Pauză generată de eșec la stația de compostare. Deşeurile biodegradabile ale arădenilor, înapoi la groapa de gunoi





Faptul că de 6 ani stația de compostare nu a reușit să funcționeze la parametrii contractuali ne face să ne punem mari semne de întrebare în legătură cu viitorul acestui serviciu la Arad, după ce a expirat valabilitatea contractului de administrare. Firma concesionară a fost de părere că e o afacere nerentabilă, iar acum, ADI SIGD trebuie să găsească soluții în vederea întocmirii unui nou contract. Cu mari întârzieri în aceste demersuri, rămâne de văzut cât de funcțional va fi, în cele din urmă, acest serviciu, sau ne vom „trezi” cu o stație părăsită și tarife mai mari la gunoi. Dar cum s-a ajuns aici?
Staţia de Compostare a fost inaugurată în 2018, ca parte a unui amplu proiect pe fonduri europene a Consiliului Județean (30 mil. euro), fiind dată în concesiune la FCC Environment, firmă care se ocupă și de groapa de gunoi.
La această stație ajunge gunoiul biodegradabil (resturi de alimente, frunze, crengi etc.) pe care oamenii teoretic îl debarasează doar în containerele speciale maro. Gunoiul acesta se prelucrează, se lasă la fermentat în cele 5 tuneluri, la temperaturi ridicate, iar ulterior se pune spre vânzare, sub formă de îngrășământ natural. Gunoiul care se deversează aici este adus de firma Retim pentru zona 1 din județ (municipiul Arad şi oraşele Nădlac, Pecica, Curtici, Pâncota şi Sântana), dar mai este adus și cel biodegradabil din oraşele Chişineu Criş şi Lipova, unde operează alte firme de salubritate.
Însă, așa cum suntem obișnuiți adesea cu proiectele, lucrurile sună bine în teorie, dar ele nu sunt așa în realitate. Dacă pe foaie era calculat că stația trebuia să primească 20.000 tone de gunoi biodegradabil pe an, în realitate a primit doar câte 10.000 și abia de anul acesta a reușit să adune 11.000, asta după ce a început colectarea acestor tipuri de deșeuri și de la blocuri. De aici rezultă, evident, o scădere drastică în veniturile calculate inițial.
O activitate nerentabilă financiar
Firma FCC Environment ne-a semnalat această problemă de ceva vreme, în cadrul unei întâlniri cu Special Arad, din vară, la momentul realizării unui reportaj despre extinderea gropii de gunoi. Florian Pop, county manager FCC Environment România SRL, ne-a explicat atunci că din cele 10.000 tone, nici măcar nu se valorifică întreaga cantitate, ci se produce în jur de 5.000 tone de compost, din care doar aproximativ 500 – 1000 tone de compost de foarte bună calitate. Din această cauză, compania avea dubii dacă mai este rentabil să continue activitatea acolo.
De ce nu ajunge suficient gunoi biodegradabil la Stația de Compostare și cum ar putea fi afectată populația
După cum spuneam, nici până la această oră, stația de compostare nu funcționează la capacitatea prevăzută în proiect.
Problema este, printre altele, că platformele de colectare nu sunt securizate (prea puține au fost dotate cu acel sistem modern cu care se lăuda Primăria – 250 în cartierele Alfa și Confecții –, iar unele chiar au fost vandalizate, vezi aici) și pentru că lumea, în continuare, aruncă la grămadă gunoiul. În unele situații, chiar și firmele aruncă la comun, la pubelele de la blocuri, în loc să plătească separat serviciul. Astfel că, deși programul de colectare ar trebui să fie într-o zi pentru ridicarea gunoiului rezidual (care ajunge în depozit) și o altă zi pentru cel biodegradabil (care ajunge la stația de compostare), cel rezidual este în continuare cel mai voluminos, fiind amestecat. La toate acestea se adaugă şi lipsa pubelelor pentru biodegradabil la toate blocurile, fapt care ne-a fost confirmat și de ULAL Arad, care a purtat discuții cu mai muți administratori de condominii în acest sens.
Acum, cu expirarea contractului pentru compostare în 15 martie, se suspendă activitatea de la stație. Operatorul de salubritate va duce gunoiul biodegradabil, cum se ducea cu ani în urmă, la depozit (groapa de gunoi), acolo unde tariful s-a majorat de la 1 ianuarie, de la 80 lei la 160 lei, din cauza unei modificări legislative la nivel național. Efectul ar fi fost de a încuraja tocmai deversarea la stația de compostare ori la reciclat, în funcție de tipul de deșeuri, decât să le duci pe toate la depozit, unde e mai costisitor. Doar că la Arad, suntem în situația în care în această perioadă nu există o altă opțiune.
Întrebați cum va afecta acest impediment cetățenii, reprezentanții ADI SIGD susțin că nu vor scoate mai mulți bani din buzunar.
„De la data expirării actualului contract, fracția de biodeșeuri va fi colectată conform fluxului actual de către operatorii de colectare și transport. Tariful plătit de populație este aprobat conform procedurii reglementate de Ordinul 640/2022 actualizat. Colectarea se va realiza ca și în prezent. În ce privește dinamica tarifului, nu există nicio solicitare de modificare a acestuia”, este răspunsul oficial trimis de ADI SIGD, în urma solicitării Special Arad.
Ceea ce ADI SIGD nu mai menționează însă este că nu s-a solicitat o modificare „până acum”. Într-adevăr, populația nu este afectată direct. Schimbarea va afecta firma Retim, iar dacă Retim va avea cheltuieli mai mari… legea îi va permite să solicite majorarea tarifului de colectare.
De acum, gunoiul biodegradabil ajunge la depozit, unde este mai scump. Rămâne de văzut pentru cât timp va fi această situație.
Întârzieri la desemnarea unui nou operator. Consiliul Județean ar fi instituția vinovată
Odată cu apropierea termenului de expirare a contractului semnat cu FCC Environment pentru stația de compostare, în Adunarea Generală a Asociaţilor ADI SIGD (în care se află și Primăria Arad) s-a aprobat documentația în vederea începerii procedurii pentru realizarea unui nou contract. Cum se știe că licitațiile în general durează mult timp, s-a pregătit în paralel și procedura de negociere (prin care se contractează provizoriu o firmă, până la finalizarea licitației). O măsură similară s-a luat și în cazul operatorului de salubritate Retim, anul trecut.
Doar că, în cazul de față, până și această negociere este întârziată. Din informațiile pe care le deținem, printre vinovații acestei întârzieri ar fi cei de la Consiliul Județean, care au încurcat procedura cu redevența.
Cum spuneam, CJ deține bunurile de la această stație, întrucât a alcătuit/implementat întregul masterplan (pe fonduri europene) ce vizează gestionarea tuturor deșeurilor pe raza județului Arad.
ADI SIGD ne-a informat că, după emiterea hotărârii din decembrie, au avut loc întâlniri cu Consiliul Județean Arad pentru stabilirea redevenței, CJ fiind singura instituție în măsură să stabilească redevența aferentă acestor bunuri. „În data de 4 decembrie 2023, Consiliul Județean Arad a înaintat o adresa la Consiliul Concurenței, prin care a solicitat avizul pentru un proiect de hotărâre în vederea scăderii redevenței sub nivelul costului de amortizare, așa cum prevede legislația în cazul ajutoarelor de stat. În data de 14 decembrie 2023, Consiliul Județean Arad a organizat o întâlnire on-line cu experții Consiliului Concurenței de la București pe acest subiect. În data de 13 februarie 2024, Consiliul Concurentei a răspuns adresei din 4 decembrie, solicitând clarificări suplimentare. În urma corespondenței dintre Consiliul Concurentei și Consiliul Județean Arad a rezultat necesitatea stabilirii unei redevențe la nivelul amortizării. În consecință, în februarie 2024, Consiliul Județean Arad, luând act de această situație, a emis o hotărâre prin care s-a aprobat documentația de atribuire în procedura de negociere în vederea atribuirii contractului pentru operarea Stației de Compost Arad”, ne-a informat ADI SIGD.
Mai exact:
Explicat foarte rudimentar: redevența înseamnă „taxa” pe care firma o plătește pentru bunurile pe care le folosește și nu îi aparțin. Stația de compostare fiind o investiție a Consiliului Județean, la momentul concesionării, FCC Environment a semnat cu instituția un contract în care s-a stabilit și această „taxă” anuală pe care o va plăti pentru că utilizează bunurile stației. Problema e că această sumă a tot crescut de la un an la altul, iar încasările din compostul produs la stație nu au fost defel la nivelul contractului. De exemplu, în anul 2022, FCC Environment achita 307.730,48 lei Consiliului Județean ca redevență, iar în 2023 suma a ajuns la 508.690,39 lei.
Aici intervine „mărul discordiei” și pentru întârzierile despre care spuneam. Prin hotărârea Consiliului Judetean Arad nr. 74 din 29 ianuarie 2024, redevența a ajuns la 1.507.000 lei, pentru toate bunurile aferente Statiei de Compostare.
Vorbim de o creștere de trei ori a sumei, față de anul trecut!
Evident, măsura a stârnit reacții. În timpul desfășurării acelei proceduri de negociere despre care spuneam că se face în paralel cu licitația (prin care să se desemneze mai rapid o firmă pe o perioadă mai scurtă), unul dintre ofertanți a sesizat și că nu toate bunurile aferente Stației de Compost Arad sunt necesare activității de compostare a deșeurilor biodegradabile. De ce să plătești o taxă pe ceva ce nici măcar nu folosești, nu? Sesizarea și-a atins scopul, astfel că instituția a trebuit să recalculeze iar și a comunicat o valoare de 684.165,52 lei.
Toate acestea au dus la întârzierile la care asistăm acum. Contractul a expirat în urmă cu mai bine de 10 zile, dar nu avem nici măcar procedurile de negociere finalizate până acum. Toate acestea ne ridică mari semne de întrebare în legătură cu modul și timpul în care se va desfășura licitația propriu-zisă.
Citește și:
• Aradul sortează gunoiul la doar 5% din capacitatea totală a stației
Comentariile portalului
Vai de capul lor. Sai-i depuncteze dacă nu plătesc conducere de doi bani.Nu e prima data când se întâmplă.
Pensie de neam prost
Da ...și smochinul face pere.