miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  InclusivPUG-ul pentru Aradul din 2034 visat de Bibarț, mai tare decât un vis erotic și-o beție cruntă

  de Valer Mărginean | 24 martie 2023, 9:14 AM | Dezvăluiri | Pamflet | Recomandările editorilor

  16

  Proiectul Centrului Medical din Taizhou (foto: Gresham Smith)

  Dacă n-ați știut până acum, aflați că primarul Bibarț are ambiții mari și viziuni pe măsură. Iar când nu umblă brambura prin ronduri, probabil mai are și vise. Neapărat color, altfel nu puteau fi folosite la prezentarea în PowerPoint, cum făcea Falcă pe vremuri, a viitorului PUG. De fapt, a fost prezentarea în premieră a noului Arad, ce se va ridica în zece ani pe ruina celui care este azi. Nu ni s-a spus dacă se va numi BibAr, BibiRai sau Bibisburg. Dar nici nu contează dacă tot va fi Raiul pe Pământ, de se vor rușina șeicii cu Doha sau Dubai, iar Rotterdam cu portul său se va simți o biată comună la mal de gârlă.

  Zece ani nu-s o viață de om, dar nici mulți, nici puțini nu-s. Dacă ești simplu alegător în Arad, pot fi insuportabil de mulți. Cine nu crede, este rugat să aleagă oricare zece ani din cei mulți în care Aradul a fost sub Falcă, cum ar zice cronicarii. În schimb, dacă ești ales, sunt groaznic de puțini. Nici n-apuci să faci câteva milioane că s-au dus.

  Citește și:  Noul PUG al Aradului ar urma să fie finalizat în 2024

  Dar, dacă ești harnic și priceput, poți face multe lucruri mărețe în zece ani. De exemplu, să clădești baza dezvoltării orașului, începând cu un Plan Urbanistic General (PUG). Cam toată lumea a auzit de PUG, dar puțini au studiat Legea 350/2001 care reglementeză planurile urbanistice. Printre ei și primarul nostru care a spus, în conferința de presă săptămânală de laudatio că PUG „dă direcțiile mari în dezvoltarea unui oraș”. Este cea mai bună „traducere” a acronimului în cauză, ce nu poate fi completat decât de ceea ce scria „Primăria Municipiului Arad” pe facebook, că acest PUG este „o viziune despre cum va arăta Aradul în 10 ani”.

  promisiune

  Aflăm așadar că Mureșul va fi navigabil între Aradul Nou și Alfa, iar prin asta va fi rezolvată problema transportului în comun în și între cele două cartiere. Management în esență pură.

  Mai mult, devenit navigabil, Mureșul oferă prilejul primarului Bibarț să construiască nu unul, ci două porturi în Arad. Unul turistic, care cu siguranță va duce la scăderea numărului de turiști în Monte Carlo, deși imaginea din prezentare este cea a comunei Ciugud. Vă dați seama că ăștia au ajuns să copieze și dintr-un proiect comunal. Comunal, domn primar?

  ciugud

  Al doilea însă va fi un port de marfă. Cum Mureșul va fi navigabil doar între Aradul Nou și Alfa, cu siguranță acest port va opera intensul schimb de mărfuri dintre cele două cartiere. Absolut genială idee! Atâția primari câți a avut Aradul și nici unul nu s-a gândit la o așa ceva, până a venit, iată, Bibarț cu experiența lui dobândită în portul Târnova.

  Abia acum înțelegem reticența Olandei de a ne primi în Schengen. Nu portul Constanța era problema lor (cum, de altfel, au spus-o mereu), ci portul Arad care va fi un serios concurent pentru Rotterdam. Acum înțelegem și mai bine strălucitul spirit strategic al lui Bibarț. Uite, dom’le cum i-a pus pe olandezi cu botul pe labe, cu un simplu PUG, fără cuvinte grele. Bine, imaginea care însoțește fantezia asta este și ea șmanglită, dar nu de la Rotterdam, ci din Port-de-Mulhouse, Franța.

  port

  Dar mai sunt și alte schimbări care vor face de nerecunoscut Aradul în doar zece ani. Va fi construit un mare Campus universitar, cum numai Universitățile din Singapore, Albano (Suedia) și Kattering (Michigan, SUA) mai au. Sau, poate mai au și altele, dar de aici au fost șutite pozele din prezentarea noului PUG.

  Și, dacă tot se face Campusul, era de la sine înțeles că se va face și un mare Spital Universitar European. Autorii încă nu s-au hotărât cum va arăta, așa că, pentru ilustrare au copiat poze ale celor din Taizhou, China și West Bloomfield, SUA, adăugând interiorul unui concept de spital realizat de David Ruthven. Cu astfel de modele, probabil va fi redenumit Mondial, nu European, dar sigur se va face. Poate chiar în nouă ani și jumătate.

  PUG

  Winning Design Revealed for New Complex Around Seoul’s Olympic Stadium

  Musai trebuie amintit și marele complex sportiv (Arad Sport Arena) care-i mai tare decât un vis erotic și-o beție cruntă. Deci, la Nord-Est de Pădurea Ceala vor răsări bazine de înot (cică, de diferite dimensiuni), stadion de fotbal, terenuri de tenis, poligon de tragere (cu arma, zic autorii), teren de golf (în caz că vine și președintele Iohannis să vadă minunile din Bibisburg). Să sperăm că nu va trebui să trecem granița în Ungaria cu această grandioasă Arenă, ilustrată, firesc, cu fotografii șutite: stadionul Olimpic, Seul, Centrul Xiamen, China și Fitness Center, Ohio, SUA.

  Desigur, mai sunt multe povești ilustrate cu fotografii șutite în prezentarea cu care s-a lăudat primarul, acompaniat de cei doi arhitecți. Niciunul nu a spus că fotografiile au fost luate din alte părți ale lumii, lăsând să se înțeleagă că așa va arăta cu adevărat Aradul, cel puțin în viziunea primarului, desenată de cei ce vor primi o grămadă mare de bani pentru acest PUG.

  Practic, în afară de câteva vorbe din vocabularul bombastic-corporatist, totul este copiat. Nici măcar un desen original, făcut de mână de arhitectul „episcopal” nu a fost prezentat arădenilor. Totul a fost copiat și prezentat cu mare pompă, cu scopul evident de a epata, de a-i uimi pe arădeni.

  PUG-ul de la Ciugud…

  Cât o fi de frumos și mediatizat Ciugudul, tot comună este! Scandalos. Că au jignit arădenii cu această prezentare mincinoasă, treacă, meargă. Nu-i nici prima, nici ultima minciună servită arădenilor. Dar domnii prezentatori au întinat marile idealuri liberale locale cu acest furtișag mărunt, comunal. Ăsta poate deveni un adevărat coșmar galben-portocaliu.

  E ca și cum s-ar trezi, într-o bună zi, într-o garsonieră de pe Tarafului, cu linoleu pe jos și dotat doar cu un reșou! Noroc, totuși, că au mai șparlit și alte imagini, din orașe mari (Singapore, Seul sau Ohio), așa că le mai vine inima la loc loco-liberalilor.

  Nu putem încheia fără să apreciem efortul depus de arhitectul care a pus pe hârtie, ca să zic așa, viziunile lui Bibarț. Nu doar că s-a dovedit un bun cititor de vise, ci și un bun cunoscător al Aradului, despre care știe el sigur că „este sediu episcopal. Nu toate orașele au un sediu episcopal în cadrul lor”. Are dreptate. Celelalte orașe fie nu au deloc sediu episcopal, fie au măcar unul, dar în afara cadrului lor.

  334633082 154360664214550 1265951548552666207 n

  Da, este „în cadrul” Aradului un sediu, dar nu-i episcopal, ci arhiepiscopal. Asta, desigur, dacă domnul tect, pardon, arhitect, a vrut, în loc să tacă deștept, să vorbească despre forma de organizare a Bisericii Ortodoxe în Arad. Și-apoi, dacă tot s-a trezit ‘mnealui vorbind despre chestiuni fără legătură cu PUG-ul, puteau, cei care administrează pagina de internet a Primăriei, să-i corecteze măcar greșeala.

  Revenind la imaginile șutite, cu siguranță nu vor face parte din PUG. Dacă va exista un PUG în viitorii zece ani. Poate, totuși, vor găsi unul gata făcut și numai bun de copiat, așa ca la o teză de doctorat. Poate chiar la Ciugud.

  Citește obligatoriu și: Albano is Sweden’s first campus certified to Citylab standards

  ***

  Acest articol AR trebui să fie un pamflet și AR trebui tratat ca atare. Însă, pozele prezentate de primar și arhitecți în conferința de presă sunt reale, dar – cum ați înțeles până acum – NU SUNT DIN ARAD, nici din viitorul Arad 2034, ci luate (și prezentate tuturor) de peste tot de prin lume. Adică, sunt copiate, există deja, iar lista o găsiți mai jos:

  Drumul expres Arad-Oradea, Noduri și legături

  Pag. 13. Ilustrație- Autostrada A3-Facebook Asociația Pro Infrastructura

  link stire-  digi24.ro

  Pag 14. Drumul expres Arad-Oradea-Captură video Digi24

  Link stire: digi24.ro

  Muresul navigabil Zona Aradul Nou-Alfa

  Pag.23. Proiect Primăria Ciugud

  Link stire: digi24.ro

  Port de marfă – Zona industrială Sud

  Pag.27. Port Mulhouse din Franța (scrie în poză)

  Link știre: lantenne.com

  Port turistic

  Pag.30 Portul turistic Mangalia

  Link știre: mangalianews.ro

  Pag.31 Port în Lisabona, Portugalia handktravels.co.uk/lisbon/

  Spital Universitar European

  Pag. 39 Randare spital Taizhou, China

  Link: greshamsmith.com

  Pag.40 proiect Concept Spital de David Ruthven, link: behance.net

  Pag.41 Spitalul Henry Ford West Bloomfield, SUA

  Link: e-architect.com

  Arad Campus Universitar

  Pag. 43. Randare proiect Universitatea din Singapore

  Link: dezeen.com

  Pag.44 Campusul Albano din Suedia

  Link: akademiskahus.se

  Pag.45 Randare Campus Universitatea Kettering Michigan, SUA

  Link: stantec.com

  Arad Sport Arena

  Pag.47 Randare Stadio Olimpic Seul

  Link: archdaily.com

  Pag.48 Centrul Xiamen, China

  Link: woodsbagot.com

  Pag.49 Hall of Fame Fitness Center, Ohio, SUA

  Link: foreverlawn.com

  Arad City Zone

  Pag. 51 Proiect zona Agrement C.A. Rosetti Iași

  Link știre: 7iasi.ro

  Pag.52 Clubul de agrement din Iași

  Link: laiasi.ro

  Pag.53 Poze de pe Tripadvsior M&Co Outdoor – Adventure Travel – Sângeorgiu de Pădure din Târgu Mureș

  Muzeul Plaiului Arădean

  Pag.55 și 57  Muzeul Satului București link: romaniamama.ro

  Pag.56 Muzeul Astra Din Sibiu

  Link: forbes.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Măi, lăsând deoparte că deja suntem sătui de grandomanii de doi bani, FACUTE PE HÂRTIE, constat cu regret că metehnele „profesorului Falcă” s-au lipit și de „învățacelul Bibarț”…! 😡
   .
   Păi, măi tată, decât să faci matale „planuri Cincinale” pe nu știu câte mandate (când voi, la cum știti sa administrați orașul și județul, NU ȘTIU DACĂ MAI PRINDEȚI VREUN MANDAT!!!), n-ar fi mai bine SĂ FACI DEJA niște lucruri UTILE, CONCRETE și realizabile și ABIA APOI să te mândrești (eventual….) cu CEEA CE AI FĂCUT ?🤔
   .
   Nu știu cum dracu se face, dar desi încercați tot felul de parteneriate cu Bolojan, NU SE LIPEȘTE NIMIC DE VOI din atitudinea, comportamentul și REALIZĂRILE acestuia !
   Faceți ce faceți, și tot la obiceiuri Fslconetiste ajungeți…. 😠

   +18 voturi
   +1
   -1
  2. da da a spus falca ca va pune un sac de cartofi la primarie si aradenii il vor vota…vad multi aici care ii spun lui bibi ca nu va prinde alt mandat…ma doare sa o spun stati sa mai vorbim nu in 2034 da sa vedem in 2026 daca nu tot zero bibi va fi primar au aradenii asa un talent sa aleag tot pe ala mai bun!

   +9 voturi
   +1
   -1
  3. E decât măreț liberal

   A furat dar a și făcut …. imbecilitatea asta, bună pentru profilul de fraier și slugă, a fost dusă la o dimensiune concretă (din meandrele demenței penelisto-pesediste).
   Delir dement pentru unii care e decât mai proști decât alții care e nepermis de proști.

   +8 voturi
   +1
   -1
   • Prezentarea pdf. a fost trimisa tuturor din presa de purtatorul de cuvant al Primariei, alaturi de un comunicat cu citate din declaratiile celor prezenti, astfel e un document oficial. Era evident ca veti sari in apararea primarului, asa cum faceti mereu, dar trebuie sa recunoastem ca ne-ati uimit ca ati ajuns sa aparati inclusiv furtul intelectual. Ca am fost sau nu in sala, acest fapt ramane acelasi.

    +7 voturi
    +1
    -1
   • @Greierele lui Pinnochio – Coane Pristanda, prezentarea s-a făcut pentru cetățenii Aradului. Presa a fost invitată doar pentru că nu-i așa?, urma să transmită, cuminte și fără interpretări, niște aberații. Cel puțn așa ar fi fost scenariul gândit de șeful „lu’ matale”. Prin urmare, am scris și noi din perspectiva cetățeanului care a primit informația transmisă de cimunicatorii orimăriei.
    Păi, dacă a fost „pentru cetățenii Aradului”, întreb: câți cetățeni au fost prezenți? De ce nu a invitat conul Trahanache al dumitale și, de exemplu, câțiva reprezentanți ai ONG?
    Dacă vi se pare ceva neadevărat în articol, aștept să ne comunicați. Opinii, în condițiile ce v-au fost transmise, pe care, iată, nu aveți nici acum curajul să le îndepliniți.

    +3 voturi
    +1
    -1
  4. Cum se prabusesc penelistii sub greutatea imnposturii, prostiei, nemerniciei, tupeului festivist ….
   Asta-s asa de prosti si de infecti ca n-au nevoie de nimeni sa se sinucida. Cine mai poate vota asa ceva? Cine se mai lasa amagit ca dreapta, ca libertate, ca democratie, ca economie de piata? Nimeni (ba s-ar putea sa mai fie cativa suficient de slugi ca sa fie mandri ca sunt slugoi peneliste).
   Daca ii spui cuiva ca vei vota PNL vei provoca reactii de scarba amestecate cu mila si recomandari la psihiatrii, la vraci.

   +4 voturi
   +1
   -1
  5. @Mihai Todoca
   Imi pare rau ca v-am dezamagit. Mi se intampla si mie, caci nimeni nu-i perfect. Nici macar eu 🙂
   Totusi, insist sa va dezamagesc si va spun ca eu consider ca doamna Medeleanu a avut mai multa stofa de jurnalist cand a gasit de cuviinta sa ceara ”traducerea” acestui PUG direct de la sursa, in loc sa faca un ”misto” ieftin, mai ales ca se stie ca ”misto-urile” atrag ca pe muste comentatori care habar n-au ce inseamna un PUG, dar stiu foarte bine cum se comenteaza la nivel de tribuna a II-a de la un meci judetean.
   P.S. Sper, totusi, sa ajungeti sa va treaca dezamagirea. Sunt convins ca in sinea dumneavoastra stiti bine cat si de ce am dreptate…

   --1 voturi
   +1
   -1
  6. Acest vizionar și nemaiîntâlnit conducător de urbe,Bibarț cel mic ,cunoscut ca ” Pădurarul naufragiat „(pe malul Mureșului la acea vreme nepopulat de castori) ,va intra în analele istoriei ,ca Birăuașul comunal .
   Dacă mare maestru Rembrandt ar fi trăit in zilele noastre,cred că l-ar fi pictat și pe Bibarț în capodopera Rondul de noapte.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.