luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Minunat! Ideea omului de afaceri Florin Deznan prinde contur: se face spital de campanie la Expo Arad

  de Lucian Dănilă | 1 aprilie 2020, 12:40 PM | Coronavirus | Topic special

  14

  În situații de criză este nevoie de oameni cu idei, oameni cu inițiativă. În penuria de informații apărute în online sau pe rețelele de socializare, unele mai triste ca altele, un om de afaceri din Arad a venit cu o idee care este pusă în practică cu succes în țări mai dezvoltate.

  Aradul este un oraș în care orice fenomen meteorologic ne lua prin surprindere. Aradul este un oraș în care dacă ninge șase ore neîncetat se blochează activitatea rutieră, Aradul este un oraș în care dacă plouă două ore, se inundă toate pasajele și magistralele importante. Se așteptau arădenii să fim pregătiți pentru pandemia de COVID-19? Nu am fost…

  Pandemia ne-a prins fără echipamente medicale, fără măști și combineazoane pentru medici, fără kituri de testare, fără aparate de testare, fără spitale pregătite și fără circuite prin care bolnavii de coronavirus să nu intre în contact cu ceilalți bolnavi. Abia după ce pandemia a cuprins Aradul s-a amenajat spitalul TBC din Grădiște pentru bolnavii de COVID, iar acum, din cele 100 de paturi destinate pentru bolnavii de coronavirus, peste 80 sunt deja ocupate.

  Acum, Aradul încearcă să repare din mers toate aceste neajunsuri.

  Florin Deznan este coproprietar al companiei RDF Arad și în ultimii ani a fost implicat în mai multe proiecte de succes. Vedem cu toții că spitalele din Arad colapsează în fața numărului mare de îmbolnăviri de COVID-19 și pentru a evita acest lucru trebuie repede făcut ceva. Deznan a venit cu ideea unui spital de campanie, o idee care deși nu este nouă și probabil nici nu îi aparține de la început, era doar amintită ca variantă de autoritățile locale. Afectat de toate cele care ni se întâmplă, Deznan a scris negru pe alb într-o postare cum ar trebui să arate acest spital și unde ar trebui să fie amplasat, iar locul ales este EXPO Arad.

  Vedeți mai jos postarea lui Florin Deznan făcută ieri pe Facebook:

  „Ma intreaba facebook-ul la ce ma gandesc….

  Ma gandesc la un plan de actiune pentru transformarea Centrului Expozitional Arad in spital pentru tratarea Covid 19.

  Ma gandesc ce ar trebui facut?

  In primul rand as cere celor de la Expo sa traseze culoare astfel incat sa se poata organiza rezerve de dimensiuni de 3 m latime pe 4-5 m lungime, si de o parte si de cealalta a culoarelor de acces la rezerve. Apoi, asa cum in perioada expozitiilor ei construiesc standuri, din structura de aluminiu si panouri as cere sa se faca pereti despartitori intre rezerve. Sa fie alimentata fiecare boxa cu acces la curent electric necesar aparaturii medicale.

  In curte, o firma specializata in amenajarea de spatii utile in containere, sa aduca 6 containere din care doua sa fie vestiare, doau sa fie pregatite cu dusuri de decontaminare si doua vestiare de imbracat si dezbracat echipamentul steril. Containerele pot fi luate in chirie sau sponsorizare de la firma de containere.

  Trebuie comandat un numar de paturi egal cu numarul de rezerve rezultate in urma amenajarii spatiului interior.

  Trebuie comandate ventilatoare (eventual cele mecanice ce sunt acum in teste) pentru fiecare rezerva in parte.

  Aparate de monitorizare functii vitale mobile, astfel incat sa poata fi mutate usor dintr-o rezerva in alta.

  O firma de curatenie in regim industrial, poate sponsoriza dezinfectia spatiilor si pregatirea primirii pacientilor.

  O firma de paza din Arad care in regim de sponsorizare sa pazeasca strict acest obiectiv.

  Retrasi de urgenta medicii stagiari din frontiera, apelat la medici de familie si asistenti din policlinici sau cabinete stomatologice si toti impreuna, organizati pe ture sa poata deservi acest spital.

  Pe perioada amenajarii spatiului, personalul medical sa fie instruit de la cum sa se echipeze si pana la cum sa trateze pacientii, astfel ca atunci cand se da drumul functionarii acestui spital, ei sa fie apti de batalia cu virusul.

  In apropiere sunt doua hoteluri in care se poate organiza cazarea si masa pentru personalul medical, astfel incat ei sa poata sa-si protejeze familiile.

  Doua din cele trei aparate de testare sa fie amplasate direct in acest spital iar al treilea la DSP.

  Asigurate kit-urile de testare astfel incat sa nu existe pauza la testare.

  Parte din biologii clinicilor private sa fie detasati in aceste 2 laboratoare astfel incat analizarea testelor sa se faca 24/24 ore.

  Echipamente de protectie la discretie pentru acest personal medical. Sunt suficiente sponsorizari de echipamente pentru a asigura munca acestor oameni.

  Toate aceste lucruri pot fi facute cu minim de cheltuieli, cu mult sprijin dar solicitat punctual celor care vor si pot sa sprijine si ce e cel mai important, eu cred ca poate fi functional in maxim 7 zile din momentul in care toate fluxurile sunt gandite.

  Se baga cineva sa punem in practica acest plan?

  P.S. – intrebarea este pentru conducatorii Aradului!

  Cu siguranta poate suferi modificari in functie de solicitarile specialistilor!”

  Autoritățile au răspuns prompt celor scrise de omul de afaceri arădean. Aseară, Gheorghe Domșa, cel care conduce celula de criză la nivelul județului Arad, și Sergiu Bîlcea, l-au contactat pe Florin Deznan și în acest moment deja se lucrează la proiect. Cele vorbite au fost scrise de Florin Deznan într-o altă postare pe care a făcut-o astăzi tot pe contul său de Facebook:

  „Status la proiectul de spital de la CCI Arad:

  1. S-a facut schita intrare/iesire cu vestiar haine de oras – zona decontaminare – vestiar imbracaminte septica la intrare -vestiar echipament folosit in spital – zona decontaminare – vestiar haine de oras.
  2. Se lucreaza pe schita cu impartirea rezervelor in spatiul CCI Arad.
  3. S-au trimis oferte catre CJA pentru 200 tuburi oxigen.
  4. S-a trimis oferta catre CJA pentru 5 ventilatoare.
  5. Se evectueaza in acest moment vizita in teren la CCI Arad pentru a se vedea facilitatile.
  6. S-a vorbit la Hotelul din vecinatate si se asteapta decizia pentru demararea acestui proiect si implicit a cazarii personalului medical.

  Autoritatile s-au pus in miscare. Sper sa se si rezolve!”

  Se fac calcule acum pentru numărul de paturi și pentru numărul de compartimente. De asemenea, se discută câte paturi să fie într-un compartiment, două sau trei, iar asta depinde în primul rând de costurile de amenajare a acestui proiect.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aloo, incet cu pianul pe scari, ca ideea asta au avut-o altii inainte! Sau inteleg ca daca cineva nu e pe placul galbenilor poate sa aiba orice idee oricat de buna, ca nu e luata in seama! Special Arad, o luati si voi pe aratura! Si nu, nu ne intereseaza ca e epidemie, pandemie, ce o mai fi, clica pedelista ce conduce Aradul de 16 ani intr-un mod lamentabil trebuie sa plece! Punct!

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Chiar am scris in articol ca nu este o idee originala. Dar el a facut oarecum diferenta. In sensul ca multi au vorbit despre EXPO, inclusiv Gheorghe Domsa si Iustin Cionca in conferinta de luni, dar nimeni, absolut nimeni, nu a venit cu un proiect. In momentul in care Florin Deznan a scris acest proiect, care trebuie detaliat mai mult, in acel moment s-au sesizat autoritatile si l-au contactat pentru a da drumul la treaba.
    Ceea ce scrieti, „usor cu pianul pe scari”, denota o atitudine de superioritate si nu cred ca e cazul. Daca ati fi fost superior cu ceva, acum erati undeva intr-o postura de conducere, nu in fata calculatorului sa criticati o idee foarte buna de altfel…

    +18 voturi
    +1
    -1
    • Nu, stimate domn, nu critic ideea, ci pe voi, in caz ca nu v-ati prins! Si modul partinitor in care prezentati ideea ca fiind a acestui domn, pe care nu il cunosc si nici nu absolut nimic cu el, precum si faptul ca imediat lichelele galbene s-au lipit de ea ca timbrul de scrisoare! Nu credeti, d-le Danila, ca ne aflam intr-o perioada de profunda campanie electorala in care acest individ lipsit de scrupule, bilcea, cauta orice ocazie sa arate ca el face lucruri, desi vedem clar la Judetean cam cat de capabili au fost pana acum toti cei din CJ. Si stati linistiti, covid-ul va trece mai devreme sau mai tarziu, dar ciuma galbena va ramane peste Arad!

     +2 voturi
     +1
     -1
     • Florin este un om extraordinar, cu initiativa si daca nu era el probabil ca se mai discuta multa vreme despre ce AR TREBUI FACUT!! Oameni ca el ar trebui sa iasa in fata la alegerile locale si sa rezolvam cu partidele politice din Arad care pana acum nu au facut nimic nici pentru oras nici pentru oameni!
      Din pacate, in romanica noastra nu faci nimic fara o sustinere politica … deeci la locale ne „luptam” tot cu balcea, falca, cionca, fifor … de kkat

      +5 voturi
      +1
      -1
   • Ideea este demult, aveti dreptate. Nu stiu daca a domnului Seculici sau a altuia. Au scris zeci de oameni si pe Facebook ca EXPO trebuie folosit pentru a fi loc de spital de campanie. Dar singurul care a elaborat si un proiect in acest sens a fost Florin Deznan. Imediat dupa postarea pe care a facut-o aseara, l-au contactat autoritatile si au dat drumul la treabă. Aici nu mai este vorba ca unul e la un partid si altul la alt partid. Aici trebuie sa fie uniti toti, sa fim uniti toti, sa scapam de pandemia asta cu cat mai putine decese, si apoi iar e loc de razboaie politice. Pina atunci este nevoie de oameni cu idei si initiativa. Ca altfel vom fi mereu nepregatiti…

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Au fost facute propuneri inclusive in acest sens, discutiile cu autoritatile, cu doctori pentru trasee, etc erau deja facute si ofertele de echipametne erau pe masa consiliului judetean de dinaintea acestei postari, doar ca nu erau publice. Este adevarat ca doar dupa postarea lui Florin Deznan lucrurile au inceput sa se miste intr-un ritm mult mai accelerat, deci meritul lui exista fara doar si poate si a servit ca si un catalizator foarte puternic in fata indolentei autoritatilor insa este important sa fim corecti

     +6 voturi
     +1
     -1
  2. Pozitiv si de apreciat este ca omul acesta, Deznan, si altii au pus umarul la treaba, si asta inseamna inclusiv bani, timp. Ei sunt un exemplu. Este putin important cine a venit cu ideea, este important cine pune mana la treaba. Si cand ma refer la treaba, nu ma refer la trolii politici care il ataca pe Bilcea si PNL, de exemplu. Ma refer la cei care chiar vor sa faca ceva, in afara de sa injure, sa acuze, sa raspandeasca panica.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.