Previziuni sumbre ale experților. Când se va face simțit valul 5 al pandemiei în România

  de - | 29 December 2021, 10:00 AM | Coronavirus | Naţional

  0

  Valul 5 al pandemiei se va face simțit în România de săptămâna viitoare, avertizează specialiștii. Potrivit estimărilor, am putea ajunge la peste 20.000 cazuri pe zi în luna februarie, iar printre cei vulnerabili vor fi, spre deosebire de alte valuri, copiii, au explicat la Digi24 cercetătorul Octavian Jurma și medicul Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

  Teama de izbucnirea unui nou val al pandemiei este alimentată de cifrele privind infectările. Numărul s-a dublat în România de la o zi la alta și, mai grav, a crescut și cel al deceselor. Astfel, România a revenit la peste o mie de infectări în 24 de ore, după aproape trei săptămâni în care acest prag nu a mai fost atins. Sunt din nou cifre îngrijorătoare și în privința deceselor – 67 este bilanțul anunțat marți de autorități.

  Iar la nivelul întregii planete, au fost înregistrate marți 1,44 milioane de infectări cu SARS-CoV-2. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri de când a început pandemia. OMS avertizează că va exista un număr mare de spitalizări din cauza tulpinii Omicron, în special în rândul celor care nu s-au vaccinat. Și pentru Europa OMS are o recomandare – mare atenție, cazurile analizate până acum sunt în rândul populațiilor tinere și este vorba despre țări unde starea sănătății populației este foarte bună. Nu știm, spun specialiștii OMS, ce se va întâmpla atunci când Omicron va ajunge la populațiile îmbătrânite în țări cu o stare proastă a sănătății.

  Când începe valul 5 al pandemiei în România și ce evoluție va avea

  Doctorul Octavian Jurma consideră că valul cinci în România a debutat cu primul caz comunitar de infectare cu Omicron, declarat la 15 decembrie, dar prima confirmare statistică o vom avea în momentul în care numărul de secvențieri va arăta că majoritatea cazurilor sunt cu tulpina Omicron. Cercetătorul este de părere că până la sfârșitul acestei săptămâni, ponderea cazurilor Omicron în secvențierile din România va depăși 50 la sută și acesta poate fi considerat statistic debutul valului 5 în România, adică săptămâna viitoare cel târziu.

  Până când o variantă devine dominantă, numărul cazurilor rămâne într-un platou, dar după aceea se va intra într-o fază de creștere exponențială. Dacă aplicăm ceea ce știm despre Omicron – a cărui rată de dublare este între 2,5 și 3 zile – înseamnă că va produce un val imediat după deschiderea școlilor, cu o creștere accelerată, practic de două ori mai repede decât valul Delta, și cu un vârf în jurul datei de 10 februarie. Valul Omicron va fi vizibil probabil de la sfârșitul lunii ianuarie, după care va avea o creștere foarte abruptă și într-o variantă optimistă s-ar putea ajunge la un vârf de 20.000 de cazuri, urmat de o coborâre la fel de abruptă, așa cum s-a constatat în Africa de Sud și Danemarca. Depinde însă foarte mult de măsurile care se iau, subliniază Octavian Jurma.

  Mai multe detalii AICI

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.