luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  „Vrem pădurea în carantină! Stop exportului de masă lemnoasă!” – petiție online

  de Special Arad | 13 februarie 2021, 10:42 AM | Eco | Naţional

  0

  Ne-a atras atenția astăzi o postare pe grupul de Facebook Special Arad, în care românii sunt îndemnați să semneze o petiție online realizată de Grupul Civic Diaspora Europeană și Partidul Diaspora Unită, numită „Stop exportului de masă lemnoasă!”, pe care vor s-o înainteze Președintelui, Parlamentului și Guvernului României după ce se vor aduna 100.000 de semnături. Momentan sunt 14.862.

  „Oameni buni, pădurile noastre sunt distruse. Se taie în neştire legal și ilegal. Din vreo 18 milioane de români câți suntem în România și prin lume chiar nu suntem în stare să strângem 100.000 de semnături???!!! Cu toții avem nevoie de aer, aer care e tot mai poluat pt că pădurile sunt tot mai puține și nu mai reușesc saă absoarbă noxele din aer!”, se arată în postarea respectivă de Facebook.

  Petiția se găsește pe petitieonline.com.

  Grupul Civic Diaspora Europeană și Partidul Diaspora Unită au făcut această petiție la începutul acestui an și vor să obțină interzicerea totală a exportului de materie primă lemnoasă, bușteni sau cherestea.

  „În România se exploatează milioane de metri cubi de masă lemnoasă, care nu intră în circuitul de producție național, ci iau calea exportului, reprezentând materie primă de calitate pentru industriile de profil din alte state.

  Astfel, exportul să fie permis numai în condițiile în care masa lemnoasă capătă o valoarea adăugată semnificativă, fiind permis exportul de furnir, panouri din lemn, parchet ambalat în panouri, elemente de tâmplărie și dulgherie, ambalaje din lemn, mobilă și alte produse finite din lemn.

  Această măsură nu contravine dreptului comunitar, în condițiile în care agenții economici interesați de masa lemnoasă din România au libertatea de a face investiții de profil în România și a produce în condiții de eficiență economică la noi în țară, utilizând, în condițiile legii, masa lemnoasă din România.

  Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru a transforma această petiție în proiect de lege!”, îndeamnă inițiatorii petiției.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.