În timp ce arădenii au stat acasă din cauza pandemiei, copacii abia plantați pe faleză „au luat-o la plimbare”

  de [email protected] | 5 mai 2020, 11:33 AM | Eco | Strada | Topic special

  0

  (foto: Mnerie Daniel / Facebook)

  Urmează câteva zile puțin mai însorite, iar cei care se vor plimba pe faleza Mureșului (ca activitate fizică individuală sau pentru nevoile animalelor de companie/domestice, conform declarației pe propria răspundere) se vor întreba, probabil, unde au dispărut zecii de pomișori plantați pe faleza Mureșului, în dreptul stadionului Gloria și până la podul Traian. Unii arădeni chiar s-au întrebat deja pe Facebook. Ne-am interesat și am aflat că pomii în cauză chiar „au luat-o la plimbare”. Mai exact, au fost relocați.

  Este vorba de 68 de pomi din specia Fraxinus excelsior (frasin, în limbajul comun), care au fost plantați la ordinul Primăriei în acest an, la jumătatea lunii ianuarie și început de februarie, însă a intervenit Administrația Bazinală de Apă Mureș, Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad, care a solicitat municipalității relocarea pomilor plantați pe Malul Mureșului, invocând Legea 107/1996, cu modificările și completările ulterioare.

  Articolul 87, punctul 31, mai exact, care spune așa: „Constituie contravenții în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: 31) plantarea, tăierea ori distrugerea arborilor, arbuștilor, tufelor, a culturilor perene și puieților din albiile minore și majore ale cursurilor de apă, din cuvetele lacurilor de acumulare și de pe malurile lor sau de pe baraje, diguri și din zonele de protecție a acestora”.

  Ideea, pe scurt, e că legea s-a schimbat între timp și nu mai permite plantarea a noi copaci pe dig. Primăria Arad nu a fost amendată, dar a fost somată să scoată pomii plantați.

  Ceea ce s-a și întâmplat și au fost deja replantați în zona Subcetate și pe aleile Predeal și Saturn din zona Vlaicu.


  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.