miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Proiectul C-Gaz, cu parcul fotovoltaic, pe terenul pierdut de Primăria Arad, a fost pus astăzi la transparență

  de Raluca Medeleanu | 22 decembrie 2021, 5:28 PM | Administraţie | Topic special

  1

  Terenul pe care se intenționează construirea unui nou parc fotovoltaic a fost practic o oportunitate ratată de Primăria Arad. Anul trecut, municipalitatea ar fi putut să-și recupereze din banii care-i datorează CET și să pună mâna, la un preț considerabil mai mic, pe acest teren intravilan de 68 de hectare, însă – din motive inexplicabile – terenul a fost cumpărat până la urmă de C-Gaz, unul dintre furnizorii de gaz a CET SA, la care Centrala are mari datorii.

  Inițial, terenul a fost evaluat la prețul de 2.179.493 lei, (conform raportului de evaluare realizat de NAI România, document solicitat de Special Arad Primăriei încă din aprilie, însă în van!). Apoi, în octombrie 2020, consilierii locali au votat pentru preluarea acestui teren din posesia CET S.A, în patrimoniul Municipiului Arad, la 3.222.397 lei, sumă la care se ridicau pe atunci datoriile CET S.A. către Municipiul Arad. Primarul chiar își exprimase pe atunci intenția să realizeze fie un parc obișnuit acolo, fie mai degrabă un parc fotovoltaic, dat fiind faptul că terenul era pe fostul depozit de zgură, astfel nu ar fi fost oportun pentru altfel de proiecte. Cu toate că lucrurile păreau stabilite, Primăria nu a mai pus însă mâna pe teren, din cauza că Hotărârea de Consiliu nu a mai fost comunicată către Oficiul de Cadastru din Arad, pentru a putea fi trecută în CF-ul terenului. Apoi, la patru zile după ședința CLM menționată, terenul a fost vândut de CET SA (prin licitație) la prețul final de circa 660.000 euro (3,26 mil. lei), noul proprietar fiind C-Gaz & Energy Distribuție SRL.

  Întreagul subiect a fost analizat într-o investigație pe care am realizat-o în 28 aprilie 2021 și pe care o puteți citi aici: Operațiunea „Evaporarea”. Cum au dispărut 68 de hectare în valoare de câteva milioane de euro din așa-zisa proprietate a Aradului – Special Arad

  PUZ-ul care a fost pus astăzi la transparență de către municipalitate a fost depus de C-Gaz la Primărie încă din aprilie, iar acum – conform legii – cei interesați au la dispoziție până la data de 14 ianuarie să vină cu sugestii de modificare a proiectului, care pot fi depuse la Registratura Primăriei.

  Întregul proiect de hotărâre, de 153 pagini, ce conține Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și a Regulamentului Local de Urbanism (RLU) aferent „Parc fotovoltaic, industrie și depozitare” intravilan mun. Arad, Calea 6 Vânători, imobil identificat prin C.F. nr 338919 – Arad, jud. Arad S.C. C-GAZ&Energy Distribuție S.R.L. și S.C. GAZ & Power Trading S.R.L. (contract de asociere în participațiune) poate fi studiat AICI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.