Regulile mai permisive pentru intervențiile în zona istorică protejată, dezbătute în Sala Ferdinand
Noua variantă PUZ-CP, care include și regulile de urbanism al zonei istorice protejate din Arad, a fost în dezbatere publică, miercuri, 6 noiembrie, în Sala Ferdinand. Doar o mână de arădeni, sub 10 persoane, au participat la prezentare, unii dintre ei venind și cu câteva întrebări, respectiv propuneri asupra documentației.
Vorbim despre unele dintre poate cele mai importante documente care stau la baza oricărui proiect nou de dezvoltare urbană din centrul Aradului. Prin Planul Urbanistic Zonal pentru Zona Construită Protejată (PUZ-CP) se reglementează și trasează direcțiile în care se permite construirea, demolarea, modificarea imobilelor care sunt incluse în zona istorică a orașului. Până acum, regulile au fost stabilite după documentația din 2014, însă anul acesta firma Total Business Land SRL a fost însărcinată cu actualizarea la noile cerințele legislative naționale, cât și internaționale, în vigoare în Uniunea Europeană. Reprezentanții municipalității și-au exprimat, de asemenea, intenția de a îmblânzi regulile, astfel încât ele să continue să protejeze clădirile valoroase, dar să permită și dezvoltarea noilor construcții.
Reprezentații firmei Total Business Land SRL au prezentat, pe scurt, conținutul noului PUZ-CP, fiind secondați de doi reprezentanți ai Primăriei Arad: Sorin Ciurariu – arhitectul șef al Municipiului și Ioana Bărbătei – șefa Serviciului de Dezvoltare Urbană și Protejare Monumente.
Zona protejată a municipiului Arad urmează traseul Bulevardului Revoluției (incluzând străzile perpendiculare și paralele acestuia), traversează Calea Romanilor, coborând până pe Calea Timișorii. De asemenea, cuprinde ambele albii ale Mureșului, pe partea cu parcurile, respectiv cu partea Ștrandului Neptun și porțiunea din jurul Cetății Aradului (însă exclude acest monument istoric, el fiind studiat separat).
Dacă până acum, în vechiul PUZ-CP absolut orice imobil inclus în această zonă avea un regim extrem de strict de intervenție, de acum imobilele se împart în 4 categorii, în funcție de importanța lor (monument istoric, doar simplă clădire istorică, casă, bloc etc.) și de gradul de degradare. Acest lucru este un aspect extrem de important, întrucât în trecut demolarea parțială ori totală a unui imobil era extrem de dificilă, survenind situații precum cea evidențiată de o arădeancă prezentă la dezbatere, care a fost nevoită să păstreze „un ciot” dintr-o anexă extrem de degradată, neavând voie să o demoleze complet pentru simplul fapt că era situată în zona protejată, chiar dacă nu avea nicio valoare arhitecturală.
Zona protejată a Aradului împărțită în 6 subzone cu importanță diferită
Noul document propune împărțirea zonei protejate care era până acum un întreg în 6 subzone, fiecare cu specificul ei, împărțire la care s-a ținut cont de protecția monumentelor istorice, cât de centrală e zona, vechimea construcțiilor și limitele cadastrale.
Zona 1 cuprinde axa Podgoria – Bulevardul Revoluției – Teatru, având incluse străzi precum str. Coșbuc. Crișan, L.Blaga, M.Eminescu, Mețianu, Bvd. Decebal, Bvd. Dragalina. Aici, regăsim ca obiective remodelarea Bulevardului Revoluției unde figurează: pasaje subterane transversale, extinderea pietonalului alternat pe tronsoane est-vest, reconfigurarea pistelor pentru biciclete, conectarea pietonalului cu spațiul verde din axul bulevardului – parc liniar. De asemenea, se propune o parcare subterană și un pasaj subteran la intersecția de la Podgoria, încă o parcare subterană, la sol sau etajată (cu locație nespecificată), se propune reamenajarea Parcului Reconcilierii și sunt incluse și proiecte deja în desfășurare precum ansamblul rezidențial care include parc pe terenul fostului Tricoul Roșu, amenajarea Parcului Eminescu (în curs de depunere solicitare fonduri europene), respectiv regenerarea urbană a Pieței Catedralei (lucrare încă nerecepționată, începută acum 2 ani).
Zona 2 cuprinde partea dinspre Tribunul Dobra, Boul Roșu, zona cu Biserica Sârbească, dar și zona str. Grigore Alexandrescu. Aici se propune realizarea unei parcări la intersecția str. Alexandrescu cu str. Cozia, revitalizarea Pieței Plevnei și a zonei str. Cozia – Sinagogă, respectiv revitalizarea urbană a incintei Campusului Educațional Sf. Maria „funcțiune predominantă de educație pentru nevoi speciale”.
Zona 3 cuprinde Calea Timișorii cu străzi adiacente, până către porțiunea cu Str. Ștefan cel Mare. Aici se recomandă înierbarea liniilor de tramvai, realizarea unui sens giratoriu pe Calea Timișorii în dreptul str. Berzei, regenerarea și revitalizarea fostei Fabrici de Bere, despre care aflăm că este cel mai vechi ansamblu industrial – monument istoric din Arad.
Zona 4 cuprinde partea de străzi către Intim, Cartierul Funcționarilor, Str. Mărășești, str. Liviu Rebreanu, str. Ion Rațiu etc.
Zona 5 cuprinde străzile din jurul Stadionului Gloria, până către Podul Traian. În această a cincea zonă se propune permiterea realizării parcării subterane planificate sub fostul Hotel Parc și permiterea regimului de înălțime vizat de proiectul respectiv , se menționează amenajarea Parcului Copiilor (numit acum „Zsolt Török”, pentru care Primăria se pregătește acum să depună solicitare pentru fonduri europene) și se mai menționează intenția de regenerare urbană a zonei cu Fabrica Teba.
Și, în cele din urmă, Zona 6, care cuprinde cele două maluri ale Mureșului, unde sunt prevăzute proiecte de regenerare urbană pentru fosta Vamă Aradul Nou și Piața Eroilor (se menționează „funcțiuni mixte, spații verzi”), amenajarea malurilor Mureșului (pentru partea dinspre centrul orașului, Primăria se pregătește acum să depună solicitare pentru fonduri europene) și, în plus, apare din nou în atenție planul de a interveni asupra Podului Traian. Se menționează doar „modernizare și reabilitare Pod Traian”, respectiv „Dezvoltarea zonei Pod Traian prin completarea facilități conexe, amenajare pod pietonal peste Mureș la vest de Pod Traian și realizare parcare supraetajată propusă”. Reprezentanții Primăriei nu au putut însă confirma sau infirma dacă este vorba despre același proiect din 2016 (vezi AICI) care a iscat atunci revolte în rândul arhitecților din oraș, întrucât propunea construirea unui pod geamăn chiar aproape lipit de cel existent. Singura lămurire oferită a fost momentan că este un proiect care se regăsea și în vechiul PUZ-CP (2014) și care a fost păstrat și în această variantă actualizată.
Despre parcarea propusă, despre care aflăm că este planificată pe un teren din apropierea fostei Fabrici de Zahăr, un arădean prezent la dezbatere a opinat că ar fi mai bine să fie relocată, întrucât ar fi mai optim ca pe viitor să se demoleze garajele existente acum în zonă pentru a oferi acces rutier mai bun pentru zona fostei fabrici, la care acum se poate ajunge doar printr-un ocol, prin spatele fabricii Teba.
O altă propunere din partea cetățenilor participanți la dezbatere a fost scoaterea Căii Timișorii din zona protejată, sau cel puțin îmblânzirea regulilor pentru viitoarele construcții din acea zonă, întrucât – a argumentat persoana care a luat cuvântul – regulile aspre de construire actuale sunt un motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari ocolesc acea zonă care, oricum este mai mult cu case în care nu prea mai locuiesc oameni, ci sunt transformate deja în sedii de firme. Ori, dacă regulile de urbanism ar fi mai permisive, crede arădeanul, zona ar cunoaște o dezvoltare mai mare din partea diferiților investitori care acum o evită, deși este o „poartă” de intrare în municipiu.
Toate propunerile exprimate în cadrul dezbaterii au fost notate, iar în următoarele zile vor fi supuse analizei echipei de specialiști responsabili cu întocmirea acestui nou PUZ-CP, împreună cu cele trimise de cetățeni prin formularul online (AICI), ori pe adresa de e-mail a Primăriei, iar apoi urmează să fie prezentată revizia I a documentației. Fiind vorba de un subiect atât de amplu și de important, arădenii sunt încurajați să studieze planșele și documentele și să mai trimită, cel târziu până săptămâna viitoare, sugestiile referitoare la modul în care este întocmit până la acest punct PUZ-CP-ul.
• Ampla documentație, întocmită de firma TOTAL BUSINESS LAND SRL (din județul Alba) poate fi studiată în întregime prin acest link: ACTUALIZARE PLAN URBANISTIC ZONAL PENTRU ZONA CONSTRUITĂ PROTEJATĂ.
• Iar strict partea cu noul Regulament de Urbanism propus spre aprobare poate fi citită prin acest link: Regulament urbanism – PUZCP ARAD – RLU.pdf
Comentariile portalului
las ca pricepi tu tot.
Nu pricepi nimic.
mda, Trump e salvatorul lumii...dar doar prin ianuarie, cand trece "galceava" de la noi. de ce asteptam oare sa ne salveze altii, de parca e responsabilitatea altora binele nostru??? (...)