Dublarea alocațiilor de la 1 august a ieșit din discuție: se ia în calcul majorarea cu 15%

  de Special Arad | 21 iulie 2020, 1:29 PM | Politikos | Recomandările editorilor

  1

  În ultima perioadă s-a adus din nou în discuție creșterea pensiilor și a alocațiilor. După cum era de așteptat, de la promisiunile unei creșteri de până la 50%, acest procentaj a scăzut tot mai mult. În prezent se discută majorarea cu doar 15%, dar nu este un lucru sigur pentru că, din declarațiile date de premierul Ludovic Orban după decizia CCR, se pare că nu există resursele financiare pentru dublarea alocaţiilor.

  Alocaţiile pentru copii ar trebui dublate de la 1 august, în urma hotărârii Curţii Constituţionale care a respins sesizarea Guvernului privind legea care anula decizia de amânare a majorării. Astfel, potrivit legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie, alocaţiile pentru copii ar trebui să ajungă de la 1 august la:  600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;  300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);  600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap. Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a afirmat, după decizia CCR, că nu există resursele financiare pentru dublarea alocaţiilor, dar va fi căutată o soluţie pentru că alocaţiile să crească în acest an. Prin urmare, conform surselor citate de News.ro, Guvernul ia în calcul varianta creşterii alocaţiilor pentru copii cu un procent de 15%.

  Şi majorarea pensiilor cu 15% de la 1 septembrie este în discuţie în Executivul, însă deocamdată acest lucru este la nivel de discuţie, nefiind luată o decizie în accest sens, au adăugat sursele menţionate. Pe 8 iulie, ministrul de Finanţe Florin Cîţu afirma că pensiile pot creşte cu 10%, chiar dacă efortul financiar va fi mare. Creşterea cu 40%, aşa cum este prevăzută în legea adoptată de Parlament, „ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”, chiar dacă nu exista criza provocată de coronavirus, mai aprecia ministrul liberal. Potrivit Legii pensiilor aflată în vigoare, pensiile ar trebui să crească cu 40% de la 1 septembrie 2020. Cât despre creşterea salariilor pentru profesori de la 1 septembrie a.c., Executivul ia în calcul o amânare a măsurii, potrivit surselor citate.

  Sursă economica.net

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.