sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Ziua în care Bibi bate și filmul, și viața

  de E. Nola | 17 octombrie 2023, 8:32 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  De o vreme bună, să fie vreo două-trei săptămâni, mă pregătesc să merg la film. La cinema, să fie clar, nu să mă uit, cum fac de o vreme, la filme pe micuțul meu ecran. E drept, e mai mare ca un ecran de laptop, i-am atașat „sculei” un tv Samsung mai mare așa, dar tot mic este.

  Mă voi duce, așadar la Cinema City, da, de acolo, din Mall-ul cela de lângă gara de autobuze, vizavi de Lidl. Vă spun ca nu cumva să credeți că mă voi duce la Cinema Arta. Nu că aș avea ceva cu sala, dar eu nu mă duc în săli unde analfabeții hotărăsc ce filme au voie să ruleze.

  Da, după ani buni mă voi duce să văd un film, chiar în premieră mondială, la cinema. Pe pânză, cum ar veni, pe marele ecran, mai precis, fiindcă am mari dubii dacă ecranele acelea mai sunt din pânză. Vă voi spune la sfârșit și de film câteva cuvinte, acum vă las în „suspans”, așa cum șade bine unui cinefil autentic.

  Fiindcă, drept e, am totuși o problemă și cu Cinema City!

  Întâmplător, am văzut cum s-a dus acolo sâmbătă primarul orașului să onoreze premiera de la Arad a filmului întitulat foarte tare „Nuntă pe bani”. Film am zis, nu postare pe FB. Ca să fie clar, având în vedere că filmul este opera unui personaj care s-a impus pe site-uri de socializare, un haios care merge pe neaoșisme ardelenești de ți-e mai mare dragul. Sunt mai mulți, unul vorbește cu găina sa deșteaptă, e chiar tare în anumite momente. Cel cu nunta e cunoscut mai ales pentru clipuri cu bunica sau, mă rog, o doamnă mai în vârstă care spune poantele cele mai bune.

  Bibi Nunta pe bani cinema city 2

  Până aici toate bune, numa’ că, am eu impresia, au fost sâmbăta două filme la Cinema City-ul din Mall, cel cu nunta și cel cu Bibi. Pe ăsta din urmă îl puteți vedea la sfârșitul textului, e scurt, n-are niciun minut, dar, vă promit eu, catharsisul final vă va copleși.

  Imaginați-vă că vă aflați în spatele camerei din telefonul dumneavoastră țuț, dar țuț de tot, când îl vedeți pe Bibi apropiindu-se. Declanșați filmarea, omul e fain, ce naiba, degeaba se tot dă în bălți Falcă, și da, vă spune drept în cameră, pardon, telefon, la film vine. Vă gândiți că îi pare rău că a ratat pelicula cu Arsenie Boca de la Flex și acum încearcă să recupereze. Omul e mai mult decât pare, dar nu, se duce direct la popcorn, plătește cu telefonul, păi, da, mai nou, poți face cu telefonul orice dorești, minus, ei, na, să nu intrăm acum în amănunte, după care se salută cu toți cei din jur, fie că sunt fetițe drăgălașe, fie marii cineaști de pe FB care au produs „Nuntă pe bani”. Nu, nu confundați cu „Nunta de piatră”, ăla a fost chiar film. Este drept, bazat pe niște povestiri de Agârbiceanu, dacă numele acesta vă mai spune ceva.

  Și cum vă spun, mergeți, totuși, filmați mai departe intrarea primarului la „Nunta pe bani” de la Cinema City, realizând în cele din urmă că participați la o acțiune de promovare. Asta ca să o spunem așa mai „corect politic”, în fond este vorba de cea mai primitivă propagandă politică, așa cum a fost ea pusă la punct prin vest cu multe decenii înainte.

  Ideea propagandei inventate în vest, mai ales în America, este că, pardon, candidatul trebuie să pară simpatic. Din popor, cum zice românul.

  Să vorbească simplu și pe înțelesul tuturor, să mânce ce mâncă toți, să îi placă tot ce place la popor. Oricum, una e ce zici și cu totul alta ce faci. Iar în campanie important e ce și cum zici, nu ce n-ai făcut și ce nu vei face.

  Aici, la Arad, după trei decenii de democrație, ideea este aplicată mai neaoș așa, dar, în esență, fix.

  Bibi Nunta pe bani cinema city

  Uitați-vă la mine: nu mă dau mare, sunt ca voi, nici nu m-am îmbogățit ca un nesimțit, doar așa, cât de cât, cât vă doriți și voi în visele voastre interzise, spun bancuri, mănânc popcorn și nu mă sfiesc să-i taxez pe cei care nu mă vor pentru că nu sunt ca ei. Alegeți, adică, între mine, cel pe care îl vedeți cu popcornul la cinema, vizionând filme la care mergeți și voi, și cela care scrie cărți fără să știe pluralul la carte, se dă mare peste tot, e plin de bani nu se știe de unde – ba, se, dar nu se – și se crede peste voi toți.

  N-are rost să vă întrebați ce am făcut și ce n-am făcut, aste-s chestii cu dichis, poate nu am făcut ce v-am promis tocmai pentru că cei de care vă spun nu m-au lăsat. Alegeți-mă acum și poate-poate.

  Așa că mai vedeți dumneavoastră. Nu vă luați după cei care se dau mari, aveți aici un om simplu, exact ca dumneavoastră, cei care decideți votul, că ăia care chiar sunt deștepți, sunt oricum puțini, rețineți, așadar, vă luați un popcorn, mereți la un film și alegeți pe cine trebuie. Pe mine, adică!

  Ieșind din personaj, hai să vă spun la ce film mă pregătesc să merg. Debutează în 20 octombrie, inclusiv aici la Arad, este ultimul film al lui Scorsese, are un titlu dumnezeiesc în original: Ucigașii Lunii-Floare, Killers of the Flower Moon, tradus în românește cam pentru votanții lui Bibi și, vă spun eu, de pe acum, de deștept ce sunt, va lua cel puțin cinci Oscaruri…

  killers-of-the-flower-moon

  Nu, Bibi nu va lua nimic, el a luat deja totul…

  @calinbibart.primar O sâmbăta seara cu popcorn, cinema şi un film 100% românesc: „Nuntă pe bani”, alături de Mircea Bravo. #continuăm #pentruARAD #nuntapebani #mirceabravo #tantilenuta ♬ Ziua-n care tu m-ai sarutat – Carmen Chindriș & Taraful Rutenilor

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Buna ziua! Poate fi un început pentru a merge mai des la filmele de la cinema, chiar ca o formă de escapism…pentru că nu la toate vor fi prezenți politicienii. Filmul este o formă de artă, are intotdeauna un mesaj de transmis. Sau, altădată, puteți merge doar pentru relaxare, cum a fost si la filmul de fata….mintea omenească are nevoie si de așa ceva.
   NB: Mi-a plăcut motivul pentru care nu mai mergeți la Cinema Arta. De acord. 😆

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.