Primăria Arad cumpără cu 800.000 de euro de la Recons, societate care-i aparține, terenul de pe strada Mucius Scaevola
O investigație jurnalistică a Special Arad, în mai multe episoade, a dezvăluit multe din neregulile care se fac la SC Recons SA, o „companie mamut” al cărei unic acționar este Primăria Municipiului Arad, prin Consiliul Local Municipal.
Spunem despre societatea Recons că este un mamut (cu ghilimele), deoarece are o mulțime de obiecte de activitate, de la construcții industriale și civile, tâmplărie de lemn sau PVC, confecții metalice, închirieri de spații comerciale, administrarea parcărilor sau ridicări de vehicule, la servicii de instalații sanitare, termice și apă-canal. Normal că ne gândim că această societate este una extrem de productivă, care aduce un plus consistent la bugetul local al orașului. Dar, cu toate acestea, nu este așa.
SC Recons SA nu pare a produce nimic pentru Primăria Arad, ci, dimpotrivă, SC Recons SA pare mai mult o gaură în care intră și, curios, se și scurg banii arădenilor.
Probabil că vă întrebați cum poate o societate ca Recons, care încasează sume enorme în urma biletelor de intrare pe Ștrandul Neptun, sau în urma tichetelor de parcare, ori amenzilor date celor care nu-și plătesc parcările, ar putea fi o gaură la buget. Unde mai punem și chiriile încasate pe spațiile aflate în patrimoniul Recons sau pe celelalte servicii oferite de companie!
Cu toate acestea, se pare că Recons nu produce suficient de mult pe cât cheltuie sau pe cât ar avea nevoie ca să fie pe „plus”.
În aceste zile Recons face toate demersurile pentru a contracta un credit în sumă de maxim 350.000 lei, pentru achitarea obligațiilor restante și curente la Bugetul Local și Bugetul de Stat, așa cum prevede un punct aflat pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor de săptămâna trecută. Pentru contractarea acestei linii de credit, Reconsul dorește să pună ipotecă asupra unui imobil din Piața Spitalului nr. 1-5, bl. 5, sc. B+C, ap. 34, parter.
Deci, de ce împrumutul?
Răspunsul este simplu. Dacă nu este cu impozitele și datoriile la zi, Recons nu poate vinde către Primăria Arad terenul aflat pe strada Mucius Scaevola nr.11, având o suprafață de 7447 metri pătrați, acolo unde funcționează acum Direcția Fiscală.
În ultima ședință de Consiliu Local Municipal, consilierii au votat un proiect prin care Primăria să facă toate demersurile pentru a cumpăra acest teren aflat în patrimoniul Recons. Lâsând la o parte anomalia legislativă care prevede că Primăria trebuie să cumpere un teren aflat în proprietatea Recons, societate care de fapt este a Consiliului Local Arad, subliniem că vorbim despre o tranzacție de 3.550.768 lei. Adică aproximativ 800.000 de euro (inclus TVA)!
Municipalitatea se chinuie de multă vreme să cumpere acest teren de la Recons, să tot fie vreo doi-trei ani, de când Curtea de Conturi Arad a impus ca terenul să fie cumpărat deoarece Primăria deținea clădirile de pe strada Mucius Scaevola nr.11. Până vineri nu s-a reușit deoarece nu s-au strâns cele două treimi dintre votul consilierilor – necesare pentru o hotărâre de patrimoniu. Pe de altă parte, surse din cadrul Primăriei ne-au explicat că de fapt conducerea Primăriei și-a dorit în mai multe rânduri să cumpere acest teren de la Recons, doar că secretarul Lilioara Stepănescu ar cam fi strâmbat din nas, pe motiv că tranzacția ar fi nu tocmai legală, iar drept rezultat acest proiect ar fi rămas prin sertarele dintr-un birou din Palatul Administrativ.
Legal sau nu – asta rămâne de văzut – primarul Falcă și aghiotanții săi au găsit o „ghidușie” pentru a primi votul a două treimi din consilieri. Au introdus „tranzacția” acestui teren într-un mega-proiect de hotărâre care se referea la rectificarea bugetară, împărțirea excedentului bugetar, pe anul 2016. În aceeași hotărâre s-au aflat și alte investiții importante, precum acordarea unor bani către CET pentru ca arădenii să nu rămână fără căldură, sau investiții în diferite segmente. Astfel, atenți să voteze pentru arădeni, ca să nu rămână fără apă caldă și căldură, consilierii locali au votat și alocarea celor 3.550.768 lei pentru cumpărarea terenului de la Recons.
În final, deși subliniem că nu e (tocmai) finalizată această investigație (știm noi de ce…), ne întrebăm… De ce nu ar cumpăra, Recons-ul, care are atâtea obiecte de activitate și pârghii să producă bani, clădirile aflate pe Mucius Scaevola nr.11, de la Primărie? De ce să bagi sute de mii de euro într-o societate care parcă doar pierde banii, nu îi și adună? Și, până la urmă,
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)