vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    După o prezentare SF, a fost publicat și primul draft oficial din PUG-ul municipiului Arad

    de Raluca Medeleanu | 4 aprilie 2023, 4:12 PM | Administraţie

    1

    harta cu obiective, prezentată în conferința de presă din 20 martie

    Ni se dezvăluie un prim document oficial care face parte din seria de proiecte componente ale Planului Urbanistic General (PUG) al Aradului – cel care ar urma să stabilească direcția de dezvoltare a municipiului pentru următorii 10 ani.

    Pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Arad, Primăria a semnat în 2020 un contract de 3 milioane de lei cu o firmă din Timișoara (Iceberg SRL, care a realizat și PUG-ul municipiului Deva). Au trecut deja doi ani de zile, timp în care nu am mai auzit niciun cuvânt despre acest amplu document. Asta până la finalul lunii martie, când am avut parte de deja celebra conferință de presă în care s-a făcut acea prezentare de tip Power Point cu minunății precum portul pe Mureș, megaspitalul județean, campusul universitar, un nou stadion etc., ilustrate cu imagini preluate – fără sursă specificată – din diferite colțuri ale lumii.

    • Citește și: PUG-ul pentru Aradul din 2034 visat de Bibarț, mai tare decât un vis erotic și-o beție cruntă • Special Arad

    Astăzi, Primăria a continuat seria de dezvăluiri, publicând la transparență decizională un document compus din 31 de pagini – practic, primul document oficial pe care îl vedem întocmit de Iceberg SRL. Intitulat „Strategia de dezvoltare spațială (Masterplan)”, proiectul de hotărâre este doar unul din seria de documente care vor alcătui noul Plan Urbanistic General al Aradului.

    •  Citește și: Ce alte contracte din bani publici au făcut firmele care vor realiza Planul Urbanistic General al Aradului • Special Arad

    Înainte de a enumera câteva aspecte din acest masterplan pus la transparență, amintim vorbele arhitectului șef al Municipiului Arad, Sorin Ciurariu, despre importanța PUG-ului în dezvoltarea unui oraș, așa cum a explicat într-un interviu acordat Special Arad:

    „Ăsta e unul dintre rolurile administrației, să așeze pe masă către elaboratorul PUG-ului toate cunoștințele și doleanțele (…). PUG-ul ăsta va fi supus dezbaterii publice în diverse etape, conform legii și oamenii vor veni și vor vedea. Am făcut chestia asta la Timișoara și știu cum e… și e spectacol! Vin oamenii în cartier, văd ce se propune pentru următorii 10 ani, își spun păsurile, proiectantul le potrivește și la un moment dat o să avem o soluție despre care, teoretic, toată lumea știe. Ăsta e unul dintre scopurile majore ale unui arhitect-șef, să aibă un instrument care să reflecte prezentul și să vadă bine în viitor. Dacă îl are, și actul administrativ va fi de calitate”, declara Sorin Ciurariu în 29 octombrie 2022, moment în care deja era semnat contractul cu Iceberg SRL pentru începerea întocmirii documentului în cauză (Citește interviul AICI).

    Propuneri până în 14 aprilie

    Iată-ne, așadar, în prezent, la prima astfel de dezbatere preconizată încă de pe atunci. Potrivit legii, proiectul fiind la transparență decizională, el poate fi studiat de orice cetățean interesat care poate aduce orice sugestie ori recomandare de modificare a conținutului, pe care o poate trimite în scris la Registratura Primăriei, până la data de 14 aprilie. Doar după această perioadă de analiză publică, proiectul poate fi supus votului în Consiliul Local, unde – și acolo – poate suferi diferite modificări, prin eventuale amendamente exprimate de consilieri.

    Proiecte depășite, proiecte „imaginare”

    Studiind cele 31 de pagini ale proiectului, observăm că anumite proiecte menționate ca fiind „obiectivele” administrației locale sunt deja realizate, ori în curs de realizare. Din informațiile pe care le deținem, motivul ar avea de a face cu faptul că ele se aflau stipulate în caietul de sarcini la momentul în care firma Iceberg SRL a câștigat licitația, astfel că indiferent de stadiul actual, era o obligație să le ia în considerare inclusiv pe acestea.

    Astfel de exemple sunt: reabilitarea Colegiului Național Moise Nicoară (nu prea înțelegem de ce a fost inclus chiar acest obiectiv în caietul de sarcini, întrucât imobilul a fost reabilitat în 2014), reabilitarea Colegiului Național Elena Ghiba Birta (un alt proiect început înainte, dar care încă nu este finalizat), ori valorificarea terenurilor de la CET Arad (care între timp au fost vândute unei firme private).

    Pe de altă parte, avem la „obiective” inclusiv terenuri care nu au fost niciodată în proprietatea Municipiului Arad. Aici amintim terenul de la fosta fabrică Tricoul Roșu (unde deși a pierdut în instanță, Primăria continuă și acum să aibă planuri pentru amenajarea unui parc acolo, detalii AICI), terenul de la fosta fabrică IMAR (care a trecut în ultimii 10 ani de la un proprietar privat la altul, până să ajungă în final să înceapă anul trecut construirea unui centru comercial: AFI Europe Arad).

    Un alt „obiectiv” care ne-a făcut să ridicăm o sprânceană este Teatrul Vechi (numit și Teatrul Hirschl) despre care știm că municipalitatea nu a avut niciodată o reală intenție să îl cumpere și care a fost cumpărat de la vechii proprietari, în noiembrie 2021, de către o firmă controlată de Guvernul Maghiar, asta chiar atunci când Primăria – chipurile – organiza o dezbatere publică în care analiza „oportunitatea de cumpărare” (citește și: Dezbatere publică (și nu prea) pentru soarta Teatrului Vechi • Special Arad). De atunci, primarul Călin Bibarț a afirmat de mai multe ori în public că nu consideră oportun ca Primăria să cumpere acest imobil, întrucât astfel de investiții se pretează să fie făcute de privați.

    Obiective legate de mediul de afaceri

    Potrivit documentului aflat la transparență, aflăm că se dorește dezvoltarea unui „centru pentru sprijinirea antreprenoriatului: incubator de afaceri, centru de resurse pentru antreprenori și spații pentru prototipare și mică producție, servicii suport pentru dezvoltarea afacerilor și asigurarea sustenabilității acestora”, acesta urmând să fie dezvoltat în zona Subcetate.

    Pentru dezvoltarea economiei, zona industrială Vest ar urma să devină „Bursă de valori și mărfuri” și ar urma să aibă „o sală de evenimente internaționale de talie majoră”. Această sală figurează, pe de altă parte ca plan și în Cetatea Aradului.

    Agricultura ar urma să fie încurajată prin dezvoltarea de sere agricole în zona Sere și zona agricolă Ceala, iar în aceste două zone menționate, plus Aradul Nou Sud ar urma să se dezvolte „piețe agricole de gros”.

    Reținerea forței de muncă

    Planurile legate de construirea unui nou campus universitar figurează la capitolul „Destinație atractivă pentru dezvoltarea unei cariere – atitudine proactivă pentru retenția și atragerea forței de muncă”. Ca soluție pentru atragerea și reținerea forței de muncă figurează un parteneriat pentru un campus universitar specializat pe ramurile economiei locale: zona Hada, zona Subcetate, zona Liniștii”. În Zona Hada figurează „Construirea unui campus universitar, cu Institute Naționale de Cercetare – sectoare de nișă (auto, inginerie electrică, electronică), iar în zona Subcetate „Înființarea unui Centru de Excelență destinat elevilor cu rezultate școlare deosebite”.

    Modernizarea infrastructurii municipale de sănătate

    Așa cum ne-a fost prezentat și în conferința de presă de la finalul lunii martie, autoritățile locale iau în calcul construirea unui nou spital județean. Mai mult, aflăm că planurile ar fi ca actualul Județean să fie mutat, iar în locul acestuia să se reînființeze Spitalul Municipal. La ora actuală, nu mai există un spital municipal la Arad, întrucât clădirea care găzduia o astfel de instituție a fost preluată de Consiliul Județean, iar în încăperile ei funcționează acum diferite secții ale Spitalului Județean.

    Astfel, aflăm din „Masterplanul” pus la transparență că un nou spital județean / regional ar urma să se construiască în zona Micălaca / Vladimirescu, dar și că în Subcetate s-ar mai construi un nou spital de specialitate.

    Intervenții de regenerare urbană

    „Creșterea calității spațiului public” ar urma să se realizeze prin diferite intervenții / modernizări ale următoarelor: B-dul Revoluției – P-ța Avram Iancu – P-ța Catedralei – P-ța Sârbească – P-ța Mihai Viteazu – P-ța Spitalului – P-ța Arenei – P-ța George Enescu; str. Episcopiei, str. Mărășești; str. Cozia – scuar, Desseanu – scuar, Ion Georgescu – pietonal și spațiu verde, Mucius Scaevola – scuar, Preparandiei – spații publice scuaruri, ș.a.

    De asemenea, aflăm că se intenționează și „amplasarea de clădiri de cult la nivel de cartiere: Confecții, Mureșel, Westfield”. Dar și amenajarea de noi cimitire în municipiu: Micălaca Est, Bujac, zona industrială Nord, respectiv construirea unei capele mortuare în Cimitirul Eternitatea.

    Întregul document, cu toate obiectivele incluse până la această oră, îl puteți consulta AICI.

    Amintim din nou că PUG-ul Aradului nu este încă finalizat, acest proiect de hotărâre fiind doar unul din seria de documente care urmează să fie întocmită.

    Potrivit municipalității, întregul PUG al municipiului Arad ar urma să fie finalizat până în 2024.

     

     

    Citește și: Noul PUG al Aradului ar urma să fie finalizat în 2024 • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.