vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sorin Bogoșel și-a dat demisia din funcția de director general al CET Arad SA. A renunțat și la funcția de administrator special

    de Raluca Medeleanu | 17 ianuarie 2023, 1:52 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Sorin Daniel Bogoșel părăsește ambele funcții pe care le deține la CET Arad SA: administrator special, respectiv director general.

    Sorin Daniel Bogoșel și-a depus demisia din funcția de administrator special în 20 decembrie 2022, iar acum urmează să renunțe și la cea de director general, la ora actuală fiind în preaviz. În acest sens, consilierii locali vor vota în ședința CLM din 20 ianuarie mandatarea reprezentantului Municipiului Arad în Adunarea Generală a Acționarilor de la CET, din 31 ianuarie, (la care Municipiul este acționar majoritar) „să nu aprobe desemnarea unui alt administrator special al SC C.E.T. Arad SA, administrarea societății urmând a fi preluată în totalitate de către administratorul/lichidatorul judiciar”.

    Amintim că CET Arad SA a intrat în insolvență în iunie 2018, invocând datoriile mult prea mari pe care le acumulase (la acea dată 108 milioane de lei), majoritatea din cauza neplății transportului și cumpărării de cărbune, respectiv de gaz. Trecerea în insolvență a CET era astfel o soluție prin care se puteau debloca conturile Centralei și se planifica punerea în aplicare a unui plan de reorganizare.

    Astfel, imediat după intrarea în insolvență, directorul general de atunci, Robert Maloș, a devenit administrator special, sub supravegherea administratorului judiciar Eurosmart din Timișoara. În acea perioadă, Sorin Bogoșel era inginer șef producție la CET. În 2020 însă, Maloș și-a dat demisia, în locul lui ocupând Bogoșel funcția de conducere și cea de administator special.

    În decursul toamnei 2021, s-a pus în dezbaterea creditorilor care să fie planul de redresare a CET Arad SA, fiind depuse două astfel de documente, unul întocmit de Sorin Bogoșel împreună cu administratorul judiciar, iar altul de asociația de creditori AOT Energy și C Gaz (în care activează americanul Peter Braun, care a făcut și obiectul unei investigații Special Arad).

    Pe surse, aflăm că motivul demisiei lui Sorin Bogoșel din funcția de administrator special, respectiv din cea de director, are de a face tocmai cu acest plan de reorganizare, mai exact pentru că acela întocmit de el a fost respins în adunarea creditorilor. Cel de-al doilea plan ales, întocmit de AOT&C GAZ (care deține 30% din creanțele CET), prevedea ca societatea să păstreze „conducerea în totalitate a activității sale, prin administrator special, sub supravegherea administratorului judiciar” și că administratorul special avea obligația să „ia toate măsurile de implementare a dispozițiilor” cuprinse în planul de reorganizare. Dispozițiile includeau și vânzarea centralei într-un termen de 6 luni, pentru a putea tăia din datorii (la momentul întocmirii planului, în 2021, CET SA avea datorii de circa 136 milioane lei, iar bunurile notate în scenariul lichidării patrimoniului CET se ridicau la circa 124 milioane lei și figurau astfel: circa 41 milioane lei erau libere de sarcini, iar diferența reprezenta garanții AOT).

    Problema este că, deși s-a optat pentru cel de-al doilea plan de reorganizare, întocmit de AOT & C Gaz , termenul de depunere propriu-zisă a planului a fost deja depășit, conform legii insolvenței. Se vorbește astfel despre o „prelungire artificială” a acestei perioade de stagnare și că în spatele „tărăgănării” ar exista anumite interese.

    În ceea ce privește intenția de a vinde centrala (în iulie 2022, CET SA a fost scos la vânzare, la suma de 32 milioane de euro), nici acest demers nu a dus deocamdată nicăieri. A fost organizată o ședință de licitație aprobată de adunarea creditorilor, însă nu s-ar fi ajuns la un consens în ceea ce privește documentele întocmite, iar cei de la AOT Energy și-ar fi exprimat nemulțumirea. Referitor la reacția AOT, trebuie să menționăm că în planul de reorganizare întocmit de AOT și C Gaz figurează o ofertă prin care AOT se oferă să cumpere centrala cu suma de 18 milioane euro.

    Procedura de vânzare a centralei nu este încă finalizată. Momentan, CET Arad SA rămâne în continuare sub conducerea administratorului judiciar Eurosmart din Timișoara, care poate propune creditorilor unele soluții de continuare a activității, ori poate chiar să ceară falimentul.

    Contactat de Special Arad, Sorin Bogoșel nu a dorit să comenteze decizia luată.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.