Pacientul al 11-lea, cel cu tâlc… Clipe de viață (XXXIX)

  de Special Arad | 6 martie 2016, 11:51 AM | Contributors

  0

  Niciodată nu mi-au plăcut minipetrecerile! Nu prea le văd rostul! De ce? Nu m-am întrebat, dar cred că acum a venit momentul să despic firul în scame pentru a afla. Aşadar, încep propriu-mi studiu de caz! Îngâmfat nu sunt pentru că ştiu să socializez. Înfumurat nici atât, că nu „fumez”. Mândru nu trebuie să mă cred deoarece ştiu că e aşa. De împăunat nu mă împăunez deşi aş putea să înfing în pălărie cele două pene de păun dintr-o vază aşezată la loc de cinste, pe mobila lăcuită, din sufragerie. Grozav nu mă cred deşi nu mi-ar sta rău, că doar mi-am luat soţie din neamul Grozăveştilor. De mărit nu mă măresc, am 1,83 m măsuraţi exact din talpa piciorului drept, pe verticală, până în vârful capului ce poartă cu fală păr cam de vreo cinci-şase băi. De preamărit nici să nu aud, nu de altă dar prea prin multe uşi mi-ar fi dat să trec aplecându-mă şi chiar nu-mi stă în fire. De înfoiat nu-i cazul, îmi sunt suficiente cele 94 Kg. Nu mă şucăresc uşor, aşa că accept şi alte păreri. Nici chiar să mă laud nu-mi place, nu de alta dar „lauda de sine nu miroase a bine!”. În concluzie sunt un tip modest, cooperant şi aş spune chiar împăciuitor, nu-i aşa? Ş-atunci, de ce să evit minipetrecerile? Aşa stând lucrurile, începând de azi nu am să refuz nicio invitaţie la astfel de întruniri, cu atât mai mult cu cât urmare unei discuţii în care m-am antrenat anul trecut, la ziua de naştere a unui fin de-al meu, am reuşit să fac o faptă bună.

  Aşadar, iată-mă la festivitatea finului meu. Masă bogată, lume bună şi nu multă, câtă să încapă într-o sufragerie mărişoară de apartament la bloc, cu patru camere. Printre rotocoale de fum amestecat cu mirosuri de băuturi tari, uşor, uşor, au început a se înfiripa dialoguri domestice. La un moment dat, trecuţi fiind bine de etapa discuţiilor pe grupuleţe, printre pronosticuri electorale, sportive sau chiar ce ţin de producţia de prune a anului în curs, o întrebare bine ţintită şi trasă parcă dintr-un revolver Colt 45 m-a făcut să tresar din toate încheieturile: „Cât mai e ora de meditaţie, domnule profesor?”  Nu, nu m-am ferit de întrebare! De răspuns nici atât, nu de alta dar eu nu meditez… aşa că i-am răspuns curiosului, un medic simpatic de altfel: „Domnule doctor! Deşi nu ştiu, cred totuşi că ar fi necesare cel puţin 20 de ore de meditaţii pentru a aduna cât se pune în plic, la o simplă operaţie!”  Eh, din acel moment, preţ de câteva minute, tăcerea a început să spargă alune! Şi pentru ca să-i dau de gândit interlocutorului meu am adăugat: „Domnule doctor! Vă sfătuiesc ca tot la al 10-le pacient darnic, pe al 11-lea să-l trataţi altfel. Al 11-lea e cel neavut, strâmtorat, neajutorat…”.

  Lunile au trecut. A trecut şi anul, uitasem de întâmplarea de la petrecerea finului meu când într-o zi mi-au ieşit în cale doi cunoscuţi, de la ţară. Unul dintre ei ţinuse cu tot dinadinsul să facă o faptă bună şi nu-i reuşise. Bătuse pe la porţile spitalelor spre a-l interna pe cel care-l însoţea pentru o banală operaţie de hernie, însă, nefiind bietul suferind înscris în evidenţele Casei Asigurărilor de Sănătate, cine să-l ia în seamă?… „Cum cine?” – mi-am zis. După care l-am privit zâmbind şi i-am zis: „Omule bun, dumneata eşti al 11-lea!” şi l-am trimis la medicul pomenit mai sus cu rugămintea să îi spună doar atât: „Domnule doctor, sunt al 11-lea!”. Iar medicul a înţeles ce trebuia să înţeleagă, drept pentru care îi mulţumesc.

  Ce aş mai putea adăuga? Doar atât – cred că au început să-mi placă minipetrecerile…

  Prof. I.Sălcuță

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.