Primul polițist arădean cu două joburi! Omul stă de „șase” non-stop, cu un ochi la pistol și cu unul la gura de canal! | Video

  de Mihai Todoca | 3 iulie 2020, 1:26 PM | Reportaj

  3

  Românii… popor minunat, inventiv, harnic, săritor și gospodar. Așa este și Sabin Miclăuș, un arădean, de profesie polițist, care de mai bine de un an se luptă cu apa care ajunge să îi inunde strada făcând accesul în locuință aproape imposibil. El ne spune că nu îl deranjează apa de ploaie și chiar dacă se formează bălți în fața casei nu ar considera-o o problemă, deoarece, așa cum ne-a spus și soția lui: „Când plouă, chiar și atunci când e torențial, nu e o problemă, pentru că apa se retrage în jumătate de oră. Asta e, nu suntem absurzi, când plouă, plouă. Problema este atunci când se pornesc niște pompe care ajung să inunde canalul aflat aici pe Calea Iuliu Maniu… de acolo nu iese doar apă… mâl, mizerii, apă menajeră…”

  În urma ploilor torențiale și apei care refula din canal, care de fapt este un cămin de vizitare al CET, polițistul a adoptat o soluție găsită de muncitorii de la apă-canal. Mai exact, să își parcheze mașina exact pe capac: „Când plouă, stau de gardă! Trebuie să fiu pe fază ca să pot pune mașina repede acolo”

  Bineînțeles că au fost sesizări telefonice, dar și în scris către Compania de Apă, însă pentru a ne face o idee de modul de soluționare a problemelor îl lăsăm pe Sabin să ne povestească:

  „După o sesizare că trotuarul e plin de mâl și mizerie din cauza refulării canalului, am revenit cu un telefon și mi s-a spus că s-a intervenit și s-a curățat. Când în fapt acea curățare am făcut-o eu. În altă zi, asta e puțin mai amuzantă (spune zâmbind – nota red.), tot așa a început să plouă, iar canalul a început să refuleze. Am luat cheile de la mașină și am fugit să o parchez acolo. Apoi au venit niște muncitori de la apă-canal cu o mașină. Moment în care au pus mâna pe telefon și și-au sunat șeful: „Șefu! Putem pleca la următoarea intervenție? Avem noroc aici pe Maniu cu un localnic care și-a pus mașina și nu mai e nevoie să stăm noi, a zis că stă el.” 

  În discuția purtată cu Sabin, a ținut să menționeze că nu pe muncitorii de la apă-canal îi consideră vinovați de ceva, ci pe cei care îi conduc:

  „Am vorbit cu persoanele angajate care vin și intervin, cei care fac efectiv treaba. Lor le este arhicunoscută această problemă pe care ei o semnalează mai departe șefilor, celor care au putere de decizie, dar văd că de ani de zile nu se iau aceste decizii”. Aici i-am dat dreptate, doar ieri, au fost cetățeni care se confruntă cu o problemă similară și au aceeași părere: muncitorii își fac treaba pe cum pot, intervin, se străduie, dar…. cei de sus… nu iau decizii.

  Citește și : Vandali, spargeri și furturi, străzi inundate de rahat. Concedierile muncitorilor, nu pilelor din Compania de Apă Arad, își cer tributul!

  Dorim să intervenim și noi puțin aici și să spunem ceva ce nu am crezut că vom spune: Noroc cu pandemia de coronavirus! De ce?

  Pentru că într-un raport al Companiei de Apă (Bugetul de Venituri și cheltuieli) pentru luna iulie era programată prima majorare a tarifelor (apă potabilă, canalizare menajeră, canalizare pluvială) pentru apă. La finele anului, prețurile ajungând la un maxim de 4,15 RON, dar din cauza declarării stării de alertă aceste majorări nu au avut loc. Încă! Deci, ceva decizii… tot se iau acolo sus.

  Nu divagăm mai mult și stăm de vorbă și cu vecinii lui Sabin, Marcu Stela și Constantin, care se confruntă cu aceleași probleme: „Auziți, am făcut noi (sesizare n.red.) la Direcția Sanitară, la Mediu, la Consiliul Județean, la Primărie, la toate instituțiile astea. Răspuns am primit că au în vedere să facă…”

  Am intrat în curte, până și în pivniță, iar urmele lăsate de apa menajeră se pot vedea ușor, iar doamna Stela a încropit și ea niște piedici la intrarea din pivniță.

  Sabin însă, a reușit să sigileze poarta, tocmai pentru a nu intra apa mizerabilă în curte, cu mirosu-i aferent. Doar că… mai are un hop de trecut. Nu mai are cum intra în casă. Dar îl lăsăm, din nou, pe Sabin să vă povestească cum… cum își bagă copii pe geam în casă, iar musafirii pleacă de la el tot așa, pe geam: „Apa nu mai intră în curte, este foarte bine, dar accesul în locuință se face pe geam când plouă. Săptămâna trecută când a plouat, i-am adus pe copii de la bunici și a trebuit să-i introduc în locuință pe geam. Eu i-am predat de la mașină, soției. Ieri a fost la fel de amuzant. A venit fratele meu în vizită, iar la plecare a trebuit să iasă pe geam, pentru că dacă am fi deschis poarta toată apa ar fi intrat în curte”.

  Facem un pas în spate și facem o mică analiză la rece: Când pompele de la Polivalentă încep să duduie, Sabin dă fuga la mașină și o parchează pe capac, cei de la apă-canal vin, îi mulțumesc că s-a priponit acolo și dau fuga la altă intervenție. De ieșit , apa mizerabilă oricum iese, se oprește ploaia, nu mai refulează, Sabin își ia frumos cizmele de cauciuc și se pune să-și spele trotuarul.

  El plătește apa potabilă, canalizarea menajeră și cea pluvială, dar și apa pe care o folosește pentru a-și curăța trotuarul de mâlul și mizeria strânsă.

  Singura rugăminte al lui Sabin Miclăuș este să nu primească amendă pentru parcare: „Când parchez mașina acolo, stau de pază ca să nu îmi iau amendă de la Locală”. Rugămintea lui de a se rezolva problema a fost trimisă și înștiințată celor de sus, nu îi deranjăm, e ora 13:00 , e vineri… shhh…somnoroase păsărele…

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.