ISTORIA SUTIENULUI, de la lenjeria de corp din coajă de copac la „Le bien-être” și sutienul-glonț purtat de Madonna

  de Special Arad | 17 September 2015, 3:33 PM | Video

  0

  Vechimea sutienului a fost dezbătută de-a lungul timpului de către mai mulți „specialiști”, dar tot nu s-a ajuns la o concluzie clară. Unii spun că are peste 4.500 de ani vechime, alții fac referire la lenjeria de corp din coajă de copac care datează din secolul 1 d.Hr. în India. Această lenjerie rudimentară era însă menită să ridice sânii, având o bandă metalică aurie purtată sub sâni. Alții consideră ca fiind primul sutien baretele de susţinere pentru sâni create de franţuzoaica Herminie Cadolle în 1889, sub numele soutien-gorge.

  De altfel, cuvântul franțuzesc „soutien” înseamnă „suport” sau „susținere”.

  Istoria modernă a sutienului începe însă în mod clar în anul 1914, când americanca Mary Phelps Jacob a brevetat, din dorinţa de a scăpa de corsetele voluminoase, primul sutien fără spate.

  Conform videoclipului realizat de revista Glamour, istoria sutienului începe în Imperiul Roman (vezi mai sus). 

  villa romana del casale bikini girls

  După o perioadă lungă de domnie a corsetului, o piesă ce conferă femeii o siluetă voluptuoasă şi graţioasă în acelaşi timp, la începutul secolului al XX-lea, un simplu furou din mătase în nuanţe calde de alb, crem sau roz pal era mai mult decât necesar.

  După sutienul patentat de Mary Phelps Jacobs, un model compus din două batiste din mătase legate împreună cu bentiţe de satin, a urmat o perioadă în care numeroși creatori de modă au promovat ideea purtării sutienului pentru a da o linie cât mai elegantă ținutei pentru dame. Sutienul are la început numai rolul de a susţine sânii fără să modifice efectul vizual asupra bustului. El a fost denumit pe rând „dispozitivul pentru simetrie rotundă a pieptului femeii” în SUA sau „Le bienêtre” în Franta.

  1914 – Potrivit lui Nicole Willis, expertă în sutiene de la Intimacy lingerie, Mary Phelps Jacob a croit primul sutien modern „din două batiste legate cu o panglică”. Phelps a comercializat pentru scurt timp sutienele brevetate de ea sub marca Caresse Crosby, după care a vândut patentul firmei Warner Brothers Corset Co., pentru 1.500 de dolari.

  abc

  1934 – După cum ilustrează Jane Russel în „The Outlaw”, eliminarea bretelelor a permis femeilor să-şi expună umerii. Doi ani mai târziu, Warner a introdus sistemul de standardizare a dimensiunii cupelor, iniţial de la A la D, ceea ce a condus la o mai bună gestionare a stocurilor magazinelor şi la uşurinţa alegerii mărimii potrivite, ceea ce a dublat vânzările.

  outlaw_t614

  1940 – Frederick Mellinger a dat un nou avânt industriei, inventând sutienul push-up căptuşit.

  4842736740_51c866cc04_o

  1941 – Magnatul şi regizorul de film Howard Hughes a folosit tehnologia folosită în industria aeronautică pentru a proiecta sutienul-glonţ. Acesta era însă atât de inconfortabil încât Jane Russel a refuzat să-l poarte la filmările pentru „The Outlaw”. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu bombele sexy ale momentului, cum ar fi Jayne Mansfield (foto), care au profitat de acest model pentru a-şi pune în valoare formele.

  1-manz

  1949 – Imaginea unei femei parţial dezbrăcate a fost subiectul campaniei de reclame „Am visat că…” comandate de compania producătoare de sutiene Maidenform.

  i dreamed bra

  1960 – Apariţia lui Janet Leigh doar în sutien şi jupă în filmul „Psycho” a fost un alt mare moment de răscruce, atât cinematografică, cât şi în industria sutienelor. Inventarea lycrei, material care permitea cupelor să îşi păstreze forma, a fost cel mai important lucru de la inventarea sutienului.

  MBDPSYC EC015

  1968 – Membre ale Partidului pentru Eliberarea Femeilor au protestat împotriva concursului Miss America din Atlantic City, aruncându-şi sutienele, trusele de machiaj şi pantofii cu toc în „Coşul de gunoi al libertăţii”

  1977 – Trei femei din Vermont au inventat jogbra-ul. 22 de ani mai târziu, acesta a făcut senzaţie atunci când jucătoarea de fotbal Brandi Chastain şi-a rupt tricoul de pe ea, rămânând doar în jogbra după câştigarea Campionatului Mondial de fotbal Feminin.

  1-cropped-hi-res-1589605_crop_exact1

  1987 – Playtex devine prima companie care „arată” o femeie doar în sutien într-o reclamă comercială.

  Untitled-1.jpg

  1990 – Creatorul Jean Paul Gaulier duce la extrem varianta glonţ a sutienului cu cel proiectat special pentru Madonna.

  madonna-bra-music-jean-paul-gaultier

  1994 – Deşi marca Wonderbra fusese patentată în 1935, se simţea nevoia unei relansări, iar campania care a avut-o în prim plan pe Eva Herzigova şi-a atins scopul.

  article-1301510647337-0b66f70c00000578-501239_636x311

  2001 – Începutul unui nou mileniu este marcat de “Victoria’s Secret Fashion Show” (la care au participat supermodele ca Gisele Bundchen, Heidi Klum, Tyra Banks şi Molly Sims).

  1-Karolina-Kurkova-Tyra-Banks-Heidi-Klum-Gisele-Bundchen

  Surse: Unicanecenzuratmm.ro, 989wclz.com

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.