marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Vandali, spargeri și furturi, străzi inundate de rahat. Concedierile muncitorilor, nu pilelor din Compania de Apă Arad, își cer tributul!

    de Mihai Todoca | 2 iulie 2020, 4:14 PM | Reportaj | Topic special

    2

    O poză făcută de un arădean de pe strada Henri Coandă și trimisă pe adresa redacției noastre ne-a făcut să ne urcăm în mașină și să mergem la locul cu pricina. În imagine era strada Henri Coandă (cea de pe lângă Mureșel) inundată cu apă menajeră. Arădeanul Dan Ducau a menționat că apa care era pe șosea nu e de la ploaie ci de la canalizarea care refulează: „Poza de azi dimineață de pe strada Henri Coandă. Nu, nu a plouat. E canalizarea ieșită pe stradă. Evident, miroase… cei de la apă canal ne spun că nu sunt oameni să pornească pompele de la colțul cu strada Cocorilor. Și că pompele au fost vandalizate… și asta e de vreo lună jumate.” În continuarea mesajului său, ne-a trimis alte două poze cu modul în care arată strada atunci când plouă și atunci când este furtună cu averse însemnate cantitativ, colajul celor trei poze fiind mai jos în ordinea: fără ploaie, ploaie și furtună. Când am ajuns și noi pe strada indicată am văzut că apa se retrăsese între tip, dar mirosul… dăinuia și se simțea foarte… urât.

    „Ne rugăm să nu mai plouă”

    Cumnatul acestuia, Daniel,  are un atelier și ca orice atelier acesta avea niște scule electrice pe care a ajuns să le arunce pentru că s-au stricat, apa de pe șosea ajungându-i în atelier și inunând totul: „Intră apa de pe stradă, intră apa în garaj și se strică toate sculele. A intrat apa în ele și pur și simplu le-am aruncat că nu am mai avut ce să fac cu ele”.

    Vecina lui ne-a spus că ei nu mai știu la cine să apeleze: „Noi înțelegem că e problemă cu pompele de apă, nu suntem noi supărați pe ei, dar credem că cel mai bine ar fi să monteze o pompă de apă cu debit mai mare. Noi înțelegem că atunci când plouă, se strânge apa pe stradă, că vedem și noi cum e strada. Știm și că atunci când plouă torențial se inundă și ne inundă de iese apa și la Kuki, dar acum? Nu a plouat și toată apa menajeră a ieșit pe stradă… este un miros de nu-l suportăm. Noi nu suntem supărați pe muncitorii de la Compania de Apă.” 

    Dan Ducau: „Între timp, noi ne rugăm să nu plouă, că dacă plouă, o să intre apa în casă. La unii vecinii deja iese apa în baie”.

    aaaaaa

    Muncitorii de la Compania de Apă fac și ei ce pot

    Am terminat de vorbit cu locuitorii micii Veneții și i-am rugat să ne arate unde sunt acele pompe de apă atât de menționate și care s-ar face responsabile de „prăpăd”. Au ajuns să ne însoțească și i-am găsit pe muncitorii de la apă-canal care munceau să scoată apa. Acolo l-am găsit și pe Dorin Cameniță, inginer de 30 de ani la Compania de Apă, care ne-a explicat care sunt motivele care și-au adus concursul la problema locuitorilor străzii Henri Coandă: „În primul rând, stația aceasta era, în trecut, îngrădită, iar aici era un angajat al companiei care avea grijă de buna funcționare a pompelor. Ce este acum, vedeți și voi. În urmă cu patru ani, în urma unor restructurări s-a ales ca această stație să nu mai fie sub supravegherea nimănui, lucru care a dus la vandalizarea repetată a stației: cabluri furate, capace de canal asemenea, au furat gardurile, au spart geamuri, lacăte pentru a intra… dezastru total. Debandadă! ”.

    Lucrurile menționate de el se puteau observa cu ochiul liber: stația respectivă se vedea că este lăsată pradă hoților, geamuri sparte sau deloc, de gard nici nu poate fi vorba, un stâlp nu am mai văzut… Din ceea ce am discutat cu inginerul Dorin Cameniță au fost tot felul de rezolvări pe care muncitorii din teren au fost nevoiți să le găsească pentru a evita inundarea străzilor, ieșirii apei în băilor oamenilor etc. „Aici a fost un capac de canal. L-au furat, dar apoi au început să arunce bolovani înăuntru care , bineînțeles blocau scurgerea. Nu am înțeles de ce au mai și aruncat pietrele înăuntru. Dacă am fi înlocuit capacul, ar fi avut aceeași soartă, așa că, pentru că ne și permitea structura am ales să o betonăm cu totul”, ne-a mai spus inginerul în momentul în care ne-a făcut turul, ca să forțăm puțin nota.

    pjimage

    „Furat grătar pluvial, furat împrejmuire pluvial, furat capace menajer, distrus insalații electrice, furat cable alimentare. Totul refăcut cu banii și forța de muncă a C.A. Arad și cu nopti nedormite și multe ore lucrate peste program” ing Dorin Cameniță

    Rezolvare există…. cândva…

    În tot acest timp, cei trei muncitori munceau la foc continuu și ne-am pus întrebarea: „Dat fiind faptul că trebuie să lucreze cu o pompă atât de mică, un lucru care cere timp, oare ei doar atât trebuie să facă? Aceasta este munca lor de peste zi?”. Nicidecum, parcă scoțând mai mult în evidență manevrele care s-au petrecut la Compania de Apă când 170 de angajați au fost concediați, iar unii au și câștigat în proces repunerea în funcție, într-o discuție cu ing. Dorin Cameniță, acesta a făcut ceva ce Compania de Apă nu face: a pus accentul pe muncitori: „Eu mă gândesc la muncitori, când au fost ploile acelea am fost împreună cu ei, ud până-n glezne de dimineață până seara, de la 7 până la 11 și jumătate. Eu am o vârstă, copiii mei sunt mari, dar ei? Au și muncitorii ăștia o familie, o viață a lor, nu îi poți ține atâtea ore. Plus de asta e o limită și la numărul de ore suplimentare care pot fi plătite.  Gândiți-vă că atâta timp cât au stat oamenii să reabiliteze stația (din cauza repetatelor vandalizări – n.red.) au rămas celelalte stații prin Gai, prin Bujac la care nu s-a putut interveni… Trebuie să tragem un semnal de alarmă, pentru că se pot rezolva și lucrurile acestea. Cu investiții și cu echipe de muncitori și constructori. Se simte lipsa de personal și de muncitori calificați. Eu sunt inginer hidraulician, cu specializare în pompe și turbine hidraulice și am absolvit Politehnica din Timișoara în 1989”.

    Citește și: Compania de Apă Arad a pierdut procesul cu fostul director Marius Toma, e obligată să îl reangajeze și trebuie să-i plătească salariile din urmă

    Ca și rezolvare, pentru moment se asigură supravegherea respectivei stații printr-o firmă de pază, iar pe viitor există (cică!) un plan să se refacă cu totul împrejmuirea, dar nu se știe mai exact când și ce costuri ar implica acesta. Ceea ar trebui să se facă, iar asta ne-a spus-o chiar Dorin Cameniță:„Stația respectivă de pompare ar necesita investiții în reabilitare și echipare cu grupuri de pompare performante din punct de vedere tehnic, hidraulic plus instalațiile de automatizare aferente”. Deci un răspuns concret și pe subiect avem. Să vedem cât de repede va (și) fi luat în calcul.

    Citește și : Adevărul despre Compania de Apă Arad (I): „Noi, prostimea” anunță începutul dezvăluirilor penale despre activitatea managerilor și nu numai

    Ce am uitat să vă menționăm? Strada Henri Coandă, cea pe care apa menajeră zburdă în voie și se transformă în piscină când plouă e încadrată în Zona A! Criteriile de zonare pentru Zona A sunt:
    1. reţea apă potabilă pe stradă
    2. drum asfaltat/pavat cu trotuar
    3. iluminat stradal public
    4. transport public la 15 minute de mers pe jos
    5. reţea termoficare pe stradă sau reţea gaz pe stradă
    6. canalizare menajeră
    7. spaţii comerciale la 15 minute de mers pe jos
    8. teren cuprins în proiecte de modernizare/reabilitare/ dezvoltare
    9. zone de agrement, parcuri, locuri de joacă, baze sportive la 25 minute de mers pe jos

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.