luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Departe de Aradul dezlănțuit sau cum e să fii condus cu trei la zero

  de E. Nola | 1 august 2022, 9:12 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  3

  Asta este, de câteva zile urmăresc știrile din Arad doar grație tehnicilor digitale, fie că e vorba de laptop, tabletă sau telefon. Departe și totuși aproape, dacă vreau să par misterios și deștept.

  Acuma, de exemplu, mă pregătesc de finala Campionatului European de Fotbal. Da, ați auzit bine: joacă Anglia cu Germania, o adevărată reeditare a finalei în care Anglia și-a câștigat singurul titlu de campion mondial. Și tot în Anglia s-a jucat și acea finală. Este drept, la băieți, iar acum joacă fetele. Doar așa, pentru adevărații iubitori ai balonului rotund de fotbal – că mai sunt și alte sporturi cu baloane rotunde – vedeta Germaniei numindu-se pe deasupra și Alexandra Popp. Nu, nu e româncă, dar totuși.

  Voi reveni la sfârșitul meciului, până atunci să stabilim că aici la Arad, săptămâna trecută primul gol a venit înaintea fluierului de început, atunci când primăria a făcut publice noile bilete la ștrand și tarifele de închiriere ale diferitelor spații sportive, înainte de toate stadionul von Neuman. Asta ca să nu se zică eventual că avem ceva cu Bibi și cu UTA. Chiar dacă, desigur, avem.

  1 4

  Al doilea gol a fost anunțat în presă, chiar aici la Special, tot înaintea fluierului arbitrului meciului cu Voluntari. Nu se știe încă dacă este de fapt un autogol, e o întreagă discuție aici, cert este că se zvonește ruperea relațiilor dintre club (de UTA vorbim, desigur) și Suporter Club UTA, organizația care în ultimele săptămâni a dus un adevărat război cu cei din conducerea clubului, în frunte cu Alexandru Mészár. E greu de știut acum până unde au ajuns lucrurile, oricum ar fi, noi suntem și vom fi în pierdere. Vorbesc de suporterii utiști și iubitorii de fotbal din Arad care nu sunt neapărat legați de Clubul Suporterilor.

  Și în fine, sămbâta a venit și cel de al treilea gol sub forma înfrângerii fără drept de apel cu FC Voluntari. Nu intrăm în amănunte, nu neapărat rezultatul, ci jocul a fost sub orice critică, cert este că aceste trei goluri, cum vom vedea se leagă și cumva se și presupun, având în vedere ideea neprezentării.

  Să începem cu primul: chiriile umflate la stadion și alte cele. În atmosfera în care Mészár este legat de Falcă, iar Bibarț este considerat de unii o alternativă la Falcă, creșterea semnificativă a chiriilor pentru stadion miroase urât. Având în vedere că suma din buget pentru UTA nu a crescut, ba dimpotrivă, mișcarea de fapt este una de atenționare a vestitului duo, așa cum îi văd cei din Suporter Club. Altfel spus, ar putea fi aici un gol din ofsaid. Iar VAR-ul nu se folosește la asemenea jocuri.

  2 3

  Și care este urmat de un alt gol discutabil și chiar legat de primul, în fond ideea eliminării Suporter Club din UTA confirmă de fapt primul gol, chiar dacă cel de al treilea, cum am stabilit mai sus, s-ar putea dovedi un autogol de fapt. Ceea ce este cert, din păcate, este realitatea că tensiunea declanșată în ultimele săptămâni în jurul UTA-ei poate folosi la mulți, îi poate ajuta în cariera lor politică și de altă natură, dar în mod sigur nu folosește echipei.

  Dovada, cel de al treilea gol: înfrângerea fără drept de apel cu FC Voluntari. Desigur, se pot invoca multe, inclusiv faptul că încă sunt jucători neintegrați în echipă, ideile antrenorului (aflu că este apelat șugubăț Poe, precum scriitorul american care a inventat povestirea de groază și cea polițistă și care a scris vestitul poem Corbul) nu au fost încă integrați în jocul echipei și alte cele de acest gen.
  Numai să nu fie altceva. Nesiguranța din jurul clubului, orice am zice noi și ar zice jucătorii, respectiv năstrușnicul Poe, nu are cum să fie favorabilă performanței sportive. Dimpotrivă, am zice de aici din depărtare, pregătindu-ne să urmărim finala care repetă o finală istorică. Nu zicem nimic deocamdată, suntem, cum am spus, departe de locul unde, în plină vară, este o adevărată dezlănțuire de energii oarecum neorientate sau prost orientate.

  Cel puțin din punctul de vedere al echipei care este la baza întregului scandal. Vom reveni când vom ști mai multe, sperând că Domnul Bibarț nu va motiva creșterea chiriilor cu inflația și cu alte cele, nu de alta, dar se vede până și de aici, din depărtare, că asta este un autogol de toată frumusețea.

  3 3

  Și așa cum v-am anunțat de la început, trecem la fotbal adevărat, chiar dacă este feminin sau poate tocmai de aceea. Wembley-ul este arhiplin, dar, din păcate Alexandra Popp nu s-a refăcut după accidentare, așa că englezoaica Mead poate deveni singura golgeteră a turneului dacă marchează un gol, acum aflându-se cu șase goluri la egalitate cu nemțoaica.

  N-a fost să fie, istoria s-a repetat, Anglia câștigă după 56 de ani un turneu major de fotbal. Tot în prelungiri și tot cu o echipă germană foarte bună căreia i-a lipsit jucătoarea providențială.

  Și așa de încheiere: Uwe Seeler, căpitanul echipei germane din 1966, a murit recent. De fapt chiar în timpul Campionatului European de Fotbal Feminin din Anglia. Înaintea meciului din sferturi, Germania-Austria, amintirea marelui fotbalist a fost punctată cu un moment de reculegere.

  Da, așa este fotbalul adevărat, nu cel care se „joacă” acum la Arad…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Greierele lui Pinnochio

   Domnule Notaros, de data aceasta trebuie să fiu in dezacord in cateva probleme si sa va spun ca incercati sa analizati un meci fiind in afara terenului din multe puncte de vedere. Fara a tine partea cuiva, desi sunt sigur impotriva unei parti, macar pentru motivul ca m-am saturat sa-i tot vad pe aceeasi ”oldboys” incercand sa se dea drept juniori, am sa incerc sa va lamuresc pe marginea catorva ”chestii”.
   Petarda (stiti, petardele fac mult fum, care pot ascunde alte lucruri) aruncata de eternul viitor fost candidat la primarie, referitoare la neacordarea transei a doua din subventia pentru sportul aradean e o minciuna. Dupa cum a recunoscut si o persoana implicata in baschet, cluburile sportive au solicitat, de teama unui posibil ”val X” al pandemiei, alocarea intregii subventii la inceputul anului. Ceea ce s-a si facut, sumele fiind cam aceleasi ca anul trecut. Acum nu s-ar fi pus problema unei ”a doua transe”, ci eventual a unei suplimentari rezultate dintr-o rectificare bugetara. Ca Bilcea incearca sa se faca observat cu astfel de petarde, nu mai miră pe nimeni, dupa cum nu mai mira nici iesirile sale in duet cu ”palarierul” Faur pentru a mai baga cate un bat prin gard la orice lucrare executata in Arad. Pe unele si le asuma, la altele sugereaza existenta unei ”pedale de acceleratie” (de zici ca Faur e primar la… Ciorogarla, nu la Arad!), ma rog, penibilul la patrat!
   In conditiile astea, in care partidul e folosit ca ”arma letala” impotriva ”haiducului” Bibart, e de remarcat apropierea tot mai mare a unei ”factiuni” din partid de ”haiduc”. Se pot recunoaste figuri importante in fotografiile postate de ”haiduc” si se pare ca ”haiducia” tinde sa devina o moda in PNL. Apoi, deloc de neglijat, ”haiducul” trebuie sa administreze ceva ce declara mereu ca nu-i place sa pomeneasca: mostenirea. Intre aceste mosteniri se numara si stadionul, strandul, bazinul de inot, regenerari urbane care au lasat palcuri de garaje/cotete izolate prin tot Aradul. Stiu, multi vor spune ca a fost vice cand s-a creat aceasta mostenire, dar trebuie sa fii cel putin naiv sa n-ai habar cam ce cuvant aveai cand era primar „faraonul” 🙂
   Autogol sau nu, majorarea tarifelor pentru stadion tin, pare stupid, doar de o aritmetica elementara (excelent punctat articolul din Critic!). Pe de alta parte, mult trambitata, de catre eternul Bilcea, schimbare a gazonului se va petrece, se pare, fara cea mai mica interventie a sa.
   Apoi, sa nu uitam, stadionul e al orasului, nu al clubului, care este, se vede din avion, o afacere cat se poate de privata, dar care privata seamana tot mai mult cu o alta conotatie a cuvantului. Pe de alta parte, politica dusa la UTA e una paguboasa pentru Arad si suporteri nu de ieri. Echipa nu joaca mai nimic de multa vreme, inca dinainte de descoperirea ”rahaturilor”. Ce se poate face acum e doar o accelerare a deznodamantului, caci, vorba ceea, ”boala lunga, moarte sigura”. Sa speram ca nu va fi asa, chiar daca, pe cine mira?, Falca se agata disperat de eventualitatea unei mutari a meciului oriunde altundeva, dar nu la Arad. Eu, sincer sa fiu, mi-as dori sa vad finalul meciului pe terenul DNA. Macar sa stim o treaba! Si poate atunci vom putea juca si noi un meci fara offside, autogol sau oldboys pe teren.
   Vacanta placuta, oriunde v-ati afla!

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Mersi, e mai mult o deplasare decât o vacanță, nu exclud să aveți și DVS punctul de vedere mai apropiat de realitate, în fond după informații se pare că știți chestii de bucătărie, însă perspectiva mea este un jurnalistică, adică una care încearcă sintetizarea pozițiilor unilaterale de partid sau grupări din partid, respectiv a părților ”interesate”, chiar dacă mai ”îndepărtată” acum.

    0 voturi
    +1
    -1
    • Greierele lui Pinnochio

     Repet ceea ce v-am mai spus: imi permit, ca observator neutru si dezinteresat, sa fiu cat pot de obiectiv. Subliniez, cat pot. Vorba lui Terentiu: homo sum, humani nihil a me alienum puto. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, ma bucur de ”surse” de la care aflu ”chestii de bucatarie”. Mai mult, le mai si verific (stiti treaba aia cu ”din trei surse”). In plus, nu sunt dependent politic si am doar doi ”sefi”: pe Dumnezeu si… sotia. Poate acesta este si motivul pentru care nu sunt capabil sa fiu… jurnalist. Stiti, mi s-a spus odata o chestie de care chiar sunt mandru: ”Mai, tu ai fi un foarte bun politician. Dar ai principii…” Va imaginati ca mandria mea e legata de partea a doua a afirmatiei 🙂

     +2 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.