La mulți ani, români! La mulți ani, România! 103 ani de la Marea Unire

  de Special Arad | 1 decembrie 2021, 9:47 AM | Special

  0

  Astăzi este Ziua Națională a României!

  La mulți ani, România! La mulți ani, prieteni! La mulți ani, dragi cititori! La mulți ani, români de pretutindeni!

  Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie începând cu 1990, când a fost promulgată o lege în acest sens. Sărbătoarea atrage atenția asupra Marii Adunări a românilor de la 1918, în Alba Iulia, când s-a votat unirea Transilvaniei cu România.

  Ziua Națională a României și Marea Unire de la 1918

  Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor. Cu scurt timp înaintea evenimentului, s-au finalizat lucrările cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România. Decizia a fost votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat și ele unirea.

  „Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.