Suplimentarea cu 10 tone a deșeurilor aduse din alte județe, o soluție temporară pentru redresarea FCC Environment
Situația economică delicată în care se află FCC Environment, societatea care gestionează groapa de gunoi a orașului, a determinat modificarea provizorie a contractului de concesiune, astfel încât firma să poată să se redreseze financiar, dar fără să afecteze pe această cale populația. În acest sens, consilierii locali au aprobat un proiect prin care cantitatea de deșeuri urbane aduse din afara județului să poată fi mai mare cu încă 10 tone, dar numai provizoriu, până la finalul acestui an.
După cum reiese și din referatul de aprobare a proiectului de hotărâre aprobat astăzi în ședința CLM, această categorie de deșeuri oricum înregistrase în primele luni ale acestui an o creștere de 85% față de anul 2023.
Florin Pop, director general FCC Environment Romania SRL a explicat pentru Special Arad că firma este de ceva vreme pe pierdere, astfel că soluția de a crește pentru câteva luni cantitatea de deșeuri provenite din alte părți (mai ales din construcții) va genera venituri suplimentare.
Măsură menită pentru evitarea creșterii tarifului pe deșeurile municipale
Directorul a dorit să sublinieze că s-a căutat o variantă prin care să nu se mai crească prețurile municipale, pentru a nu împovăra populația Aradului.
„Conform contractului de concesiune cu Primăria Municipiului Arad, avem dreptul de a aduce la depozit 37 mii de tone din afara județului, Ce s-a întâmplat anul acesta este că noi nu am reușit să mărim la timp tarifele pentru deșeurile din construcție, astfel că au venit multe fără controlul nostru, pe care noi nu le-am putut gestiona. Acest tarif (pentru cei din alte județe, n.red.) era jumătate din cel municipal. Suntem în pierdere, așa că strict pentru 2024 am apelat la această măsură, ca să nu creștem tarifele la populație. Este mai corect față de toți să creștem strict aceste 37 mii tone până la 47 mii tone. Nu dorim o modificare generală a contractului, ci strict pentru această situație punctuală”, a explicat Florin Pop.
Având în vedere că groapa de gunoi din Arad a fost construită cu fonduri private, deține în „portofoliu” mai multe coduri de deșeuri care pot fi aduse. Inițial, FCC a încercat să reducă volumul de deșeuri din construcție pe care firmele din afara județului le deversau, pentru că procesarea lor este mult mai scumpă față de sumele încasate, însă acesta a fost unul dintre motivele pentru care a primit amenda de la Consiliului Concurenței (Vezi AICI), întrucât orice societate care deține buletinele de analiză și autorizațiile de mediu necesare au libertatea, contra cost, să deverseze deșeurile la groapa de gunoi, fără a fi obstrucționate.
„Cu aceste 10 mii de tone suplimentare, ne vom reechilibra financiar pentru acest an. Deșeurile din construcții au venit la 10 euro, dar pentru noi costurile de procesare sunt mai mari. Și noi nu am venit cu mărire de tarif la populație, singura a fost cea de 6% acum un an, care și aceea trebuia făcuta în urmă cu 2 ani. Ne aflăm într-o situație în care noi am investit 6 milioane de lei pentru extinderea a doua celule și nu mai avem resurse, dar am găsit această soluție să nu punem greutate pe umerii populației”, a mai explicat directorul FCC Environment SRL .
Situația ar urma însă să se redreseze de anul următor, întrucât luna trecută s-a reușit creșterea tarifului de la 10 euro la 22 euro pe tonă pentru cei care aduc astfel de deșeuri din alte județe, astfel că nu ar mai fi necesară nici suplimentarea cantității aprobată acum de consilierii locali.
Comentariile portalului
Daca tot sunteți la subiectul asta, căutați despre cura cu apa caldă. Scrieți un articol. Sănătate!
Nicio problemă, doriți să vă indicăm publicații gen Realitatea și România TV? Adică deținute de condamnați fugiți din țară care învârt rahatul (...)
Da, povestea este adevărată, dar incompletă. Swinton a lucrat pentru Times, pe urmă pentru Sun, primul și cel mai mare nume pentru așa zisul jurnalism galben (jellow journalism). (...)