marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Românii intră în minivacanță! Proiectul a fost votat în ultimele zile din 2022

  de Andrada Bobiș | 12 ianuarie 2023, 10:07 AM | Naţional

  0

  Românii vor beneficia de mai multe zile libere anul acesta față de anul trecut. În prima lună a anului, românii vor beneficia de o minivacanță de patru zile, dat fiind faptul că 23 și 24 ianuarie pică luni, respectiv marți.

  Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reamintește tuturor angajatorilor că ziua de 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române este decretată prin lege ca zi liberă( nelucrătoare), iar în cazul nerespectării acestei legi, agenții economici (de stat sau/ și privat) sunt pasibili de o amendă contravențională de până la 10.000 de lei.

  Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
  Codul Muncii, reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, potrivit ITM Arad.

  În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

  Sărbători legale 2023. Ce zile libere vom avea în 2023

  24 ianuarie (marți)— Ziua Unirii Principatelor Române
  14 aprilie (vineri)— Vinerea Mare
  16 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște Ortodox 2023
  17 aprilie (luni) —A doua zi de Paște ortodox 2023
  1 mai (luni)— Ziua Muncii
  1 iunie (joi) — Ziua Copilului
  4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
  5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
  30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
  1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
  25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
  26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.