duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Interviu cu Cristian Galea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă la Primăria Aradului (P)

  de - | 29 mai 2024, 2:13 PM | Advertorial | Electoral | Politikos

  0

  Cristian Galea este candidatul din partea Partidului Alternativa Dreaptă la Primăria Aradului. Cine este Cristian Galea și care este viziunea lui pentru Arad? El afirmă, pe scurt: „un creștin asumat, familist convins, antreprenor educat, cu caracter și trecut curat, acum având și ceva experiență politică”, dar pentru asta citiți mai multe în interviul de mai jos.

  INTERVIU

  – Care este experiența politică a lui Cristian Galea?

  – Candidez a doua oară pentru funcția de primar al Municipiului Arad. N-am crezut niciodată că voi ajunge în lumea politică, dar iată-mă, de 4 ani sunt aici. În acest moment sunt consilier local municipal. În urma acestei experiențe sunt acum mai hotărât, mai dedicat, schimbarea pozitivă necesitând o asumare pe termen lung. Îmi dau seama că dacă ești bine intenționat, suficient de dârz și stăpân pe valori, se pot genera lucruri și proiecte bune în Arad. În esență, cred că pot să fac o diferență reală fiind la conducerea acestui oraș.

  – Ai schimbat macazul, unii ar putea afirma că ești traseist politic. Cum răspunzi acestui aspect?

  – Ideea de traseism politic este una care ațâță electoratul. Atunci când au posibilitatea, contracandidații folosesc aceste arme des, știu bine asta. În cazul meu, ideea este simplă: nu eu sunt traseistul în această poveste. Traseismul are legătură cu valorile și cu ideologiile. Avem câteva alianțe mari pe scena politică, făcute împotriva naturii. Mai degrabă acolo putem discuta traseism. În cazul meu particular, lucrurile au fost simple, publice, asumate. Atunci când partidul în care am intrat acum 4 ani, partid care se declara atunci ca fiind creștin și conservator, a hotărât să facă alianță cu un partid în care eu nu aș intra, tocmai pentru că este perceput ca fiind unul diametral opus valorilor mele creștine, am hotărât că drumul meu va merge tot înainte. Nu eu am virat, ci partidul meu, din păcate. Mi-aș fi dorit să-mi continui drumul politic tot cu ei, dar nu mi-am dorit să fac acest compromis personal, chiar cu riscul de a fi judecat.

  – Totuși, de ce Partidul Alternativa Dreaptă?

  – După ce am știut sigur că va trebui să schimb vehiculul politic, am început o căutare serioasă care a durat circa un an. În primul rând, trebuia să găsesc răspunsul unei prime întrebări majore: continui să mă implic mai departe în politică sau nu? Acum 2 ani părea că viața mea urma să se reconfigureze în mai multe domenii, politica fiind printre ele. După câteva luni de introspecție am înțeles clar că ar fi necesar să continui, mai degrabă de dragul orașului, nu dintr-un interes personal. În ultimii 15 ani din viață am luat decizii mânat de același spirit. Urma o a doua problemă majoră: cu cine? Fiind căutat de aproape toți factorii politici de toate culorile cromatice și ideologice, am luat în serios fiecare variantă, analizând, rugându-mă, consultându-mă cu apropiații. Rând pe rând, pe diferite argumente publice, personale, politice sau doctrinale, am rămas cu opțiunea pe care nu ar fi ales-o nici un politician clasic: un partid mic, aproape necunoscut, insignifiant, ar spune alții. Partidul Alternativa Dreaptă este unul cu valori creștine, conservator, consecvent, pro-european, pro-familie, de dreapta. Este condus de Adela Mîrza, un lider demn de urmat. Sunt un om, în primul rând și implicit politician pentru care valorile sunt esențiale, unele lucruri sunt nenegociabile pentru mine.

  Cristian Galea electoral 2

  – Spune-ne, pe scurt, despre câteva din proiectele tale realizate în acest mandat?

  – Primul proiect important pe care mi l-am asumat și de care m-am ocupat a fost în zona culturii. Fiind în comisia de educație, cultură, culte, copii, tineret, sport și turism, mi-am luat în serios reformarea Filarmonicii. Am contribuit în evaluări, la discuții, la interviuri, am petrecut foarte multe ore pe acest subiect, rezultatul de azi fiind unul foarte pozitiv. În Filarmonică avem acum profesionalism, respect și rezultatele căutate și lipsite timp de mulți ani. Un alt proiect foarte important este parcarea supraetajată de la Podgoria. În urma multor dezbateri și discuții pe care le-am avut și le-am văzut, parcările sunt o problemă mare în Arad. Mi-am asumat din primul an de mandat să încerc să generez un proiect pe acest subiect. Am reușit. Pe terenul fostului sediu al GCA vom avea o parcare care va deservi atât locatarii, cât și șoferii care vor să parcheze în centru. Am reușit realizarea studiului de fezabilitate și un proiect tehnic, s-au alocat bani pentru exproprieri, lucrurile sunt în linie dreaptă.

  – Pe lângă proiectele administrative, am văzut că te-ai mai implicat și în alte proiecte. Poți detalia puțin?

  – Aradul Fericit a fost și este sloganul nostru de campanie. În realitate, Aradul Fericit nu este doar un slogan, ci o viziune. Aradul Fericit este și un ONG al cărui președinte sunt. Aradul Fericit este o echipă de oameni dedicați cu care, de 3 ani, încercăm să aducem fericire, orașul nostru fiind unul oarecum invadat de tristețe. Toate evenimentele generate și organizate de această echipă au ca scop elevarea spiritului, trupului și sufletului oamenilor. Campionatul de tenis cu piciorul este pentru sănătatea corpului, Conferințele Credința Culturii sunt duhovnicești, iar O zi cu tata este pentru sănătatea relațiilor din familie. Dacă avem familii sănătoase, vom avea și un oraș sănătos, e simplu.

  Cristian Galea electoral 3

  – Cred că putem acum să încercăm să facem portretul candidatului Cristian Galea. Cine este el, omul?

  – Sunt născut în Arad, am 47 de ani. Am terminat școala generală pe Poetului, iar liceul absolvit a fost Iuliu Maniu. Prima facultate terminată a fost cea de Automatizări și Calculatoare din cadrul Politehnicii Timișoara, iar a doua a fost una de Teologie Didactică aici la Arad. Sunt căsătorit cu Monica din 2001 și avem 5 copii, 2 băieți și 3 fete. În 2002, după ce ne-am căsătorit, am depus actele pentru a emigra în Canada, ajungând aproape de finalizarea acestui proces. L-am convins pe fratele meu, el a plecat, iar eu am renunțat. Sunt antreprenor de 24 de ani, în anul 2000 am început să dezvolt o companie IT, firmă pe care o dețin și azi. Ne ocupăm cu mentenanță și vânzări IT.

  – Care este povestea legată de religie?

  – Tatăl meu vine dintr-o familie penticostală, bunicul și străbunicul meu fiind printre primii penticostali din România. Ambii au fost prigoniți din această cauză. Ei locuiau în zona Ceica, Bihor. Tata a venit la Arad, la școală și a rămas aici. După Revoluția din 1989, tatăl și mama mea s-au botezat amândoi la penticostali. Practic, eu am crescut în biserica penticostală Gloria din Bujac. Am fost botezat la 16 ani. Eram foarte activ, sunt pianist, muzician, chitarist, fanfarist, practic acolo mi-am petrecut tinerețea. În 2008 am avut viziunea plantării unei biserici independente. Timp de 14 ani am fost pastorul acelei biserici, acum 2 ani acel sezon s-a încheiat. A fost perioada în care eu consider că m-am dezvoltat cel mai mult emoțional, relațional, spiritual. Mi-am dedicat foarte mult timp leadershipului, cititului, mentorării și slujirii miilor de oameni cu care am intrat în contact în acea perioadă, local, național și internațional. Am călătorit în Africa, America, Canada și-n aproape toată Europa.

  – Parcursul vieții tale este destul de interesant.

  – La fel îl văd și eu. Am trecut prin antreprenoriat, pastorație și acum prin politică. Nu am căutat intenționat nici una din aceste domenii, aș putea spune că m-am văzut împins în toate. Nu am fost în zona politică decât în ultimii 4 ani, dar sunt convins că pot să excelez și în acest domeniu fără niciun fel de probleme. De ce? Pentru că eu construiesc pe trei lucruri care reprezintă filosofia vieții mele: chemare, caracter și competență. Studiez cu multă pasiune arta conducerii și citesc mult. Am o minte logică, sunt vizionar, atent la oameni, constructiv, pozitiv, altruist, stabil pe valori. Toate astea mă fac să mă consider potrivit unei astfel de poziții. Cred că nivelul meu de influență a crescut gradual. Dumnezeu mi-a dat în grijă, la început, familia; apoi, familiile colegilor din firmă; apoi, cercul a crescut la câteva sute de familii. Astăzi, creionez o viziune pentru un oraș cu 145.000 locuitori. Tot ce îmi doresc este să-mi aduc aportul pozitiv, să-L reprezint cu onoare ca fiu al Lui, oriunde mă pune Dumnezeu. Nu am înșelat, nu am mințit, nu sunt condus de un interes propriu în ceea ce fac. Sunt aici pentru că eu cred că Dumnezeu a vrut să-mi asum acest rol. Voi fi aici cât vrea El și voi ajunge până unde vrea El.

  Cristian Galea electoral 4

  – Cum ai văzut politica din exterior înainte de a face acest pas al candidaturii?

  – Perspectiva mea era și este că mulți oameni din această zonă sunt politicieni cu caracter îndoielnic, fără viziune, o mare parte mânați de dorințe egoiste. Sunt convins că sunt și excepții pozitive, am găsit și astfel de oameni. Sunt oameni care accesează locurile astea din cauza unor motivații nesănătoase. Până la urmă eu încerc să mă uit la toți oamenii dintr-o perspectivă etică și corectă, neutră aș putea să îi spun. Ca pastor, m-am educat în a încerca să nu judec oamenii, să-i iubesc și să-i ajut pe toți, mă strădui să aplic lucrul acesta la toate nivelurile. Cred că motivațiile multora, și de aici pleacă toate probleme, nu sunt întotdeauna sănătoase. Se duc acolo având dorința să se îmbogățească, să-și găsească femei ușoare, vor să țină un microfon în mână, să le arate altora că sunt valoroși, deși prea mulți cântăresc puțin, practic își extrag identitatea din aceste lucruri. Eu îi spun 3G: girls, glory, gold. Sunt lucrurile care animă mare parte din actuala clasă politică românească și nu doar. În esență, acesta este motivul principal pentru care pleacă românii din țară. În ultimii 15 ani, din Arad ne-au plecat 20.000 de concetățeni. Ceva trebuie făcut, cineva trebuie să stea în spărtură.

  – Cum vedeți această schimbare?

  – Prin a fi un exemplu. Vorbesc de caracter, am fost deja testat aici. Cred că este nevoie de oameni cu caracter real, curat, cu motivații sănătoase și sincere. Cred că politica nu este așa de grea cum pare din exterior. Eu o vedeam un loc dubios, complicat. Astăzi nu mai văd lucrurile așa. Cred că schimbările se pot face foarte simplu, punând în funcții cheie oameni sănătoși la caracter, care chiar doresc să facă bine întâi celor din jurul lor. Problema este cum îi atragem aici ca să dăm o altă față politicii. Este un perpetuum mobile situația în care ne învârtim acum, un cerc vicios, e nevoie de intrarea în politică a unei mase critice de oameni de calitate care să încline balanța. Sper să reușim.

  – Te vezi învingător în această cursă pentru fotoliul de primar al Aradului?

  – La început nu m-am văzut, dar cum a trecut timpul, la cât de fărâmițați sunt cei din alte partide, șansele mele au crescut și cresc în fiecare zi mai mult. Bazinul meu de votanți este constant, iar pe măsură ce se dezbină mai mult taberele adverse, posibilitatea ca eu să ies învingător devine tot mai reală. Tot ceea ce depinde de mine, ceea ce trebuie să fac, este să rămân ceea ce sunt și ceea ce am fost până să fac acest pas.

   

  Comandat de Partidul Alternativa Dreaptă – Filiala Judeteană Arad. Publicat de SC Special Advertising SRL.

  Cod de identificare mandatar financiar coordonator: 21240153.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.