marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Un om în minus în elita artistică și intelectuală a Aradului! Pictorul Onisim Colta s-a stins din viață

  de Andreea Daniela B. | 7 octombrie 2022, 10:43 AM | Știri Arad | Topic special

  1

  Aradul a mai pierdut un om important. De această dată este vorba despre un pictor renumit, o persoană care prin talentul său a ajuns la sufletele oamenilor și a dovedit de ce este capabil. În vârstă de 70 de ani, Onisim Colta s-a născut în Baia Sprie și a fost pictor, scenograf român, dar și conferențiar universitar.

  Începând cu anul 1975 și până în prezent, Onisim Colta a participat cu regularitate la cele 33 de expoziții anuale ale filialei în galeriile „Alfa”, „Arta” și „Delta” precum și la expozițiile artiștilor arădeni la Szarvas, Gyula, Kaposvar și Bekescsaba, Ungaria, Zrenjanin, Iugoslavia și Heidelberg, Germania.

  A fost distins cu numeroase premii pentru creațiile sale, printre acestea numărându-se și Premiul de Excelență (Arte Vizuale) – acordat de Fundația Concordia Arad, Rotary Club Arad și Lions Club Arad; Premiul pentru grafică al U.A.P. din România; Premiul de excelență acordat de Primăria Arad; Premiul de excelență pentru grafică „Eugen Popa” – Arad Biennial. (vezi aici

  Nu în ultimul rând, în acest an, Onisim Colta a fost declarat Cetățean de Onoare al Aradului, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică, prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional.

  Odată cu trecerea în neființă a pictorului, Primăria Arad a transmis un mesaj de condoleanțe: „Primăria Municipiului Arad este în aceste clipe de profundă durere şi tristeţe alături de familia artistului plastic Onisim Colta, personalitate marcantă a culturii naționale și Cetățean de Onoare al Municipiului Arad. Distincția i-a fost acordată chiar anul acesta în cadrul ședinței festive a Consiliului Local Municipal, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional. Transmitem sincere condoleanţe şi compasiune familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească, în linişte şi pace!”

  Trupul neînsuflețit al lui Onisim Colta va fi depus în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, sâmbătă, 8 octombrie. Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face între orele 14:00 – 18:00. Înmormântarea va avea loc duminică, 9 octombrie, de la ora 15:00, la cimitirul „Eternitatea”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.