duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Mega-proiect idilic amplasat într-o pădure defrișată ilegal – greaua moștenire a lui Călin Bibarț, primarul-inginer silvic

  de Tomck@t | 9 octombrie 2020, 9:27 AM | Dezvăluiri | Topic special

  7

  Actualul primar, Călin Bibarț, este de profesie inginer silvic, da? Asta înseamnă că se pricepe, teoretic, la copaci, păduri, parcuri naturale, chestii-trestii de-astea verzi. E bine de știut. E bine de știut mai ales pentru că, barem la capitolul ăsta, s-ar presupune că nu vom mai avea „surprize” nașpa ca pe vremea lui Falcă, fostul primar devenit celebru pentru fixația sa obsesiv-compulsivă și impulsivă pentru tot ce e verde. Ce va face sau ce nu va face Bibarț în următorii patru ani este greu de spus momentan, din moment ce încă nici nu are un CLM legitim și, nu în ultimul rând, pentru că din pliantele sale de campanie electorală am aflat doar că „el este Călin Bibarț”, cel care zâmbește până la urechi. Uite o probabilitate mare: în primul an sau în primii doi ani, cel puțin, vor fi continuate sau finalizate doar proiectele începute încă în mandatul lui Falcă, ultimul mandat fiind preluat din mers de către Bibarț, dar… „după cum bine știți” (ca să-l cităm pe Falcă), tot Falcă a fost ză boss.

  De ce această introducere lungă despre semi-mandatele lui Bibi, despre operațiuni semi-silvice și vise umede cu defrișări fălciste sub pretextul regenerării urbane? 

  Proiectul transformării zonei verzi din zona 300 – Micălaca, malul Mureșului – într-o „zonă de agrement și petrecere a timpului liber” merită atenția noastră încă de acum. Cunoașteți zona, e cea de lângă podul care leagă Micălaca de Subcetate, unde vara se face plajă moca, grătar de 1 Mai și unde locatarii din apropiere mai plimbă și câinele printre copaci atunci când e vreme frumoasă. Da, știm, proiectul există pe hârtie încă de prin 2018 și… nu e grabă, man! Pe panoul care a fost deja amplasat se anunță că se va finaliza cândva în 2022.

  E vorba de un mega-proiect, așa cum ne-a obișnuit Falcă, e vorba de o suprafață mare, de 4,7 hectare, care include parcări auto, locuri pentru grătare, locuri de joacă, un teren de volei și un teren de badminton, un parc canin, o zonă pentru skateboard, fitness, ping-pong, stâlpi de iluminat, pergole, garduri metalice, panori OSB și pavele… tot felul de nebunii care arată bine pe foaie, dar pentru construirea cărora parcul natural va fi făcut vraiște. Însă problema nu e doar una strict morală.

  Conducerea orașului a cam ignorat până acum faptul că…

  proiectul este cât se poate de ilegal!

  „Creșterea suprafețelor verzi” este o dumă politică ce nu mai emoționează nici măcar ciorile infectate cu Covid, bată-le sfinții, doamne, iartă-mă!

  Dar exact așa scrie și pe panoul proiectului (proiect co-finanțat din fonduri europene, pe deasupra), printre altele: „creșterea suprafețelor verzi”. Asta în condiția în care realitatea s-ar putea să fie alta, de fapt exact invers, având în vedere toată lista cu modificările plănuite, astfel că va fi nevoie de mult mai mult spațiu liber pentru toate chestiile enumerate mai sus. E vorba, la urma urmei, de defrișări despre care se va spune că au fost „necesare”. Dar ce? Se vor planta copaci noi? Hai, pe bune?! Păi, în ambele cazuri, ia de aici:

  Conform Legii Apelor (nr.107 din 25 septembrie 1996), articolul 31, este strict interzisă orice intervenție atât pe mal, cât și pe dig.

  Cităm: „Pădurile cu funcţii speciale de protecţie din bazinele de recepţie ale lacurilor de acumulare, cele din bazinele cu grad mare de torenţialitate şi predispuse eroziunii, din albiile majore ale râurilor, din zonele dig-mal, precum şi benzile de pădure situate de-a lungul râurilor neîndiguite aparţin grupei de păduri cu funcţii speciale de protecţie a apelor şi sunt gospodărite ca atare prin tratamente intensive, interzicându-se tăierile rase sau tratamentele cu perioadă scurtă de regenerare”.

  Nu numai că este strict interzisă tăierea copacilor și tufelor perene, se interzice și plantarea noilor copaci.

  Acesta e și motivul, dacă mai țineți minte, pentru care Administrația Bazinală de Apă Mureș, Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad a forțat Primăria Arad să scoată pomișorii proaspăt plantați pe faleza Mureșului, în dreptul stadionului Gloria, în luna mai 2020.

  În timp ce arădenii au stat acasă din cauza pandemiei, copacii abia plantați pe faleză „au luat-o la plimbare”

  Pentru parcul din zona 300, Primăria se angaja mai întâi să planteze copaci și să creeze alei, eventual niște piste pentru biciclete p-acolo, dar nu era vorba la început că se va construi ceva. Apoi, dintr-odată, Primăria condusă pe vremea aceea de Falcă a introdus în proiect locurile de joacă, terenurile de volei, parcul canin, zonele pentru skateboard (cu rampă din beton), fitness și ping-pong (cu covor de tartan colorat), etc, etc. Și pavelele le-a introdus Primăria în proiect, ca să nu zicem că nu ne-au spus.

  Puteți inspecta toate aceste planuri în Hotărârea nr. 280 din 21 mai 2019, AICI.

  Întrebare în paranteză (iată și paranteza: păi și borduri??!!! Se poate fără borduri în Arad? Nu figurează niciunde în documentatia tehnico-economică, dar poate tocmai pentru că se înțelege deja de la sine. Trebuie și borduri, nu se poate altfel!)

  Ce spune Administraţia Bazinală de Apă Mureş?

  Ca să vezi, Hotărârea CLM – care aprobă „documentatia tehnico-economică si indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiție SF” (întocmită de firma Alpin Construct SRL din Vulcan, Hundeoara) – a primit aviz de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş – Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad, cu condiția să fie amenajată maxim 10% din suprafața totală și ca în momentul intervențiilor să fie prezent și un reprezentant de la „Apele Române”.

  Ca să supravegheze ce? Dacă se acționează conform planului, care din start nu e în conformitate cu legislația în vigoare?

  Dacă ne uităm pe planul proiectului, suprapus peste imaginea zonei văzute de sus, observăm că în majoritatea intevențiilor plănuite va fi nevoie de tăierea unor copaci. Care este probabilitatea ca exact acei copaci să fie considerați uscați și că se va lua decizia eliminării lor? Probabilitatea e mare, dar ceva ne spune că nu în realitate, ci doar pe hârtie, pe șustă, cu acordul fraudulos dintre Primărie și Apele Române.

  78340373 2442970535977766 957120340788510720 n

  Se intenționează plantarea unor arbori și arbuști decorativi (într-un parc natural!), gard viu, plante perene, precum și – cităm din proiect – „Selecție arbori existenți pe amplasament care pot fi integrați în noul decor prin toaletare”.

  De altfel, poate nu ar fi rău să ne amintim că… întregul teren până la dig este inundabil.

  Chiar dacă nu va fi prea curând o inundație majoră, ca în ’32 sau în ’70, sunt zone prevăzute în plan care se află exact în zona de risc a creșterii nivelului apei (zonele de grătar, țarcul canin și cișmelele cu apă potabilă). Proiectul, de altfel, prevede și o rețea de energie electrică, cu camere video și antene wi-fi. Degeaba sunt prevăzute în proiect guri de scurgere, acelea se referă doar la preluarea apelor meteorice, adică la ploi. Dar e bine că se plănuiește și un sistem de irigare, pentru orice eventualitate!

  Hai să nu fim înțeleși greșit!

  Dacă aruncăm un ochi – chiar și pe diagonală – peste toate cele 236 de pagini ale Hotărârii CLM nr. 280 din 21 mai 2019, observăm că s-a elaborat o documentație amplă, măsurători, referințe (inclusiv identificarea soiurilor de copaci), exemple cu imagini atractive… nu spunem, deci, că nu ar fi frumos să avem o asemenea zonă verde modernă, dotată cu bănci, coșuri de gunoi, suport pentru biciclete, toalete ecologice și alei pavate. Însă condiția de bază, în cazul în care se va face parcul, e să fie totul cu bun simț, fără să fie „masacrați” copacii!

  Dar – și e un mare dar – încă odată: problema, în esență, este că aceste planuri contravin în întregime legii în vigoare, deoarece vorbim despre o zonă verde protejată, aflată pe malul unui râu.

  Terenurile de volei și badminton, de exemplu, sunt imposibil de realizat fără tăierea copacilor (vezi în imagine), unii poate chiar seculari.

  volei si badminton

  Valoarea totală a proiectului este 10.251.890 lei, din care contribuția Uniunii Europene este 8.225.937 lei. Este justificată suma pentru 10% din suprafața totală? Este vorba, pe bune, de numai 10% din suprafață, dacă vor fi puse în aplicare toate nebuniile planificate?

  Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic fiind la dispoziție încă de anul trecut, Primăria a început în luna mai a acestui an să întocmească documentația pentru demararea procedurii de achiziție a lucrărilor. Cu pași mici, căci s-a trecut de la Stare de Urgență Covid-19 la Stare de Alertă pe atunci, după care au urmat pregătirile intense pentru perioada electorală.

  Iar acum e toamnă, e urât afară și urmează și chestii mult mai importante pentru administratorii politicienii orașului… cum ar fi campania electorală pentru alegerile parlamentare. Cel mai probabil, abia de anul viitor se va reveni asupra acestui proiect „verde”… sau poate peste doi ani, în 2022, așa cum ne-am obișnuit, anul în care ar trebui să fie finalizată toată treaba – deci evident: în mare grabă (și fușerită).

  Deocamdată însă, dilema nu e despre „când”, ci „cum”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sa nu fim absurzi daca vrei sa faci alei terenuri de sport si zona pietonala intr-un spatiu total salbaticit si greu accesibil e clar ca se vor taia pomi bineinteles cu respectarea legilor in vigoare iar despre inundatii nu cred ca poate fi vorba alta zona cu destinatie de parc nu exista un copac creste in 20-30 de ani asa ca parcurile nu pot rasari peste noapte.
   Acolo e o zona nevalorificata iar o amenajare ar aduce un plus locuitorilor Aradului speram sa se realizeze cu cat mai putini copaci tăiați.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Cel mai plin de hate articol pe care l-am citit la adresa unui primar care încearcă sa ne modernizeze orașul! Presa nu s-ar presupune a fi apolotica? Înțeleg ca nu va convine ca nu a ieșit primar cine a-ți vi vrut, dar acest articol este absurd. Toată lumea se plânge ca nu sunt locuri suficiente de agrement și de petrecerea timpului liber. Acum că cineva are inițiativa sa o facă, se trezesc anumiți oamenii sa arunce cu pietre. Acel loc pustiu chiar merita modernizat. Pe lângă faptul ca „se face plaja moca” , ati uitat sa menționați de țiganii care campeaza acolo, de găștile de drogați care ” se plimba printre copaci atunci când e vreme frumoasa” . Haideți lăsați ura deoparte ca exagerați!

   --9 voturi
   +1
   -1
   • N-ați înțeles nimic. Nu e niciun hate, e o atenționare la faptul că proiectul nu ia în considerare legea în vigoare, carevasăzică este ilegal. N-ați înțeles nici faptul că proiectul nu a fost inițiat de „primarul care încearcă sa ne modernizeze orașul”, deși s-a menționat în articol: a fost inițiat de Falcă, iar acum cade în mâinile lui Bibarț.

    La fel cum n-ați înțeles nici faptul că nu încercăm să „blocăm” proiectul, dar ne punem întrebarea: dacă din start ignoră legea și de doi ani stagnează, care e garanția că va fi făcut ca lumea? Sau poate preferați să înceapă lucrările, iar la final să se trezească vreo instituție abilitată și să constate că s-a făcut totul în ilegalitate. Dar poate fi și un reprezentant UE, co-finanțator în necunoștință de cauză (deocamdată), care va veni în inspecție la final. V-a plăcut „modernizarea” cu pomișorii plantați și apoi scoși? Asta doar ca un exemplu la scară micro…

    +13 voturi
    +1
    -1
  3. Cu câțiva ani buni în urmă o inițiativă a unui arădean de frunte al orașului apinistul Zolt Torok propunea primăriei amenajarea unui parc în zona împădurită ce există pe lângă terenurile de tenis de pe malul drept al Mureșului, între cele două poduri, Decebal și Traian. Amenajarea ar fi fost mult mai puțin invazivă ca cea propusă în acest „Proiect” ILEGAL al unui paranoid care nu înțelege că el nu este deasupra legii. Dar parcul nu a putut fi finanțat și astfel realizat conform propunerii lui Zolt. Problema era ca și acum LEGEA. NU SE POATE INTERVENII cu lucrări finanțate de autorități, indiferent cine ar fi această autoritate, dacă lucrările nu au o ȚINTĂ care să se încadreze în sfera de administrare a instituției de resort. În cazul de față Apele Române. De unde au scos acești mâncători de resurse, 10% nu știu. Ași vrea să aflu de la ei legea care le permite asemenea decizii. Asta despre partea LEGALĂ. Unii au o problemă cu LEGALITATEA și o dovedesc și în comentarii, inclusiv propunerea echipei de mafioți a paranoidului, care este din nou o forțare a legalității.
   .
   Un alt aspect pe care vreau să-l ating este oportunitatea să investești peste 2 milioane de euro, într-un obiectiv care anul următor poate fi MĂTURAT în aval, la vecinii noștrii unguri, de apele Mureșului revărsate. Mie mi se pare din start o NESĂBUINȚĂ, să nu o numesc o investiție criminală. De ce? Fiindcă gașca asta de mafioți condusă de Il Capo, acum când avem date clare și nu presupuneri, asta și vor, asta este „strategia” lor. Construim ca „Meșterul Manole”, că astfel ne cresc conturile, când Facem și Desfacem. Cât de trainic a construit tot ce a „construit” acest ing. de drumuri și poduri? O putem vedea și azi în centrul Aradului. LUCRĂRI DE MÂNTUIALĂ!!! Pe foarte mulți bani. dar care nu sunt trainice și cu toate că se tot construiește și se Mega Renovează și Regenerează, orașul nu scapă de impresia generală de urbe prăfuită și neângrijită din lumea a treia. Să bagi peste 2 milioane de euro în LUNCA INUNDABILĂ a Mureșului, când toate instituțiile meteorologice din lume vorbesc de efectele Incălzirii Globale și de AGRAVAREA fenomenelor meteorologice în perioada ce urmează, mie cel puțin mi se pare o MARE BĂTAIE DE JOC vizavii de resursele financiare avute la dispoziție.
   .
   Ca de obicei toate aceste proiecte sunt HEIRUPISTE! NU urmăresc un PLAN, bine clarificat și ușor de înțeles. Investiții care să dureze și să facă diferența. Cu câțiva ani în urmă se tot vehicula o altă EXCROCHERIE a la falca. INTUBAREA MUREȘELULUI. Și atunci ca și acum totul se făcea ILEGAL și doar de dragul de a consuma resurse financiare. Au rezolvat problema Mureșelului, o CLOACĂ DESCHISĂ ca n epoca medievală, ce traversează un oraș al UE în 2020??? Un oraș pe care paranoidul la propus, chetuind pe plimbări și studii o grămadă de bani, ORAȘ VERDE EUROPEN!!!
   .
   Deci stimați comentatori, înainte să vă dați cu părerea studiați și aprofundați. Nu vorbiți de „lucruri sfinte, în biserica dracului”. Voi ori ați venit acum de prin alte părți și habar nu aveți ce JAF a făcut acest Mafiozo în orașul ăsta, ori sunteți și voi părtași la hoțiile acestui infractor. Câte sute de milioane de euro au fost chetuiți fără ca azi să vedeți ceva în urma lor? Palatul Cultural de pildă. Ia luați de vă uitați cum arată pe latura dinspre Mal, acolo unde este pusă o mare reclamă … ceva cu Capitala Politică a Marii Uniri. Deci așa arată după două Mega Renovări a la falca. Și nimeni nu-i trage la răspundere?

   +10 voturi
   +1
   -1
  4. Am mari retineri ca se va realiza ceva.Viaductul de pe drumul Siriei care a fost abandonat total,au ramas pilonii probabi un viitor parc cultural,unde pe piloni vor fi amplasate busturile marilor vizionari PDL transformati in oamenii PNL.Oare cine a facut studiul de fezabilitate nu a identificat refuzul proprietarilor terenurilor pentru relocarea liniilor de inalta si medie tensiune?Probabil ca au fost alte interese ca si cu autostrada.Daca aveti sange in insalatii efectuati o investigatie jurnalistica.Drumul Arad Horia tinut inchis o vara intreaga si supravegheat de marele investitor privat Balcea ,dupa o saptamana de folosinta carpit in totalitate samd. Sa nu ne facem iluzii

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. Ar mai fi de spus – ca argument suplimentar,dacă mai e cazul,la susținerea autorului.
   Proiectul în discuție este conceput,de la bun început,cu ÎNCÎLCAREA sau,în cel mai bun caz,cu OCOLIREA șmecherească a legii.Și asta se întîmplă într-o țară care se chinuie de niște ani să se așeze și să se dezvolte,pe principiile statului de drept.Cel puțin declarativ,mă rog.
   Primarul Bibarț a fost ales și pe motiv că ar putea reprezenta o alternativă la ”eternul” Falcă.
   Așa fiind,m-aș gîndi că primarul Bibarț ar trebui să se detașeze de acele ”proiecte” în care se vede,de la o poștă,amprenta de șmecher a fostului primar.
   Prin urmare,oricît ne-ar place nouă și oricît ar fi de plăcut,de simpatic,de dezirabil parcul în discuție,primarul Bibarț ar avea obligația – legală,întîi de toate! – de a-l supune unei analize riguroase ,urmînd să-l repună în discuție ,sau nu,abia după ce obstacolul DE NETRECUT al încălcării legii ar fi înlăturat.
   Nu poți spune că,atunci cînd faci ceva util,poți să îl faci încălcînd legea!Sau,dacă ,totuși procedezi în acest fel,nu mai pretinde că ești adept al statului de drept!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.