Încetinitorul de particule – Mă fraierești, te fraieresc, noi ne fraierim non stop la Arad. E ca un maraton…

  de E. Nola | 10 mai 2021, 7:50 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  6

  Mare lucru nu s-a întâmplat la Arad nici săptămâna trecută.

  Totuși, să reținem, în urma ieșirii bikeriștilor pe lângă Bibi, acesta își arată recunoștința, oferindu-le 100 – da, exact o sută – de parcări gratuite. El personal a supravegheat marcarea acestor prime parcări, așa cum supraveghează orice acțiune de imagine, vezi curățarea lacului de la Pădurice. Da, curățarea lacului care ar putea fi centrul unui adevărat parc dacă s-ar achiziționa terenul de la Tricoul Roșu.

  Nu ar fi o problemă dacă nu ar fi vorba de bani. Dar este, chiar de bănuți serioși, ceea ce schimbă treaba. Aici imaginea nu mai ține, aici e vorba de buzunare și conturi, iar bizonul arădean nu are treabă cu asta. El trebuie să se arate fericit că se repară treptele din parcul Eminescu, că se poate vaccina în weekend în holul primăriei în cadrul maratonului vaccinării, dacă maratonul Arad-Békéscsaba și înapoi se amână și anul acesta.

  Așa cum se amână toate acțiunile în care e vorba de bani aruncați între fraierii de arădeni, adică pe fereastră dacă ne uităm dinspre conturile și buzunarele personale despre care am vorbit mai sus.

  E mult mai simplu la rondul de seară sau la emisiunea de marți, momente în care, chiar dacă plouă – și ce dacă plouă? – poți vorbi fără șir, nu te oprește nimeni, poți spune ce vor mușchii tăi, că oricum nu vei primi atâtea like-uri ca și predecesorul tău, cel care este în continuare, cel puțin așa se pare, șeful tău de partid.

  E mult mai simplu să desenezi pe asfalt locuri de parcare gratuite pentru scutere și motociclete, chiar direct pe pista de biciclete care oricum nu este omologată nici până acum, deși, după câte ne aducem aminte, s-au cheltuit bani frumoși acolo. Mă rog, acolo și pe lângă. Tot așa și cu pasarela peste Mureș, cea care blochează intrarea din parcul Eminescu pe mal, făcând treptele să pară relicve istorice. Da, acelea care acum se repară, tot sub directa îndrumare a omniprezentului Bibi.

  Și dacă tot veni vorba de bani, ia să vedem cum stăm noi cu fondurile europene. Da, acelea cu care s-au lăudat la TV, dar prin care au reușit să îndatoreze orașul la BERD. Ne-am adus aminte de asta, așa citind ce mai apare prin Special, cam singura publicație cu aducere aminte pe aici.

  E vorba de un nou împrumut de la BERD. Unul care se va vota săptămâna în care intrăm acum, un vot care pune din nou în joc scaunul celui de al doilea viceprimar, inexistent deocamdată. Jocul este chiar fain, merge după brevetul inventat de predecesor și continuat cu aplomb de Bibi: te fraieresc, nu te supăra, cine se supără, rămâne fără halcă, dacă mă lași să te fraieresc destul, poate îți voi împinge sub fund scaunul de viceprimar.

  Dar despre ce este exact vorba, că în materialele de propagandă răsfirate în presa centrală și din rondurile de marți ale lui Bibi nu vom afla.

  E simplu, este vestitul pod peste Mureș, un pod cam mult prea îndepărtat din moment ce oamenii lui Falcă, cu el în frunte, vorbesc de ani de zile de acest pod. Cam de când au terminat pasarela, un alt pod, podeț mai mult, care și-a dovedit până acum inutilitatea. Acesta, despre care Special a scris cu vârf și îndesat, mai are nevoie de vreo 20 de milioane de euro, adică în jur de 100 de milioane de lei. Bani care nu pot fi luați decât cu împrumutul. Nu de alta, dar banii de la europeni și cei din bugetuțu’ local ar ajunge cel mult pentru încă o pasarelă. Și dacă socotim și împrumutul de acum câțiva ani pentru vestita „regenerare urbană”, din care până acum vedem doar molozul, vom realiza încet, dar sigur că orașul nostru este unul care trăiește din plin din datorii în timp ce aceia care ne fraieresc cu voioșie de ani de zile, tot așa.

  Trăiesc adică din banii noștri rămași după ce ei au plătit ratele cu dobânzi ale datoriilor contractate fără minte.

  Și ca să nu credeți că vorbesc prostii când îi fac fără minte, trebuie să vă uitați la proiectul podului cel îndepărtat: nu respectă prevederile UE privind favorizarea transportului ecologic, drept urmare fondurile europene sunt pe măsură.

  Adică, să nu murim proști: în timp ce Bibi vorbește de parcări pentru scutere – inclusiv electrice nu-i așa – care să descongestioneze centrul și să mai reducă din poluare, administrația arădeană se pregătește să mai ceară un împrumut de la BERD de 100 de milioane pentru un pod care nu este conceput în spiritul noilor recomandări de natură ecologică.

  Și atunci, cine-i prostul?

  În mod sigur nu ei, cei pe care îi alegem și îi plătim chiar binișor din impozitele noastre iar ei fac la ce se pricep mai bine în funcție de la ce îi duce capul și cât le permitem noi, cei mereu fraieriți. În mod sigur nici europenii care nu dau bani pe proiecte aiurea sau depășite. Fără să mai vorbim de investiții care nu au nicio fundamentare în afara dorinței unora de a arunca praf în ochii celor care dansează după cum cântă ei. Apropo, de parcări subterane…

  Deci, cine pe cine fraierește?

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu-i vorba de uitare, dar, ca să fim corecți până la capăt, eșecul realizării monumentului nu se datorează exclusiv administrației locale, inclusiv banii plătiți sculptorului fiind din bugetul central.
    Ceea ce însă într-adevăr li se poate imputa este caricatura din fața fostului cinema Dacia.

    +5 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.