Modificări fiscale pentru 2020. TVA-ul, noul salariu minim și alocația pentru copii
De la 1 ianuarie 2020 legislaţia fiscală din România va suferi câteva modificări importante, iar firma de consultanţă şi contabilitate Contzilla.ro face o trecere în revistă a celor 20 de schimbări, care sunt cunoscute până acum, relatează Mediafax.
TVA
Începând cu anul 2020 intră în vigoare Directiva (UE) 2018/1910 a Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre.
Modificările sunt legate de:
1.Stocurile la dispoziția clientului – Se referă la situația în care, în momentul transportului bunurilor către alt stat membru, furnizorul cunoaște deja identitatea persoanei care achiziționează bunurile și căreia îi vor fi furnizate aceste bunuri într-un stadiu ulterior, după ce acestea au sosit în statul membru de destinație.
2.Operațiunile în lanț – Se referă la livrări succesive de bunuri care fac obiectul unui singur transport intracomunitar. Transportul intracomunitar al bunurilor ar trebui să fie atribuit doar uneia dintre livrări și numai livrarea respectivă ar trebui să beneficieze de scutirea de TVA prevăzută pentru livrările intracomunitare.
3.Scutirea aplicabilă livrărilor de bunuri – Se propune ca includerea în Sistemul de schimb de informații privind TVA (VIES) a numărului de identificare în scopuri de TVA al persoanei care achiziționează bunurile, atribuit de alt stat membru decât cel în care începe transportul bunurilor, să devină, pe lângă condiția de transport al bunurilor în afara statului membru de livrare, o condiție de fond pentru aplicarea scutirii, în loc să fie o cerință de formă.
Salarizare
4.Noul salariu minim valabil din 2020 – Începând cu 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la suma de 2.230 lei lunar.
Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, salariul minim rămâne la suma de 2.350 lei lunar, iar pentru construcții salariul minim rămâne 3.000 lei.
5.Contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate – Potrivit legii, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat in plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
6. Vor fi 30.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2020.
7.Actualizarea câștigului salarial mediu brut pe anul 2020 și a ajutorului de deces – Potrivit proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, câștigul salarial mediu brut pe anul 2020 este stabilit la suma de 5.429 lei.
Acest indicator influențează cuantumul ajutorului de deces, care se stabilește astfel: în cazul asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei; în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei.
(…)
Prestatii sociale
14.Alocația de stat pentru copii –Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuala a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020.
În 2019, alocația pentru copii a fost de 300 lei pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani si 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Pe lângă această prevedere care a fost publicată în Monitorul Oficial, mai există o propunere care vizează dublarea alocațiilor pentru copii,
Citește mai mult pe Digi24.ro
Comentariile portalului
Westfield ca și Westfield, dar te deranjează vecinul, care are centrala fără autorizație, o centrală pe lemne, toată vara taie cu drujba, apoi sparge lemne cu toporul, le (...)
Palcu - la detectorul de minciuni.
@Enola Gay - 15 septembrie 2024 la ora 17:09 A scoate un text din context înseamnă a lua un fragment, adică se face abstacție de conjunctură. Numele bombardierului de tipul Boeing B-29 (...)