În ciuda acuzațiilor grave, consilierii locali nu par foarte motivați să-l dea jos pe Orban, managerul Filarmonicii. Urmează o nouă evaluare
Dacă noul mandat al directorului Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a fost validat fără prea mari probleme în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal de ieri, nu același lucru se poate spune despre dilema acordării unui nou mandat lui Doru Orban, deocamdată directorul Filarmonicii Arad.
În cazul lui Doru Orban, povestea încă nu s-a încheiat, chiar dacă evaluarea activității sale pentru ultimii trei ani – aprobată deja în CLM – a rezultat o notă extrem de mare, având în vedere circumstanțele: 9,68.
Scandalul persistă de ani de zile, iar acuzațiile la adresa lui sunt din în ce mai multe și cât se poate de grave: dincolo de tensiune și dezbinare în raport cu angajații instituției de cultură, Orban este acuzat de incompetență, abuz de putere, hărțuire și chiar cheltuire flagrant de iresponsabilă a banilor publici. Problema e că nu doar el se lovește de acuzații. Cel mai mare rival al său, liderul de Sindicat Mihai Dogaru, este acuzat și el că face jocurile politice ale unui partid din opoziție în care este membru.
Consilierii locali au „comandat” o nouă evaluare amănunțită a proiectului de management, depus de către Doru Orban în vederea obținerii unui nou mandat. Asta după mai multe amânări și reevaluări. Practic, ieri, în ședința CLM s-a votat doar calendarul acestei noi evaluări (cu 19 voturi „pentru” şi 3 „abțineri” din partea PSD) și anume perioada 2 – 11 martie. Ședința însă nu a fost lipsită nici acum de dezbateri. Unii dintre consilieri afirmă că mai marii orașului trebuie să pună punct odată și pentru totdeauna acestui scandal și să nu treacă cu vederea abaterile de până acum.
Consilierul local Levente Bognar a atras atenția colegilor săi că nota 9,68 nu are cum să oglindească realitatea din moment ce e o larmă atât de mare în jurul Filarmonicii, despre care susține că știe de ani de zile, încă de când a fost viceprimar, dar în același timp a subliniat că nu e normal nici faptul că oponentul cel mai înverșunat al lui Orban, Mihai Dogaru, este membru într-un partid politic. Nu a vrut să pună punctul pe i, dar se referea la PSD Arad.
Cu toate acestea, dincolo de implicarea politică a lui Dogaru, potrivit mai multor surse, conflictul dintre director și angajați chiar există, iar Dogaru nu face altceva decât să transmită mai departe aceste nemulțumiri, respectiv abaterile managerului. Nu este singurul, de altfel, care și-a manifestat nemulțumirea față de activitatea lui Orban. Dirijorul Filarmonicii, Dr. Robert Daniel Rădoiaș, l-a acuzat pe directorul Filarmonicii că retrogradează treptat instituția, într-o scrisoare deschisă publicată și de Special Arad în luna ianuarie a anului trecut.
Achiziții pe sume colosale din bani publici. Peste 16.000 euro doar pentru afișe!
„Deşi cu un număr de angajaţi pe jumătate faţă de alte filarmonici (Timişoara sau Cluj), managerul a reuşit contraperformanţa să cheltuie de două ori mai multe fonduri”, a semnalat Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad într-o scrisoare adresată Consiliul Local Municipal și Comisiei de cultură.
Este vorba de achiziții pe sume exorbitante realizate de Filarmonica Arad prin sistemul electronic de achiziții publice SICAP la sfârșitul anului trecut și anume servicii de întreținere în valoare de 38.400 lei pentru luna decembrie și încă odată aceeași sumă pentru luna ianuarie 2021, precum și, pentru tot anul în curs, servicii de manipulare decor în valoare de 33.000 lei, servicii de securitate și sănătate în muncă în valoare de 30.600 lei, tonere în valoare de 19.158 lei, servicii de dezvoltare pagini web în valoare de 18.900 lei și servicii grafice și concepție (afișe) pentru suma de 79.200 lei (16.246, transformată în euro), detalii dezvăluite de publicația online Independentul. Sume deloc neglijabile, toate plătite din bugetul public al orașului, evident, subvenționate Filarmonicii. De exemplu, dacă luăm doar ultima sumă, plătită pentru crearea afișelor Filarmonicii, și o împărțim la 12, ajungem la 6600 lei pe lună (!)…
În ianuarie, consilierul Levente Bognar a propus retragerea de pe ordinea de zi a evaluării managerului Doru Orban tocmai pentru a clarifica aceste acuzații, respectiv pentru un control intern amănunțit asupra acestor cheltuieli suprabugetate.
Nu s-a ajuns la un numitor comun în acest sens nici în ședința CLM de ieri. Din contră, consilierii au tratat problema cu o atitudine de „treacă-meargă”, votând calendarul noii evaluări (2 – 11 martie) în speranța că toate aceste acuzații la adresa lui Orban vor fi luate în considerare data viitoare și, eventual, rezultatul va pune lumină asupra dilemei dacă Orban merită sau nu să rămână manager în continuare.
Nu trebuie trecut cu vederea însă nici faptul că managerul Filarmonicii a fost pedepsit de judecători, în februarie 2020, să plătească daune morale unei angajate pentru hărțuire. În același scandal, Instanța a decis ca, alături de Doru Orban, și pârâta Natalia Gorceacova să plătească reclamantei daune morale în valoare de 10.000 lei. Despre Natalia Gorceacova, șef partidă în cadrul Filarmonicii Arad, se spune, de altfel, că este concubina managerului.
Sindicatul Filarmonicii acuză managerul Orban și de falsificarea unor documente, care a dus la imposibilitatea semnării Contractului Colectiv de Muncă şi a Regulamentului Intern, scandal ce a generat și o grevă a membrilor Orchestrei și Corului, în iunie 2019.
„Prevederile legale dau dreptul ordonatorului principal de credite (n. red. – Primăria) să suspende oricând mandatul managerial. Pentru asta este însă nevoie ca reprezentanţii să îşi dorească să vadă realitatea din Filarmonică”, se arată în ultima scrisoare a Sindicatului, adresată Consiliului Local Municipal și Comisiei de cultură.
Comentariile portalului
Nu este o noutate violenta în școlile arădene !exista din ani 90 și persista și acum,doar că se mușamalizează,și se minte cu înverșunare!minori pot ră (...)
Deci s-a întâmplat, nu a fost doar un vis așa cum îmi pare totul ? Eu vă știu pe toți, eram administrator de rețea la Imar si (...)
Ideal ar fi fost sa nu se fi dat voie sa-si puna centrale pe gaz in blocuri vechi care erau proiectate si prevazute cu incalzire de la CET. S-au tras (...)