Încetinitorul de particule: Mărțisorul lui Falcă pentru doamnele de la Takata și alte simboluri

  de E. Nola | 6 martie 2017, 7:46 AM | Încetinitorul de particule

  2

  Să le luăm în ordine.

  Anul acesta 29 Februarie a lipsit, așa că l-am felicitat pe colegul Lucian de 1 Martie.

  N-ar fi fost nimic deosebit în asta, omul, născut în an bisect, e obișnuit, în fond dacă ar fi să-și socotească vârsta după ocurența faptică a zilei sale de naștere – nu știu dacă ați înțeles ce vroiam să spun, dar vor urma lucruri și mai greu de înțeles! – Lucian ar avea acum un pic peste zece ani, am trecut lejer cu toții peste asta, problemele la ordinea zilei erau mult mai arzătoare.

  Înainte de toate ne-a lovit în moalele capului întrebarea dacă primarul a trimis ori ba Mărțișoare la fetele de la Takata – oh, fericite si trecute vremuri cu cele de la Apaca, cele care, stiți Dumneavoastră, ce vroiau cu Petre Roman -, mai ales după ce a negat vehement pe facebook că le-ar fi trimis vreodată.

  Știrea a venit de la Mihai, i-a picat așa pe nepusă masă, am intrat în panică, Domle, omul e tânăr, neexperimentat, dacă a dat-o-n bară nu ne mai scoatem cămașa nici cu ANI pe treptele alea somptuoase din holul primăriei.

  Noroc cu Andrei, trecut prin ciur și dârmon, asta ca să nu spunem prin politica locală arădeană, un fel de preș de șters pe picioare înaintea veceului din capătul curții.

  Andrei, în stilul său inconfundabil, a pus lucrurile la punct, arătând fără efort că primarul minte si de această dată, adică minte omul si când n-ar avea nici-un rost, ce mare problemă și cu Mărțișoarele astea!

  N-are cum să dea la toate femeile din oraș că nu i-ar ajunge nici dividendele de la Pro Arhitectura, mai ales că în proporție de 55% sunt ale soției despre care nu știm dacă îi mai este ori ba soție, îi cumpără Mărțisor în continuare el ori altineva de sex masculin.

  Nemaivorbind de nenumăratele probleme pe care le are în aceste zile, de nu mai știe de atâtea griji ce cămașă să-și ia la ședința cu pregătirea serbărilor unirii, să dea bine între Bibarț și Preasfinția Sa, Timotei.

  Nu ajunge comunicatul ANI, iată fetele de la centru joacă tare, președinția PNL arată ca o șosetă Louis Vuitton intrată la apă, nici măcar la județ nu poate fi sigur, trepădușii pe care tot el i-a creat într-un moment de neatenție au început dă dea din coadă precum motăneii în călduri.

  E grea viața asta de primar prins între probleme, nu mai știi cum să te îmbraci, ce să zici, noroc că la descoperirea asta a ungurilor a unei picturi uriașe ce era pierdută prin muzeu de juma de secol a nimerit-o la fix cu blugii strânși cel puțin la fel de tare ca ai Domnului Fekete de la Asociația care a descoperit pictura aia cât holul primăriei.

  16998830_1327444507293844_6144798488517182021_n

  Ce să-i zici, de exemplu tânărului Cristian Videscu de la PSD, cel care era și el un consilier acolo pe care nimeni nu-l băga în seamă iar acum se reîntoarce în orașul tău pe care îl crede și al său ca secretar de stat cu serbările unirii de la anul?

  Noroc cu ALDE!

  Dacă n-ar fi ăștia toată atenția presei mincinoase s-ar concentra doar pe primarul care este și face, așa, cu ăia luându-se la bătaie între ei, mai liberal așa, se mai distrează și cu alții. Noroc cu Calimente, omul e bun oriunde s-ar afla, atrage atenția ca un ciorap cu firul dus sau un șliț cu fermoarul lăsat în jos.

  Și noroc și cu această curățenie de primăvara care se desfășoară în cartiere.

  Printre câini vagabonzi și porci turiști – nu, nu, nu turiști porci, să nu ne înțelegeți greșit acum când punem așa un accent mare pe dezvoltarea turismului în Arad -, de fapt doar modești porci urbani ieșiți la plimbare sau la shopping, cine știe, în fond sunt și ei cetățeni ai acestui oraș, nu-i așa, chiar dacă nu au toți drept de vot.

  Și noroc cu studenții de la arhitectură care ne-au împânzit orașul la sfârșitul săptămânii.

  Și noi care credeam că au venit să găsească locul monumentului în numele căruia s-au făcut două ședințe în săptămâna care a trecut, dar nimeni nu i-a pronunțat numele de parcă ar fi nu numai nevăzut-necunoscut, ci ca un blestem sau formulă sacră: de nepronunțat, precum numele divinității la unele popoare, altele decât românii și ungurii locuitori pe aici din cele mai vechi timpuri și campioni mondiali la luarea în deșert a numelui Domnului.

  Din păcate, studenții în arhitectură au venit să proiecteze virtual o clădire pe o stradă din oraș, o clădire oarecare, de locuințe, care să se integreze în stilul și tradițiile urbei.

  Nu i-a chemat nimeni, erau ei de capul lor și au rămas tare impresionați de frumusețile Aradului.

  16999201_10154604593136645_186115574915074668_n

  Firesc, nu-i așa, avem un oraș frumos chiar dacă-i cam părăginit, clădirile sunt frumoase de pică, un student din Iași a fost chiar surprins de faptul că partea istorică este chiar mai mare ca cea din orașul de unde venise el.

  Și  încă nu văzuse Cetatea, unde erau programați în vizită duminica, asta dacă până atunci nu plecau acasă.

  Acuma, dacă tot veni vorba și se fac și ședințe cu nemiluita în care se stabilește că marea aniversare de la anul nu va fi una instituțională, ci una în care arădenii, cu mic și mare, vor fi implicați, întrebăm și noi ca proștii: nu ar trebui să ne pregătim din timp, să aranjăm orașul, să mai renovăm ceva clădiri măcar pe Bulevard și poate pe Eminescu, una dintre străzile cele mai circulate odată? Dar așa gospodărește, cu termene și responsabili, să știm și noi pe cine înjurăm dacă lucrurile nu vor ieși așa cum ne asigură acum cei care stau mai mult prin ședințe.

  Pesemne să nu dea ochi cu pereții din centru care ning trotuarele acum primăvara mai splendid și mai diafan decât florile de cireș în Japonia.

  Ș-apoi numa mâine nu-i poimâine, până joi e termenul pe care l-am fixat așa de la noi pentru a afla situația actuală a vestitului monument necunoscut, nu de alta, dar, cum am spus, trebuia inaugurat în 2012 și noi căutăm în continuare loc unui monument despre care nu știm dacă  nu și ne lipsește.

  Și pentru ca să fie foarte simplu, punem și o întrebare ajutătoare: a văzut până acum cineva din primărie, cineva care e implicat, măcar un fragment, un eșantion, o bucată din celebra parafrază festivă de 36 de metri la Brâncuși?

  Apropo, Coloana fără de sfârșit are 29 de metri, exact cât are și Columna lui Traian…

  16865071_1328073207230974_6958447421180908121_n

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.