În ciuda acuzațiilor grave, consilierii locali nu par foarte motivați să-l dea jos pe Orban, managerul Filarmonicii. Urmează o nouă evaluare

  de [email protected] | 2 martie 2021, 2:02 PM | Administraţie | Topic special

  4

  Dacă noul mandat al directorului Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a fost validat fără prea mari probleme în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal de ieri, nu același lucru se poate spune despre dilema acordării unui nou mandat lui Doru Orban, deocamdată directorul Filarmonicii Arad.

  În cazul lui Doru Orban, povestea încă nu s-a încheiat, chiar dacă evaluarea activității sale pentru ultimii trei ani – aprobată deja în CLM – a rezultat o notă extrem de mare, având în vedere circumstanțele: 9,68.

  Scandalul persistă de ani de zile, iar acuzațiile la adresa lui sunt din în ce mai multe și cât se poate de grave: dincolo de tensiune și dezbinare în raport cu angajații instituției de cultură, Orban este acuzat de incompetență, abuz de putere, hărțuire și chiar cheltuire flagrant de iresponsabilă a banilor publici. Problema e că nu doar el se lovește de acuzații. Cel mai mare rival al său, liderul de Sindicat Mihai Dogaru, este acuzat și el că face jocurile politice ale unui partid din opoziție în care este membru.

  Consilierii locali au „comandat” o nouă evaluare amănunțită a proiectului de management, depus de către Doru Orban în vederea obținerii unui nou mandat. Asta după mai multe amânări și reevaluări. Practic, ieri, în ședința CLM s-a votat doar calendarul acestei noi evaluări (cu 19 voturi „pentru” şi 3 „abțineri” din partea PSD) și anume perioada 2 – 11 martie. Ședința însă nu a fost lipsită nici acum de dezbateri. Unii dintre consilieri afirmă că mai marii orașului trebuie să pună punct odată și pentru totdeauna acestui scandal și să nu treacă cu vederea abaterile de până acum.

  Consilierul local Levente Bognar a atras atenția colegilor săi că nota 9,68 nu are cum să oglindească realitatea din moment ce e o larmă atât de mare în jurul Filarmonicii, despre care susține că știe de ani de zile, încă de când a fost viceprimar, dar în același timp a subliniat că nu e normal nici faptul că oponentul cel mai înverșunat al lui Orban, Mihai Dogaru, este membru într-un partid politic. Nu a vrut să pună punctul pe i, dar se referea la PSD Arad.

  Cu toate acestea, dincolo de implicarea politică a lui Dogaru, potrivit mai multor surse, conflictul dintre director și angajați chiar există, iar Dogaru nu face altceva decât să transmită mai departe aceste nemulțumiri, respectiv abaterile managerului. Nu este singurul, de altfel, care și-a manifestat nemulțumirea față de activitatea lui Orban. Dirijorul Filarmonicii, Dr. Robert Daniel Rădoiaș, l-a acuzat pe directorul Filarmonicii că retrogradează treptat instituția, într-o scrisoare deschisă publicată și de Special Arad în luna ianuarie a anului trecut.

  Achiziții pe sume colosale din bani publici. Peste 16.000 euro doar pentru afișe!

  „Deşi cu un număr de angajaţi pe jumătate faţă de alte filarmonici (Timişoara sau Cluj), managerul a reuşit contraperformanţa să cheltuie de două ori mai multe fonduri”, a semnalat Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad într-o scrisoare adresată Consiliul Local Municipal și Comisiei de cultură.

  Este vorba de achiziții pe sume exorbitante realizate de Filarmonica Arad prin sistemul electronic de achiziții publice SICAP la sfârșitul anului trecut și anume servicii de întreținere în valoare de 38.400 lei pentru luna decembrie și încă odată aceeași sumă pentru luna ianuarie 2021, precum și, pentru tot anul în curs, servicii de manipulare decor în valoare de 33.000 lei, servicii de securitate și sănătate în muncă în valoare de 30.600 lei, tonere în valoare de 19.158 lei, servicii de dezvoltare pagini web în valoare de 18.900 lei și servicii grafice și concepție (afișe) pentru suma de 79.200 lei (16.246, transformată în euro), detalii dezvăluite de publicația online Independentul. Sume deloc neglijabile, toate plătite din bugetul public al orașului, evident, subvenționate Filarmonicii. De exemplu, dacă luăm doar ultima sumă, plătită pentru crearea afișelor Filarmonicii, și o împărțim la 12, ajungem la 6600 lei pe lună (!)…

  În ianuarie, consilierul Levente Bognar a propus retragerea de pe ordinea de zi a evaluării managerului Doru Orban tocmai pentru a clarifica aceste acuzații, respectiv pentru un control intern amănunțit asupra acestor cheltuieli suprabugetate.

  Nu s-a ajuns la un numitor comun în acest sens nici în ședința CLM de ieri. Din contră, consilierii au tratat problema cu o atitudine de „treacă-meargă”, votând calendarul noii evaluări (2 – 11 martie) în speranța că toate aceste acuzații la adresa lui Orban vor fi luate în considerare data viitoare și, eventual, rezultatul va pune lumină asupra dilemei dacă Orban merită sau nu să rămână manager în continuare.

  Nu trebuie trecut cu vederea însă nici faptul că managerul Filarmonicii a fost pedepsit de judecători, în februarie 2020, să plătească daune morale unei angajate pentru hărțuire. În același scandal, Instanța a decis ca, alături de Doru Orban, și pârâta Natalia Gorceacova să plătească reclamantei daune morale în valoare de 10.000 lei. Despre Natalia Gorceacova, șef partidă în cadrul Filarmonicii Arad, se spune, de altfel, că este concubina managerului.

  Sindicatul Filarmonicii acuză managerul Orban și de falsificarea unor documente, care a dus la imposibilitatea semnării Contractului Colectiv de Muncă şi a Regulamentului Intern, scandal ce a generat și o grevă a membrilor Orchestrei și Corului, în iunie 2019.

  „Prevederile legale dau dreptul ordonatorului principal de credite (n. red. – Primăria) să suspende oricând mandatul managerial. Pentru asta este însă nevoie ca reprezentanţii să îşi dorească să vadă realitatea din Filarmonică”, se arată în ultima scrisoare a Sindicatului, adresată Consiliului Local Municipal și Comisiei de cultură.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Daunele morale sunt de 10.000 lei si primaria nu se grabeste sa recupereze banii. Unele acte falsificate au fost date spre semnarare chiar CLM. Daca raportul financiar nu ar fi fost secretizat chiar de primarie, atunci s-ar fi putut vedea de catre oricine unde sta vinovatia si de ce se straduieste primaria sa ascunda acest lucru. Probabil tot din cauza sindicatului.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Ceva e putred la Filarmonica. Mi se pare ciudat ca deja vorbim de al doilea caz in care aparent managerul institutiei e de vina pentru absolut tot. Poate ar trebui si angajatii sa se uite putin in oglinda, pentru ca mi se pare inacceptabil ca dupa dezastrul de acum cativa ani cu fostul manager, care era si el acuzat de toate relele din lume, acum am ajuns in acelasi punct. Nu apa pe niciunul, dar e deja putin cam suspect cum istoria se repeta.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Stimați si Distinsi Consilieri ,Nici Orban si nici Dogaru nu sunt potriviti in timp si spatiu.Unul manager cu aere , orgolii si o sumedenie de alte vicii celalalt presedinte de sindicat care sufla in vuvuzea nimic altceva.In cocluzie stimati consilieri municipali dati un aer proaspat filarmonicii din Arad si veti avea cu siguranta linistea dorita de cîtiva ani încoace.Va rog gîndiți corect,concret si precis !

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Cu tot respectul pentru artistii deosebiți (nu chiar toti) pe care ii are Filarmonica, a pune totul in carca managerului, din nou și pentru a nu stiu cata oara, mi se pare cel putin ciudat. Absolut toti managerii pe care eu i-am apucat au avut probleme cu sindicatul de acolo. Maestrul Frandes a fost un manager care a reusit chiar performanta de a-i duce prin turnee unde nici nu visau sa ajunga. Si tot n-a fost bun! Sa-mi fie cu iertare, dar ma tem ca problema reala nu este managerul, oricare ar fi fost el. Desi suna bine ce scrie mai sus dl.Andrei, ma tem ca „privitul in oglinda” n-ar ajuta prea mult. Artistul, fie el mare sau mic, e indragostit de propria imagine…

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.