marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  La mulți ani, români! La mulți ani, România! 105 ani de la Marea Unire

  de Special Arad | 1 decembrie 2023, 8:00 AM | Special

  0

  La mulți ani, România! La mulți ani, prieteni! La mulți ani, dragi cititori! La mulți ani, români de pretutindeni!

  Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie începând cu 1990, când a fost promulgată o lege în acest sens. Sărbătoarea atrage atenția asupra Marii Adunări a românilor de la 1918, în Alba Iulia, când s-a votat unirea Transilvaniei cu România.

  Ziua Națională a României și Marea Unire de la 1918

  Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor. Cu scurt timp înaintea evenimentului, s-au finalizat lucrările cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România. Decizia a fost votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat și ele unirea.

  „Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

  Poți să-ți aduci aminte și: Capitala Marii Uniri – Arad sau Alba Iulia? Întâi Decembrie – zi liberă sau zi națională?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.