joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Lumini și umbre: de la Cinema City la Cărturești

  de E. Nola | 24 octombrie 2023, 8:41 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  13

  Mai nou este o adevărată explozie de incultură în orășelul nostru mult iubit și încercat.

  Vinerea de dinainte de vinerea trecută, Bibi s-a dus la Cinema City, să vadă videoclipul-film al lui Mircea Bravo. Ce să mai spui, e bine, chiar dacă instituția care a declinat proiectarea filmului despre Arsenie Boca la Cinema Arta se află în subordinea sa. Omul are interese și gusturi, nemaivorbind de șefi. Mai mulți, desigur, chiar ne-am mirat cum de s-a dus la film fără soție. Te pomenești că are atâta grijă de ea încât o ferește de influențe neverificate. Frumos.

  Și, iată, peste o săptămână, la librăria Cărturești din același Mall, unul dintre șefii lui Bibi – e drept, cel mai problematic după soție – își lansează cartea intitulată foarte original și plin de miez: Lumini și umbre.

  După titlu ar putea fi orice: un roman polițist, o poveste de dragoste, o carte de gânduri filozofice sau o colecție de nimicuri pretențioase. Ceea ce și este, chiar dacă autorul nu e cel care semnează dedicațiile, faptul că omul și autorul numărul unu al Aradului are probleme cu limba și cu limbajul fiind de notorietate în mult iubitul nostru orășel în care banii publici dispar pe zi ce trece, transformându-se în opere pseudoliterare.

  Încetinitorul de particule - Lumini și umbre - de la Cinema City la Cărturești - Falcă 2

  Publicul larg de pe FB, acela care nu se înghesuie să lăicuiască postările marelui om, autor și minte luminată, a și observat că la această lansare, în afara președintelui Uniunii Scriitorilor din Arad, nu s-a aflat niciun om de litere. Asta dacă facem abstracție de incognitoul etern al lui Andrei Ando, capabil de orice și chiar de contrariu.

  Acuma pe Vasile Dan trebuie să îl înțelegem, chiar să îl compătimim, în fond banii pentru revista Arca depind direct de autorul oficial al filmului, pardon, al cărții intitulate chiar atât de straniu.

  Încetinitorul de particule - Lumini și umbre - de la Cinema City la Cărturești - Falcă 3

  Ceilalți, într-adevăr, erau oamenii presupusului autor, scoși la înaintare, în fond în acest caz treaba este simplă: eu te-am făcut, eu te mănânc.

  Și ca toate să fie clare, precizez: nu am nicio treabă cu faptul că primul om, numit de o parte a presei centrale „baron local”, pune pe unii să scrie texte contra cost în locul său și pe care le publică și sub formă de carte. E un caz banal, în fond, și Ceaușescu era analfabet, dar „operele” sale umpleau rafturile librăriilor prin anii optzeci. Mai mult, nu puteai cumpăra o carte pe bune dacă nu luai și un volum din „opere”.

  Problema mea este că un asemenea „fenomen” este posibil la Arad după aproape patru decenii de când, zicem noi, am scăpat de comunism, de impostura agresivă a celor făcuți cu diplome la apelul de seară. Și nu oriunde, ci la o librărie serioasă, numită pe deasupra Cărturești.

  Acolo unde s-au adunat toți „tovarășii” să îl lingă în pix pe „toarășu” Falcă.

  Încetinitorul de particule - Lumini și umbre - de la Cinema City la Cărturești - Falcă 4

  Să ne înțelegem: dacă există ceva care ne pune bețe-n roate atunci când dorim să ne facem țara mai primitoare, viața mai bună, demnă și autentică, ei, acel ceva este impostura. Pentru cei care au probleme de înțelegere a termenilor – nu la Ando, ci la Falcă mă gândesc – precizez, simplific: impostura se referă la situația banală în care cineva se dă altceva decât este de fapt. După lege este o escrocherie și este pedepsită din cele mai vechi timpuri. Te dai doctor, vindecător, umbli cu texte de amețit prostul și bagi oamenii în groapă.

  Dar sunt situații mult mai banale în care te dai drept cineva chiar având scopul să îl înșeli pe cel vizat. Ești de la firma de salubritate, ai venit să verifici instalația și pe nesimțite furi tot cashul din casă. Nu mai insist, cred că vă puteți imagina restul.

  Forma cea mai gravă și nocivă a imposturii este însă cea despre care facem vorbire aici. Și cu această ocazie.

  Când cineva se crede lider, „conducător”, mare om care este chemat să rezolve marile probleme ale omenirii. În cazul nostru al omenirii din Arad. În timp ce el este un om mic, incult și agresiv, nepriceput nici măcar în meseria pentru care are diplomă, singura lui dorința fiind să crească enorm în ochii oamenilor, să devină bogat și puternic, să fie el cel care, indiferent de orologiul din turn, să ne spună mereu cât este ceasul.

  Rezultatul este întotdeauna dramatic și greu de reparat. Valorile autentice sunt înlocuite cu pseudo-valori, cinstea și priceperea nu mai au nicio valoare, locul lor fiind luat de minciună, prefăcătorie, lingușire.

  Ceea ce se vede în toate, nu doar la o „lansare de carte” la Cărtureștii din Mall.

  În reparațiile de clădiri, în trombonul cu Cetatea și cu Ștrandul, în drumurile făcute la „mișto”, în Filarmonica seculară pe cale de dispariție, în sala de teatru folosită pentru spectacole de propagandă și binefacere pentru inculți, în școli unde nu se mai face diferența dintre cunoștințe și scandal, în presa cumpărată la bani mărunți, și tot așa, puteți completa cât și cu ce doriți.

  Ca să ne înțelegem: nu e vorba de un om care se dă „rotund” și în afara celor cu care vine în contact nu face rău la nimeni, e vorba de oameni care au ajuns în funcții de influență pentru viața unei comunități și care în loc să se ocupe de interesele reale ale acestei comunități, înșală, mint și fură prin toate mijloacele și pe toate drumurile.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Problema e urmatoarea domnule Notaros:
   Aradul nu e acolo unde il vedeti dvs (si cel putin in parte aveti dreptate) pentru că Falcă scrie cărți sau editoriale la ziar. Pana la urma e dreptul lui să o facă si al ziarului/siteului sa il publice. Si, cat timp nu publică pe banii dumneavoastră sau pe bani publici, chiar nu văd unde e problema.
   Nu vă place Falcă? Nu îl votați și nu îi cumpărați cartea. În rest frustrările acestea devin plictisitoare. Cam ca și peisajul media arădean în care găsești tot mai greu ceva intersant de citit. Nu o spun cu răutate și dacă veți fi sincer cu sine veți recunoaște că am dreptate.
   Cred că ce ar trebui să vă deranjeze – și pe noi la fel – este că, in afara demersurilor discutabile pe care le contestați, Aradul nu produce mare lucru, demn de luat in seama. Viața publică arădeană este un festival al mediocrității. Cei care au in fișa postului producția actului de cultură o fac blazat, cu puțin entuziasm. Dar mai ales (aici poate și cauza) arădenii sunt tot mai puțin și mai puțini interesați de cultură, viața cetății, vibrația Aradului.
   Orașul are exact conducătorii pe care îi merită. Și principalii vinovați sunt oamenii cu pretenții care, în afară de a da din gură și a strâmba din nas, nu fac nimic de cel puțiin 10 de ani.
   A vă supăra pe cei care nu pot mai mult e falimentar. Comunitatea nu poate fii impinsa în altă direcție de cei care se simt reprezentați de Geanina, Bîlcea, Bulbuc (culmea – om de cultură, nu?) , Cionca și minionii lor. Această zonă e activă și oamenii își văd interesul. E dreptul lor și te superi degeaba pe ei. Supărarea ar trebui să vină spre cei care pot altceva dar sunt complet indiferenți, blazați, acriți și neimplicați. Și care în final nici la vot nu se deranjează să meargă.
   Ați vorbit atâția ani despre Falcă – îmi e greu să cred că nu înțelegeți că de fapt îi faceți un serviciu.
   Stați să vedeți când la anul va lua în Arad AUR undeva la 25% – poate vi se pare o glumă dar nu e – și vi se va face dor de cei de azi.
   Până atunci, și foarte probabil și după, „elitele“ Aradului se vor limita la câte o gală searbădă în care, între două pișcoturi, își vor mai împărți unul altuia câte o „destincție“, sărbătorind mediocritatea în care Aradul se scufundă tot mai adânc.
   Și nu din vina lui Falcă. El ce putea a făcut – drumuri, rețele edilitare, parcuri industriale și evident multă gargară. În rest …. ceață la mal

   +13 voturi
   +1
   -1
   • E o replică pe care o respect, în timp ce vă atrag atenția că sunteți într-un vestit și istoric impas cu ideea celebră a poporului care are conducătorii pe care îi merită.
    Hai să zicem că ați avea dreptate. dar atunci cum explicați faptul că în 20 de ani, de când această gașcă, patronată de Falcă – pentru că să fim totuși clari, el este capul – domină politic și economic-administrativ Aradul, populația orașului a scăzut cu un sfert. Răspunsul este simplu: au plecat fiindcă nu vedeau capătul tunelului. Și sunt sigur, realizați și Dumneavoastră că au plecat cei mai cu inițiativă, ca să nu spun buni, cei care nu își vedeau viitorul în mocirla imposturii. Aș putea să vă dau exemple cu nemiluita, arădeni care s-au realizat departe de Arad, unii chiar ajungând în posturi importante din mai multe puncte de vedere. Sunt tineri sau de vârstă mijlocie, adică tocmai din acea categorie care lipsește acum să arate oglinda celor care se văd doar în ecranul propriilor lăudători.
    Și nu uitați, nu că ar fi ceva absolut, dar peștele se impute, nu-i așa de la cap. Desigur, situația este mult mai complexă, dar să nu susțineți că arădenii l-au ales pe Falcă, Bibarț sau Bilcea. După câte știu la ultimele alegeri n-au adunat nici un sfert din voturile absolute ale arădenilor. Și ia gândiți-vă de ce au fost desființate ore alegerile locale în două tururi. Doar așa, să mai introducem și un element concret politic în ecuația infinită a explicațiilor fără sfârșit…

    +10 voturi
    +1
    -1
  2. Interesante observatii care, ca de obicei, se concentreaza doar asupra lui Falca. Celalalt personaj in sacou galben parca este omis, ba mai mult, absolvit de vina intr-o antiteza subtila, de care doar autorul experimentat al acestui articol este in stare. Aveti dreptate, aradenii nu sunt asa prosti precum vor cei de sus sa ne faca sa parem. Tocmai de aceea, este cazul ca toti impostorii istorico-filologi sa fie demascati, fara discriminare si menajamente! Apucaturile desprinse din 1984 nu sunt specifice doar lui Ghita. Mana lui dreapta care ii tine condeiul are si el obiceiul sa se ascunda sub pseudonime si sa dea -1 la commenturile negative la adresa lui.

   +16 voturi
   +1
   -1
  3. Va contrazic domnule Notaros. C Bibart a fost ales cu votul a ceva peste 30 % din cei care s-au prezentat la urne. Iar prezenta la vot a fost undeva la 30% in Municipiu. Prin urmare avem un primar ales cu undeva la 11-12% valoare absoluta – nu un sfert.
   Si totusi nu asta e problema in opinia mea. Poate maxim o consecinta. Intrebarea e unde au fost 70 % dintre aradeni? Nu au venit pt ca nu s-au simtit reprezentati de nimeni? Nu au considerat ca au alternativa? E vina lui Falca asta? E vina lui Falca sau Bibart ca in Arad altii mai buni decat ei nu vom gasi pe liste? Veti spune imediat despre USR sau medicul Wiener. Va voi raspunde ca nu a fost suficient de bun daca l-a batut Bibart. Imi veti raspunde ca masina de vot a PNL…, ca interesele si neamurile si oamenii plantati prin institutii etc… Poate, dar Wiener nu a putut scoate inca 2800 de oameni din casa pt a vota pt el (atat a fost diferenta) deci nu a fost mai bun si basta.
   Ce refuzam sa intelegem e ca nu te poti supara pe un mediocru ca isi doreste marire. Pana la urma e dreptul fiecaruia sa lupte pentru sansa lui. Si aceti oameni Falca, Cionca, Geanina P chiar si caraghiosul de Bibart sunt oameni manati de anumite ambitii care ii determina sa se bata pentru pozitiile lor. Si fac asta zilnic, in timpul in care marile valori ale Aradului (chiar va rog sa imi indicati vreo doua sau trei – sunt tare curios) scriu commenturi pe fb si nu se apropie de politica, pt ca le pute. Pt ca laturile cu care te amesteci si porcii care te mananca. Ei bine uite asa laturile si porcii se descurca foarte bine mersi.
   Asa ca da! Cred ca Aradul are fix conducatorii pe care ii merita – emanatie a societatii in parte mediocra, in parte pasiva, lenesa si autosuficienta.
   Si imi pare rau pt Falca dar il creditati cu mai multa influenta si putere decat (mai) are. Doar ca nu s-a gasit nimeni sa ii conteste pozitia. Inca. Si asta partial din comoditatea celor din PNL Arad – fiecare caldut la locul sau, partial din lipsa de anvergura si capacitate proprie care ii impiedica sa obtina sustinerea necesara. Pt ca o fi Falca cum o fi, dar sa ii vezi pe ceilalti.
   In concluzie sa ii lasam pe cei de la PNL o clipa si sa constatam ca in rest e praf si pulbere. Alternativa nu exista deocamdata si nici nu pare ca se va crea … asta daca nu considerati ca personaje grotesti precum Fifor, gasca de circ de la AUR Arad sau personaje stranii precum cei promovati de USR Arad sunt alternative.

   +7 voturi
   +1
   -1
  4. Ce nu stie domnul pribeag, sau nu vrea sa stie,e ca mașinuța de vot a funcționat fff bine și degeaba mergea la vot tot aradul inclusiv de la al cu țața in gura până la cel cu barba sura că tot ei câștigau.
   Pentru că prietenii mei știu de ce.
   Din punctul meu de vedere ori ce ai face in Arad se votează una și se câștigă ce vrea alții de mai bine de 20 de ani .
   E Nola continua si spune lucrurilor pe nume in aceasta urbe acaparata de politicieni de carton și plină de interlopii in rest nu găsești nimic bun pentru că nu sa vrut de personajele amintite si de tine.
   Ca uni nu vor sa vada adevarul si se complac in aceasta mediocritate o fac cu un scop primind în schimb tot felul de beneficii pentru comunitatea lor și nu vor ca Aradul sa fie unde ii este locul adica o adevărată poarta spre Vest.
   Vezi Oradea unde sa putut.

   0 voturi
   +1
   -1
  5. Atunci cand a ajuns “gheozdane” la primarie a avut sustinerea aradenilor. Intrand in zona oamenilor influenti, la putere a profitat de conjuncturi, incuscriri si a realizat cu ajutorul lor, datorita informatiilor pe care le avea deja coroborat cu interesele de afaceri, reteaua de iesiri pe autostrada! Atat. Apoi a-nceput “epurarea” eliminarea oamenilor valorosi, a oamenilor de presa incomozi si si-a ales o echipa de “gospodari” reprezentativi, cel mult, in primariile unor comune din judetul Arad. Sa debutezi intr-un oras ca Aradul, inca acelor vremuri, cu primar, viceprimar, consilieri fara un minim nivel de educatie culturala, intelectuala a demonstrat un fel de copy/paste al ideologiei staliniste. Duplicitate, lacomie, betia puterii si apoi legaturile create care se intind ca o caracatita sunt greu de contracarat! Nu toti au puterea sa lupte, compromisul, supravietuirea sunt si ele ale firii omenesti atribute. Domnul E.Nola are dreptate. Pacat ca nu are si Solutia! Dar dupa atata dezbinare, abuz, presiune si intimidare duse la extrem impotriva noastra a tuturor, articolul de fata este unul curajos si ar trebui sa fie inspirational.

   +4 voturi
   +1
   -1
  6. Da…, da…, da….!
   Absolut corectă, profundă și (presupuneam eu) clară analiză, dle profesor.
   … Și, credeam, chiar PE ÎNȚELESUL TUTUROR (chiar remarcasem un mod de descriere și explicare la un nivel cât se poate dr profan), și totuși… 😉
   .
   Totuși constat că persoane cu un nivel de înțelegere și analiză (zic eu) peste medie, „au sărit ca peștele la momeală” , pe ideea „disecției comportamentale” ale numitului Gheorghe Falcă.
   Nu, dragii mei, acea analiza a comportamentului deviant al lui Falcă, a fost făcută CÂT SE POATE DE PRECIS de către dl. Valer Mărginean, în articolul său; în cazul de față, dl
   Notaros a făcut „o disecție A CANCERULUI” societății românești, a „putregaiului” care o macină de la Revoluție încoace.
   🤔
   Citez:
   „Să ne înțelegem: dacă există ceva care ne pune bețe-n roate atunci când dorim să ne facem țara mai primitoare, viața mai bună, demnă și autentică, ei, acel ceva este IMPOSTURA.
   […]
   Forma cea mai gravă și nocivă a imposturii este însă cea despre care facem vorbire aici. Și cu această ocazie.”
   .
   Deci nu Falcă este tema articolului și analizei prezente, ci CEL MAI GRAV FLAGEL care macină acest popor, în ultimii 35 de ani:
   – DECĂDEREA MORALĂ accelerată de impostura și excrocheria promovată la rang de „politică de stat”, de către TOȚI CARE S-AU PERINDAT PRIN „vârful societății românești, în toți acești ani ! 😡
   .
   PS:
   – da, și eu am spus des că „fiecare nație își are conducătorii pe care și-i meritâ”, dar trebuie să facem și o adnotare la această concluzie:
   * LIPSA DE DISCERNĂMÂNT al unui popor este puternic imfluențată și de NIVELUL SCĂZUT DE MORALITATE al acelui popor, iar pt asta vina principală o poartă toți cei care „au fost la butoane” într-un fel sau altul …

   0 voturi
   +1
   -1
  7. Eu apreciez interventiile tuturor și nu am nici o problema cu antipatia lor fața de Falcă.
   Dar nimeni nu îmi raspunde la intrebarea unde sunt cei 70% absenti de la alegeri? Unde sunt „elitele“ Aradului, prezente doar la sindrofii șterse sau nici măcar acolo. Unde sunt oamenii cu soluții? Rarisim se naște omul providențial care sparge barierele sociale și își depășește condiția, ridicându-se de unul singur dintre oamenii modești. Chiar si atunci el trebuie susținut de macar o parte a societății.
   Dar pt o schimbare autentică și durabila e necesar ca oamenii cu posibilități intelectuale, materiale și cu un nivel de conștiință să reacționeze. Or asta, îmi pare rău dar în Arad nu se întâmplă. Și nici nu sunt premise pt viitor să se schimbe ceva.
   Fiecare e preocupat de feliuța lui, de câștigul de moment și nu pune preț pe viața cetății și a oamenilor din jur. În Arad nu prea există concetățeni. Există locuitori.
   Repet, suntem supărați pe mediocri și poate unii ticăloși pentru că sunt ceea ce sunt. Dar pe noi și cei din jur, mulți, de ce nu suntem supărați cât timp schimbarea e la îndemâna lor?
   Fără supărare. Ce vedem este exact nivelul de educație individuală și colectivă a arădenilor și de conștiință civică.

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.