De-a moca, de-a fitea, de pomană… Clipe de viață (XXXIII)

  de Special Arad | 20 decembrie 2015, 10:18 AM | Contributors

  1

  Nu vreau să mai primesc nimic „de pomană”, ceea ce vă îndemn şi pe dumneavoastră dragi tovarăşi şi prieteni, domni, concetăţeni, vecini şi ceilalţi, voi, nu dau nume că se ştie, cei pe care din „binecuvântate pricini” nu vreau să vă pomenesc aci. Gata! Ajunge! M-am săturat să fiu tras de mânecă de enervantul şi sâcâitorul bun simţ personal care mai are şi tupeul să-mi şoptească aceleaşi cuvinte, arhiepicunoscute:  „Acceptă resemnat! Nu refuza, că nu dă bine! Fii ascultător! Supune-te! …” , de fiecare dată când deşi vreau să primesc ceea ce merit se face tot posibilul ca să pricep că de fapt mi s-a dat şi mi se dă moca, de-a fitea, gratis, fără să merit… adică de pomană.

  Uite, spre exemplu, femeia de serviciu din blocul în care locuiesc, deşi e plătită şi din banii mei, mi-a trântit-o ieri drept în nas. Nu, nu uşa liftului, ci aroganţa de care dă dovadă de când o ştiu. Parcă şi acum îi aud în urechi cuvintele mustrătoare: „Dom. professor! Ţi-am scuturat, domle, ştergătorul de picioare din faţa uşii apartamentului, că nu ştiu pe unde umbli de aduci atâta noroi!”. Sau cititorul contoarelor de pe calorifere, care după ce că îşi ia salariul şi din contribuţia mea bănească, de fiecare dată când intră în apartamentul meu bolboroseşte ceva de genul: „Firia-ţ’ voi cu mobilele voastre multe şi vechi cu tot! Zgârnăiţilor care deschideţi la minim căldura…”. Ce să mai zic de încasatoarele de la Apă, Curent, Telefoane etc. ? Cu astea nu te poţi pune! Au o gură de zici că tu eşti plătit de instituţiile pe care le reprezintă şi nu invers. Ferească Domnul să nu ai nevoie de te miri ce servicii medicale, că ai încurcat-o rău de tot! Te umilesc unii în halate albe de mori nu de boală ci de „inimă rea”. Şi uite aşa, instituţie după instituţie, asemeni strigoilor cu chipuri de îngeri, vor să-ţi arate cât le eşti de dator pe banii şi munca ta. Doar că vine o vreme când trebuie să strigi din toţi plămânii: „Gata! Nu mai vreau să primesc nimic de pomană! Eventual, dacă şi când vreau, dau eu de pomană. Şi nu de pomană scris între ghilimele ci de pomană ca dar, sincer şi gratuit.

  Şi pentru că veni vorba de dar, suntem nevoiţi să recunoaştem că pentru unii dar înseamnă: cadou, donaţie, binefacere, aptitudine, vocaţie, talent, prinos, ofrandă, milă, har divin, iar pentru alţii înseamnă: avantaj, plocon, mită, şpagă, şperţ, ciubuc… Apoi, dacă unii dintre profesorii mei aveau darul vorbirii sau/şi al scrisului, mulţi dintre cei trecuţi de vârsta a treia au darul senectuţii şi al înţelepciunii. Nu pot fi omişi nici cei care au darul facerii de bine sau cei care au darul cântatului precum şi cei care au „darul beţiei, „darul clevetirii” şi ce e mai grav „darul minciunii” şi „darul hoţiei”. Eh, acum e acum! Cititorule! Dac-ar fi să fii întrebat ce înseamnă darul pentru tine, ce răspuns ai da? Nu de altă dar suntem în prag de sărbători, în aşa-zisă lună a cadourilor, când nu toţi au nevoie de daruri… deşi le primesc, iar celor care au nevoie de ele nu li se dau. Nici barem „de pomană”.   

   

  Prof.I.Sălcuță

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ati deschis un subiect care, …

   … in aparenta nu prezinta niciun interes, dar luat si analizat este foarte complex, asadar voi face referire doar la sensul de ‘’ a primi ceva material ‘’ – cadou, spaga, pesches, mita, atentie, donatie, plocon, ofranda, surpriza, danie, etc., toate acestea in sensul de ‘’foloase necuvenite’’.De obicei oamenii cinstiti pricep cu greu intrigile incalcite.In zilele noastre un om cinstit poate fi privit ca acela care-si tine gura si refuza sa ia parte la imparteala, desi mai corect ar fi sa spuna ce stie si ce vede, dar macar ‘’nu pune mana’’.In orice lume civilizata si in orice sfera, o viata si un comportament cinstit impun respect, mai putin la noi.Munca si cinstea ar trebui sa invinga orice, ar trebui!Dar, atentie, niciodata nu e bine sa glumesti pe seama cinstei celor care n-o mai au.Banuiesc ca dumneavoastra faceti parte din categoria oamenilor cinstiti carora le este greu sa creada ca exista rautate, ingratitudine si nesimtire dusa la extrem.Probabil ca a trebuit sa indurati multe lectii dure ca sa va dati seama de intinderea coruptiei romanesti.Va recomand ca dupa acest ‘’curs intensiv’’ al experientelor vietii sa va ridicati la un nivel de indulgenta care sa va protejeze de astfel de comportamente ‘’normale’’ la noi, si sa stiti ca aceasta indulgenta este o ultima treapta a dispretului, pe care, voalat de altfel, l-ati descris in articol; de acord cu dumneavoastra!Cinstea si onoarea se pot introna in noi numai daca din tinerete am fost educati astfel si daca am reusit sa rezistam ispitelor.E atat de frumos sa nu-ti doresti nimic de la altul!Sarbatori fericite cu multa sanatate!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.