vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Art Safari de după-masa, seara și noaptea muzeelor: lupte daco-romane, flora și fauna Aradului, ororile comunismului, „kimæra” și noul Muzeu de Artă | Video

    de Tomck@t | 14 mai 2023, 1:32 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Pentru cine nu știe, „safari” înseamnă un fel de turism în sălbăticie, o expediție și o vânătoare în Africa, din păcate inclusiv cu arme, însă de cele mai multe ori doar cu aparate foto sau video. Titlul „Art Safari” nu mai are nevoie de nicio prezentare în România, ideea este similară, doar că „vânatele” sunt exclusiv obiecte de artă. Noaptea Muzeelor se bazează pe aceeași idee și, având loc simultan în întreaga țară, a crescut la un succes anual tot mai mare, ieșind și din sfera inițială: evenimentul nu se mai petrece doar în jurul nopții, ci începând cu mijlocul zilei, incorporând inclusiv concerte, târguri și diverse activități atractive pentru copii, în jurul muzeelor. Întâmplător, în acest an, Noaptea Muzeelor la Arad include și prima expoziție Art Safari în orașul nostru, la Muzeul de Artă proaspăt renovat.

    Evenimentul de sâmbătă, 13 mai, a început la ora 16 în curtea Muzeului de Artă, cu evenimentul intitulat „Reenact Fest”, cu participarea Asociației Omnis Barbaria, oferind un târg meșteșugăresc dacic, ateliere demonstrative de turnat bronz, confecționat cămăși de zale, țesut, fierărie și olărit, dansuri antice și un concert NOD.

    Atracția principală de după-masă a fost parada războinicilor daci și romani, pornită de la Muzeul de Artă până în Parcul Zsolt Török, unde publicul a putut vedea simularea Marilor bătălii de pe Mureș între daci și romani, avansarea romanilor și rezistența dacică, respectiv „Al doilea conflict daco-roman”.

    În Parcul Zsolt Török (parcul copiilor) au cântat și Daniel Julean și Mircea Baniciu, în timp ce Complexul Muzeal Arad din Palatul Cultural și-a deschis larg porțile vizitatorilor, oferind în acea zi, după cum se știe deja, gratuitate la toate secțiile sale disponibile, Muzeul de Științe ale Naturii, Pinacoteca, expoziţia „Tezaur 1848/49” și Muzeul Revoluției din 1989, singura secție închisă publicului în acest an fiind cea de istorie și arheologie, deoarece se află în renovare.

    Arădenii au putut vizita gratuit și Muzeul de Artă, redeschis în urmă cu doar trei zile și actualizat cu tehnologii digitale, cu tablouri cu realitate augmentată, o sală imersivă și panouri touchscreen cu jocuri de puzzle și desen pentru copii. Tot Muzeul de Artă găzduiește reamenajata Galerie de Artă Românească, expoziția „Nașterea Luminii”, dedicată artistului arădean Onisim Colta (1952 – 2002), expoziția „Roșu, galben și albastru” a artistei Irina Dragomir, sub egida „Art Safari” (în sala Ovidiu Maitec) și, în sala kinema ikon, meta-instalația interactivă „Kimæra”, alcătuită momentan din șase module, un proiect artistic integrat în parteneriatul dintre Arad și Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023.

    În programul Nopții Muzeelor a mai fost inclusă și expoziția colectivă a studenților Facultății de Design Arad în Sala Marii Uniri, cu titlul „Te rog… desenează-mi o oaie!” și expoziția Muzeului Ororilor Comunismului în România, „ROMLAG 1945-1965”, în Sala Clio.

    Nu în ultimul rând, în muzeele din județ, la Lipova și la Șiria, vizitatorii au avut parte de o expoziție de artă plastică a Asociației „Ion Andreescu” la Casa Sever Bocu (Muzeul Orașului Lipova) și o expoziție cu tema Revoluției 1848/1849 la Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Conacul Bohuș din Șiria. Au fost și proiecții de filme, un documentar etnografic premiat la Festivalul național de film documentar (autori: Gabriel Hălmăgean și Sorin Sabău) la Muzeul Orașului Lipova și filmul pentru copii „Cronicile misterioase ale Muzeului” (realizat de Giorgiana Popan) la Șiria.

    Apropo de proiecții, la Arad, lângă intrarea principală în Complexul Muzeal Arad din incinta Palatului Cultural, organizatorii au oferit și un show de video mapping de cinci minute, repetat din jumătate în jumătate de oră până după miezul nopții. Vezi video aici sau la finalul reportajul video de mai sus.

    Citește și: Proiecție în lumi de basm, la Arad, de Noaptea Muzeelor | Video • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.