Nemulțumiri față de contractele individuale semnate cu Retim: „Ne trezim cu modificări tarifare, fără vreo notificare prealabilă”





Prezentăm la rubrica „Telefonul Cititorului” o problemă legată de modificările survenite la facturile emise de Retim în decursul acestui an, cu care cetățenii nu mai țin pasul.
Un cititor Special Arad ne-a contactat pentru a își spune oful legat de schimbările care tot survin asupra contractului de ridicare a gunoiului pe care firma Retim îl are semnat cu cetățenii orașului. Cititorul ne-a mărturisit că nu i se pare defel normal ca, fiind vorba de modificări asupra unui contract bilateral, semnatarul / beneficiarul să nu fie notificat direct ori consultat.
„Nu trebuiau să notifice măcar și partenerii de contract? Pentru că există contracte individuale între Retim și cetățeni, nu un contract general cu Primăria care încasează de la cetățeni mai departe. Toți plătim direct la Retim în baza de contract individual. Iar noi ne trezim cu contractele modificate în ce privește tariful, tot mereu. Și atunci de ce mai avem contracte cu Retim-ul? La celelalte utilități e clar și cât de cât funcționează”, ne-a spus cititorul.
„Măcar să notifice, cu explicații, așa cum fac și ceilalți furnizori de utilități!”, a concluzionat cititorul.
Amintim că anul trecut și de-a lungul anului 2023, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI SIGD) a desfășurat o licitație publică prin care urma să înnoiască contractul cadru pe care îl avea pentru ridicarea gunoiului în zona 1 a județului, zonă în care este inclus și municipiul Arad, întrucât cel vechi expira. Din cauza mai ales a schimbărilor legislative survenite între timp, licitația a acumulat întârzieri, astfel că ADI SIGD a fost nevoită să facă o negociere directă prin care Retim a fost încredințat să opereze încă un an, până la finalizarea licitației principale. În cele din urmă, și licitația principală a fost dusă la bun sfârșit, iar Retim semnează un nou contract cadru pentru zona 1 a județului, de această dată pe o perioadă de 8 ani (noul contract fiind aprobat în ședința de Consiliu din 21 noiembrie 2023, dar va intra în vigoare abia în primăvara lui 2024).
Toate aceste demersuri birocratice întortocheate au dus la diferite modificări tarifare care, într-adevăr, nu au avut parte de vreo consultare cu cetățenii, întrucât – după cum ne-au explicat reprezentanții ADI SIGD – legislația , mai exact Ordinul 640/2022, dă posibilitatea operatorului la ajustarea tarifului cu indicele de inflație sau la modificarea tarifului, dacă intervin alți factori. Astfel, au apărut scumpiri în primăvară, apoi din nou în toamnă. Evident, toate acestea au obținut și o aprobare de la consilierii locali, proiectele fiind supuse la vot în Consiliul Local Municipal.
Dar fiind vorba și de contracte individuale semnate cu cetățenii, cum rămâne cu cetățenii?
Pe acest considerent, am solicitat lămuriri Primăriei Arad, dorind să aflăm poziția municipalității, să aflăm cum văd cei de acolo lucrurile, dar solicitarea ne-a fost direcționată direct către ADI SIGD. Asociația a emis un punct de vedere complex, prin care explică pe lung toate demersurile la care am făcut referire mai sus, dar nicio referire la principala nemulțumire ilustrată de cititorul nostru.
Răspunsul este după cum urmează:
Comentariile portalului
NU este corectă afirmația conform căreia la 1 ianuarie 2027 se încheie programul de aderare la UE și nu vor mai fi disponibile fonduri europene. Actualul Cadru Financiar Multianual (CFM) (...)
Băi, da' fără popi nu se poate? Parca am fi stat teocrat, nu laic.
== DOCTORE == LASA BALIVERNELE CA ESTI DOCTOR == MAI BINE SA NE EXPLICI CUM USR A VOTAT PENTRU MENTZINEREA GUVERNUL CIULACUL LA MOTZIUNEA DE CENZURA . ==V ATZI DAT CU SHATRELE REUNITE IN (...)