twitter și Instagram împotriva declarației ridicole și au postat fotografii în care râdeau în hohote cu hashtag-ul #kahkaha (râs) și #direnkahkaha (rezistă râsului).

    Arinc, membru fondator al Partidului pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan, a mai spus că cetățenii turci ar trebui să urmărească mai puține telenovele, pentru că acestea răspândesc valori imorale, și că femeile ar trebui să comunice între ele față în față și nu la telefon. Declarația a stârnit reacții pe rețelele sociale și de la alți politicieni, printre care și Ekmeleddin Ihsanoglu, principalul adversar al lui Erdogan la alegerile prezidențiale, care a postat pe Twitter: „Mai mult decât orice, țara noastră are nevoie ca femeile să zâmbească și toată lumea să râdă.”

    Guvernul lui Erdogan a fost criticat des pentru încălcarea libertăților civile în țara seculară, predominant musulmană.

    După ce au apărut pe internet mai multe conversații înregistrate între Erdogan și alți politicieni în primăvară, guvernul a interzis Twitter și YouTube pentru a stopa răspândirea înregistrărilor. Interdicția Twitter-ului a fost considerată neconstituțională de către Curtea constituțională a Turciei și a fost anulată după doar două săptămâni. Interdicția site-ului YouTube a durat până în iulie.

    Săptămâna trecută, douăzeci de ofițeri de poliție au fost acuzați de înregistrarea ilegală a conversațiilor între oficiali și au fost reținuți.

    De când a fost ales în 2002, reputația partidului lui Erdogan a trecut de la moderată la conservatoare, iar detractorii susțin că Erdogan a început să aibă un comportament de dictator islamist. Astfel de sentimente și ultimele vești despre corupția din guvern au stârnit protestele din vara și toamna anului 2013. Ihsanoglu, candidatul comun a cinci partide diferite, conduce o platformă de secularism strict.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.