sâmbãtã, 18 mai, 2024

Special Arad Logo

    ITM Arad atenţionează: Noul model de registru de evidenţă a zilierilor este obligatoriu!

    de Special Arad | 13 martie 2015, 11:12 AM | Știri Arad

    0

    Știri Arad: Deşi de mai bine de 8 luni de zile au intrat în vigoare câteva modificări semnificative la Legea 52/2011 privind exercitatea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, modificări prevăzute de Legea  18/2014, sunt încă angajatori care nu respectă noile prevederi legale.

    Drept urmare, sancţiunile contravenţionale nu au întârziat să apară; astfel că, numai în ultimele zile, inspectorii de muncă au aplicat două sancţiuni contravenţionale, trasând totodată măsuri şi termene concrete de intrare în legalitate.

    Pe această cale, reamintim beneficiarilor modificările intrate în vigoare încă din vara anului trecut:

    –  În primul rând, beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfăşurarea unor activităţi în beneficiul unui terţ;

    –  munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii:

    a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă – diviziunea 01;

    b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere – diviziunea 02;

    c) pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;

    d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase – clasa 3821 şi 3811;

    e) recuperarea materialelor – grupa 383;

    f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii – grupa 462;

    g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;

    h) publicitate – grupa 731;

    i) activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;

    j) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);

    k) activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice – cod 0141.”

    l) hoteluri şi alte facilităţi de cazare – diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului direct sau prin unităţile din subordinea acestuia);

    m) activităţi ale bazelor sportive – diviziunea 9311;

    n) activităţi ale cluburilor sportive – diviziunea 9312.

     

    De asemenea, articolul 3 alin. 2, 3 şi 4 din acelaşi act normativ face referire la vârsta zilierilor. Astfel: „O persoană poate desfăşura activităţi ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot desfăşura activitate ca zilieri numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali.  (4) Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani desfăşoară, ca zilieri, numai activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este periclitată starea de sănătate.”

    O altă modificare este reglementată la art. 1 alin. 3 din Legea 18/2014 – pentru modificarea şi completarea <LLNK 12011    52 10 201   0 17>Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, precum şi pentru modificarea <LLNK 12001   416 10 202   8 39>art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat –prevede faptul că „Instituţiile publice nu au calitatea de beneficiari în sensul prevăzut de prezenta lege, cu excepţia serviciilor de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spaţii verzi şi grădini zoologice.”

    Foarte important de menţionat ar fi faptul că deşi noul model de registru de evidenţă a zilierilor se putea achiziţiona încă din data de 17 iunie 2014, în prezent sunt încă beneficiari care folosesc vechiul registru, caz în care atragem atenţia tuturor angajatorilor că noul model de registru este obligatoriu şi se poate achiziţiona de la sediul ITM Arad, din strada Episcopiei, nr. 11 – 13.

    Beneficiarul trebuie să depună, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, la inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul, un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă.

    O problemă frecventă cu care se confruntă inspectorii de muncă este acea că, datele din registru nu sunt lizibile iar, uneori există şi neconcordanţe (de ex. un zilier figurează pontat de 2 ori în aceeaşi zi). În cazul apariţiei unor astfel de neconcordanţe, angajatorii sunt somaţi de inspectorii de muncă în vederea clarificării situaţiei.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.