luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Nemulțumiri față de contractele individuale semnate cu Retim: „Ne trezim cu modificări tarifare, fără vreo notificare prealabilă”

    de Raluca Medeleanu | 27 decembrie 2023, 9:03 AM | Administraţie | Telefonul cititorului | Topic special

    5

    Prezentăm la rubrica „Telefonul Cititorului” o problemă legată de modificările survenite la facturile emise de Retim în decursul acestui an, cu care cetățenii nu mai țin pasul.

    Un cititor Special Arad ne-a contactat pentru a își spune oful legat de schimbările care tot survin asupra contractului de ridicare a gunoiului pe care firma Retim îl are semnat cu cetățenii orașului. Cititorul ne-a mărturisit că nu i se pare defel normal ca, fiind vorba de modificări asupra unui contract bilateral, semnatarul / beneficiarul să nu fie notificat direct ori consultat.

    „Nu trebuiau să notifice măcar și partenerii de contract? Pentru că există contracte individuale între Retim și cetățeni, nu un contract general cu Primăria care încasează de la cetățeni mai departe. Toți plătim direct la Retim în baza de contract individual. Iar noi ne trezim cu contractele modificate în ce privește tariful, tot mereu. Și atunci de ce mai avem contracte cu Retim-ul? La celelalte utilități e clar și cât de cât funcționează”, ne-a spus cititorul.

    „Măcar să notifice, cu explicații, așa cum fac și ceilalți furnizori de utilități!”, a concluzionat cititorul.

    Amintim că anul trecut și de-a lungul anului 2023, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI SIGD) a desfășurat o licitație publică prin care urma să înnoiască contractul cadru pe care îl avea pentru ridicarea gunoiului în zona 1 a județului, zonă în care este inclus și municipiul Arad, întrucât cel vechi expira. Din cauza mai ales a schimbărilor legislative survenite între timp, licitația a acumulat întârzieri, astfel că ADI SIGD a fost nevoită să facă o negociere directă prin care Retim a fost încredințat să opereze încă un an, până la finalizarea licitației principale. În cele din urmă, și licitația principală a fost dusă la bun sfârșit, iar Retim semnează un nou contract cadru pentru zona 1 a județului, de această dată pe o perioadă de 8 ani (noul contract fiind aprobat în ședința de Consiliu din 21 noiembrie 2023, dar va intra în vigoare abia în primăvara lui 2024).

    Toate aceste demersuri birocratice întortocheate au dus la diferite modificări tarifare care, într-adevăr, nu au avut parte de vreo consultare cu cetățenii, întrucât – după cum ne-au explicat reprezentanții ADI SIGD – legislația , mai exact Ordinul 640/2022, dă posibilitatea operatorului la ajustarea tarifului cu indicele de inflație sau la modificarea tarifului, dacă intervin alți factori. Astfel, au apărut scumpiri în primăvară, apoi din nou în toamnă. Evident, toate acestea au obținut și o aprobare de la consilierii locali, proiectele fiind supuse la vot în Consiliul Local Municipal.

    Dar fiind vorba și de contracte individuale semnate cu cetățenii, cum rămâne cu cetățenii?

    Pe acest considerent, am solicitat lămuriri Primăriei Arad, dorind să aflăm poziția municipalității, să aflăm cum văd cei de acolo lucrurile, dar solicitarea ne-a fost direcționată direct către ADI SIGD. Asociația a emis un punct de vedere complex, prin care explică pe lung toate demersurile la care am făcut referire mai sus, dar nicio referire la principala nemulțumire ilustrată de cititorul nostru.

    Răspunsul este după cum urmează:

     

    Citește și: ADI SIGD: „Noul contract cu Retim aduce noi campanii gratuite, dar și colectări „la cerere”, contra cost · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Inițial am vrut să scriu un comentariu despre Aradul văzut, pe jos, la pas, într-o dimineață însorită de 26 Decembrie, a doua zi de Crăciun.
      Apoi m-am răzgândit, pt că mă gândem că nu intereseză pe nimeni ce am văzut și constatat…
      Apoi, acest articol m-a făcut „să mă râzgândesc la răzgândeală”.
      😉
      Prima constatare:
      – prin cartiere, „munții” (oare de ce trebuie să devină „munți”, mult mai des decât le vremea Polarisului ? 🤔) de gunoaie au fost ridicați; dar nu în totalitate, doar PARȚIAL.
      Unele containere destul de pline nu au fost ridicate; sunt cele pt alt tip de deșeuri decât cele menajere, umplute acum SI CU deșeuri menajere.
      Nu e corect ce au făcut oamenii!
      Dar ce era să facă dacă cele menajere erau ARHIPLINE ?
      Să arunce pe jos? Le luau de-acolo cei de la Retim?
      Mă îndoiesc, din moment ce NICI MIZERIA DE NEDESCRIS DIN JURUL CONTAINERELOR , NU AU CURĂȚAT-O !!!
      .
      E adevărat că acea mizerie era nu doar de la containerele PREA-PLINE , ci făcută și de nesimțiții de „căutători în gunoaie”. Și-aici întreb CARE MAI E ROLUL CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE (în afară de de a da niște bani unei firme „de casă”)?
      Să prindă, ocazional, pe câte unul care nu respectă „colectarea selectivă” …?
      În loc să-i prindă pe acei nesimțiți care-și bat joc de oraș și de munca altora, făcând o mizerie monstruoasă sau aducând tone de porcării aruncate LÂNGĂ CONTAINERE.
      Aaaa, nu vă convine pt că-s țigani sau persoane sărace, „de pe care n-ai ce lua”…?
      Păi, puneți-i la MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚI și pt fiecare Platformă murdărită, să curețe ale 10 ! 😉
      .
      Și o ultimă observație pe această temă și-apoi trec la altele (in următorul comentariu).
      Oare de ce Polarisul (nu, nu am nici o legătură cu aceștia, doar că le-am urmărit și acestora activitatea, deci AM TERMEN DE COMPARAȚIE ), atunci când apăreau astfel de disfuncționalități majore (pt că mai apăreau si la ei) , veneau cu „o armată de oameni și utilaje (chiar și 2 mașini de gunoi și vreo 8 – 10 oameni) și LĂSAU „BOBOC” Platforma de gunoi, cu toate containerele golite și curat-lună în jur ?
      Atunci de ce se putea și ACUM NU ??? 😡

      +18 voturi
      +1
      -1
    2. A doua constare:
      După ce am trecut de aspectul dezagreabil de prin cartiere (nu peste tot, dar în mare parte…), intrånd în Zona mai Centrală, lucrurile au început să se schimbe într-un mod mai plăcut.
      .
      Și aici am, din nou, o întrebare:
      – oare când Autoritățile își vor schimba atitudinea de parveniți care, la suprafață, umblă cu „îmbrăcăminte de firmă”, dar ei „au chiloții galbeni și împuțiti” ?
      Oare ce e mai decent: un țaran, în port popular, cu ițarii și izmenele scrobite de curătenie sau un fițos „ambalat” în branduri celebre, dar cu lenjeria intimă puțind ?
      Pt că exact așa arată Aradul și multe din orașele României.
      Totusi, ca să nu fiu cârcotaș, recunosc faptul că, față de anii precedenți, situația s-a mai îmbunătățit mult și prin cartiere, dar încă e destul de departe față de anumite 😉 zone centrale (oare o fi contând și cine locuiește în în ele ? 🤔).
      .
      Deci să revin…
      Ei bine, a meritat din plin plimbarea acelei dimineți însorite, a doua zi de Crăciun:
      – este prima dată când m-am simțit și eu „occidental” în orașul meu !!!
      Și, având și experiența mai multor călărorii prin Europa, în ultimii ani, aș spune că, pe alocuri, am și depășit unele orășele occidentale.
      .
      Plimbarea pe Centru a fost cât se poate de agreabilă:
      – orașul era decent de curat , multe clădiri frumos renovate și curate, 99% din magazine, restaurante, servicii, etc. ÎNCHISE (👏 felicitări patronilor pt respectul acordat angajaților de a serba, în familie, și a doua zi de Crăciun – oricum, sigur , pe Centru, nu s-ar fi făcut vânzări spectaculoase ca în Mall-uri), lume destul de puțină, dar LINIȘTITĂ și RELAXATĂ, savurând o zi primăvăratică de finsl de decembrie.
      Totul era cât se poate de liniștit, decent și relaxant…
      Nici cei cu motoarele nu și le-au turau ca cretinii, vitrinele erau, multe, împodobite de Sărbători, frumos și cu gust (amintindu-mi de cât eram de bucuros în vremea comunismului, dacă, pe lângă niște fulgi de nea și un Moș Gerilă din amporă, mai vedeam vreo 2 -3 globuri și-o beteală, iar seturi de luminițe…, era chiar răsfăț dacă vedeam…, totul fiind cenușiu și posomorât, pe-atunci…) și , surprinzător, nu prea am văzut mizerie, cu doar câteva excepții…
      .
      Ei bine, aici aș vrea să dezvolt acest al doilea Comentariu:
      – nu mai comentez despre prostia pavării cu granit a trotuarelor; adevărul e că acestea TREBUIAU recundiționate, după cum arată acum după numeroasele intervenții la rețelele de utilități, dar nu cu plăci de granit, care necesită PROFESIONIȘTI LA MONTARE ;
      – totusi zona cu șantierul la trotuare, a fost destul de ok conservată peste iarnă, necreând vreun disconfort mărit la trecerea prin zonă, poate doar la cei cu cărucuioare;
      – piatra cubică, a lui Falcă, din fața Primăriei, rămân la părerea că e și asta o cretinitate și o hidoșenie, la modul în care a fost pusă.
      Poate dacă piatra era mai de calitate, pusă „mai cu cap” (delimitarea benzilor de circulație este o imbecilitate „cât casa”) și mai profesionist, ar mai avea o justificare, dar , la cum arată în prezent, SIGUR NU!
      – cum am spus, cu excepția câtorva „melteni”, care si-au aruncat pachetul gol de țigări lângă bolidul de lux, deși cosul de gunoi era la 1m, în zona Pergola sau a unora care și-au aruncat paharele de suc și ambalajele de la prăjituri în părculetul din fața Agenției Loto -Prono de la Dacia, era curățel.
      .
      Ei, aici vreau să povestesc ceva:
      – in fața mea mergeau două doamne (si ele sunt doamne, chiar daca fac „munca de jos”) de la Salubritate Stradală, care înaintau spre Primărie, dinspre Ziridava, golind toate coșurile de gunoi.
      Bravo lor, îmi zic în gând, singurele care lucrează a doua zi de Crăciun, dar…
      Dar mă dezunflu când văd cele câteva mizerii de la părculețul de la Dacia, pe lângă care cele douâ doamne trec ca si cum n-ar exista!!!
      Deși, raportat la curățenia din jur, acele mizerii EFECTIV ÎȚI SĂREAU ÎN OCHI!!!
      Dar apoi, puțin mai încolo, pe la Biserica Roșie, se chinuiau să ia de pe carosabil, de lângă bordură, o hârtie ș vreo 2 frunze, CU DITAMAI MĂTUROIUL și să le pună pe lopată.

      Ceea ce nu înteleg este:
      1. De ce nu mai au în dotare acel baston/bâtă cu un cui la capăt, cu care SE ADUNĂ MULT MAI UȘOR HÂRTIILE RĂZLEȚE (inclusiv în SUA sm văzut folosindu-se la curătenia prin parcuri).?
      2. Ce rost are să aduni 2 -3 frunze, care oricum mai cad și arată ok în decorul de iarnă, dar te faci că nu vezi deșeuri vizibile și mult mai greu degradabile decât o frunză?
      3. În dreptul Primăriei am văzut un domn tot de la Salubritate Stradală, care avea un fel de mega-pensetă cu care SE CHINUIA să adune hârtiile răzlețe aruncate cei „recent veniți de la coada vacii”.
      4. Dacă tot au fost scoși la muncă acei oameni, a doua zi de Crăciun, nu e păcat să nu facă o treabâ calumea, mai ales că NICI NU ERAU PREA MULTE DE ADUNAT (cu excepția unor coșuri de gunoi arhipline și de neînțeles NESUPLIMENTAREA ACESTORA în zonele de alimentări și alimentație publică, pt că, și dacă vrei să fi civilizat, NU POȚI!), iar aceștia să fie dotați cu USTENSILE MAI ADCVATE (chiar dacă „mai primitive”) ?!
      .
      În rest, pot să spun că acea plimbare matinală, de ieri, prin Centrul Aradului A FOST EXTREM DE AGREABILĂ . 😀
      Felicitări tuturor care și-au adus contribuția! 🥂

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.