luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Se taie pădurea la Șiria, Covăsânț, Cladova și în Munții Zărandului! „NU știm dacă este legal, dar agitația muncitorilor îi cam dă de gol” (Foto)

  de Lucian Dănilă | 11 noiembrie 2019, 1:25 PM | Știri Arad | Topic special

  10

  Subiectul defrișărilor ilegale de păduri este unul foarte discutat în România în ultimii 30 de ani. „Mafia lemnului” a scos din țară milioane de metri cub de material lemnos, ceea ce a generat câștiguri ilegale de milioane de euro.

  Doar un procent din hoții de lemne au fost prinși în ultimii ani în România. Mai mult, a crescut numărul atacurilor, chiar a crimelor în ceea ce privește pădurarii. Doi pădurari au fost uciși în România în anul 2019, unul în județul Maramureș, altul în zona localității Pașcani.

  De asemenea, se cunosc acte de violeanță asupra unor pădurari din județul Neam, sau din Turda, în județul Cluj. Este cunoscut și cazul pădurarului arădean Sorin Jiva, împușcat în urmă cu aproape trei ani de Valentin Tamaș în zona localității Gurahonț. Dat în urmărire pentru tentativă de omor și având o condamnare de opt ani de închisoare, Valentin Tamaș a fost găsit împușcat în pădure în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

  74908209 2143178732652978 2971887845779701760 n

  Acum, mai mulți arădeni trag un semnal de alarmă asupra defrițărilor din Munții Zărandului, mai ales din zona de Vest a acestora, în zona localităților Șiria, Covăsânț, Cladova, Șoimoș sau Arăneag.

  „Nu știm dacă aceste tăieri sunt legale și nu putem verifica legalitatea acestor exploatări forestiere, în zona de Vest a Munților Zărandului în arealul localităților: Șiria, Covăsînț, Cladova, Șoimoș, Arăneag, dar agitația muncitorilor la vederea turiștilor îi cam dă de gol”, ne spun cei care ne-au trimis și fotografiile pe care le puteți vedea în galeria de mai jos.

  „Este interesant ca au început defrișarea din mijlocul pădurii. Aceste fotografii sunt de pe traseul Șiria –Feredeu. Sus la fântâna rece erau alții…”, ne spun oamenii.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nicio masura nu mai poate readuce la un nivel rezonabil exploatatiile forestiere in Romania. Este prea tarziu, este greu, sunt prea multe interese, prea multi smecheri, autoritatile sunt fie ineficiente fie corupte.
   Singura solutie ar reprezenta-o un moratoriu pe 30 de ani pentru absolut orice recoltare de masa lemnoasa, cu sanctiuni drastice pentru orice persoana sau firma de o manieră comparabilă cu traficul de droguri sau deținerea, traficarea sau utilizarea de arme. Asta se mai poate face. Teoretic. In realitate o astfel de masura ar trebui sa fie impusa de patrihotii nostri care vor trebui sa renunte la veniturile ilegale din industria lemnului.
   Nu am auzit niciun partid sa promita o astfel de masură fiindcă dacă aș fi auzit i-aș fi votat fie și numai pentru atâta. Din câte am auzit printre finanțatorii lui Iohanis ar fi și Schweighoffer.

   +18 voturi
   +1
   -1
  2. Arborii prezinta marca corespunzatoare, cam greu sa puteti face ceva.In plus motivele pentru care sunt taiati acesti arbori , nu o sa le intelegeti vreodata,pentru ca o sa fie indrugati niste termeni silvici pe care nu are rost sa va chinuiti sa ii intelegeti .Totul este legal.chiar si hotia,va pot garanta asta

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. Padurea de la Moneasa este taiata de mai bine de un an, doi de zile… zilnic trec cel putin 4 caminoane incarcate de lemne prin Sebis. Politia spune ca se curata padurea de lemnul cazut dupa furtuna de acum un an sau doi, imi scapa exact. sunt aproape sigura ca in scurt timp se va curata de tot…

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Si la padurea Ceala, aceeasi treaba, se „curata” dupa furtuna. S-a taiat masiv in ultimii doi ani. Aria protejata este practic pe langa Mures. restul apartine in parte de privati care se pare ca fac ce vor. Fireste ca s-a taiat in interior, unde nu merge toata lumea. Erau cu masini din alte judete. Se stie clar cine ce face. Sunt intelesi intre ei.

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. Cornel ce ai văzut în poze nu este marca , este doar un număr.Marca se aplică jos la baza trunchiului. Vedeți ce dazastru face pe valea Cladovei și pădurarul Bisorca Bogdan angajat la Oc.Silvic privat din Târnova.Are tractor și camionetă , el taie și spânzură acolo în cantonul pe care îl are în pază.Sânt fapte concrete nu vorbe.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.