sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Noi vrem egalitate, dar nu pentru… Liga 1

  de Teofil Grădinaru | 14 aprilie 2021, 8:01 AM | Blogul Special Arad

  0

  În general, evit să scriu materiale de opinie despre sport în general și despre fotbal și tenis în particular. Sau, dacă o fac, mă limitez la spațiul public pe care l-am „îngrădit” pe profilul meu, adică pe FB. Abordarea de astăzi este una în „oglindă”: meciurile de la Euro (găzduite de noi) raportate la meciurile de Liga 1.

  Sub amenințarea UEFA – că de amenințare e vorba –, suntem obligați să permitem accesul spectatorilor la meciurile găzduite de România în cadrul Euro 2020 (devenit 2021)! Iar ministrul Sporturilor s-a grăbit să anunțe că se va permite accesul într-o proporție de 25 din capacitatea tribunelor, „într-un regim controlat și sigur din punct de vedere al sănătății fanilor”. Asta în timp ce în Liga 1 nu se pune problema desfășurării meciurilor cu public. Mă rezum doar la acest eșalon, tocmai pentru că echipele din prima ligă participă la competiție respectând anumite norme, menționate în dosarul de licențiere. Norme care pot fi completate cu anumite reguli privind combaterea răspândirii virusului COVID și pe care, poate, echipele din ligile inferioare nu pot să le respecte. Dar în Liga 1 sunt convins că s-ar putea face un protocol, pornind de la premisa că această capacitate fracționară poate fi respectată.

  Din păcate, în Liga 1 nici nu s-a pus măcar problema la modul serios în ceea ce privește revenirea spectatorilor pe stadioane, ci doar declarații evazive, specifice acelor politicieni, care vorbesc mult și nu spun nimic. Acel „regim controlat și sigur din punct de vedere al sănătății fanilor” e o declarație sforăitoare, dar și periculoasă. 13.000 de fani ies deodată din stadion. Mi-i și închipui păstrând distanța socială și alergând efectiv acasă (două meciuri se dispută de la ora 19.00) ca să nu-i prindă ora 22.00 pe străzi. Sau, în varianta în care la meciuri vor veni și fani străini, îi și văd stând în camera de hotel până la începerea meciului, respectiv plecând frumușel la hotel după meci și autoizolându-se fiecare. Nu, va fi tot un risc de infectare în masă. Sau, dacă nu va fi, păi să ne închipuim un scenariu optimist și în Liga 1. Din păcate, se aplică dubla măsură. Din nou.

  În fapt, diferența de atitudine între competiția internă și organizarea meciurilor de la Euro arată exact obediența pe care de cele mai multe ori o avem față de străini. Până când românii nu vor fi la fel de respectați ca și străinii, cel puțin aici, în România, eu nu mă simt un cetățean cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Și cred că mulți alții sunteți în asentimentul meu.

  P.S. Intenționat am omis titulatura de al „Tineretului” în cazul ministrului de resort pentru că nu știu în ce măsură sunt reprezentați tinerii de acest Minister, poate sub 0.01‰.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.