miercuri, 22 mai, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Aradul între vechituri și dărâmături

  de E. Nola | 16 aprilie 2024, 8:59 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  13

  Acum câteva zile, la unul din articolele subsemnatului, un comentator se întreba de ce nu se duc candidații la Primăria Aradului la Ocica. La Piața de Vechituri, cum ar veni, locul unde se adună adevărații arădeni în week-end și nu numai. Acolo unde își bea Dani Dascălu cafeaua de sâmbăta în timp ce se introduce în atmosfera arădeană de când e lumea.

  Da, să nu uităm, locația actuală a orașului este piața pe care au organizat-o turcii pe malul drept al Mureșului – clădirea turcească, fostă cea mai veche casă din Arad, din piața Heim Domokos, demolată în 2008, adică în timpul primului mandat al liderului Gheorghe Falcă –, vizavi de fortificația pe care au construit-o, cea înlocuită după plecarea lor de vestita cetate austriacă, cea despre care unul dintre candidați tocmai zicea că e în regulă, s-a rezolvat.

  clădirea turcească, fostă cea mai veche casă din Arad
  Foto: Aradul de Altădată

  Aradul de dinaintea turcilor era mai încolo, mai spre sud, sud-est, tot lângă Mureș, dar cam pe unde e acum Vladimirescu, comuna care azi-mâine se va uni cu orașul și va prelua conducerea treburilor, din moment ce toți cei mai răsăriți din Arad stau mai nou pe acolo.

  Zic de piețe fiindcă da, în acest sfârșit de săptămână s-a dus și Bibi la Ocica.

  AUR a fost de mult, doctorul Wiener acum o săptămână sau două, uite că a venit și rândul lui Bibi. Cu alte cuvinte, comentatorul meu nu a fost prea atent, da, ai noștri mai breji ca ai lor știu cât de importantă este piața pentru arădeni și uite, s-au și dus acum după declanșarea, e drept, încă neoficială, a campaniei electorale.

  Chiar e o întrebare aici, ascunsă și cu dichis: de ce nu s-a dus Bibi în piața cea nouă a Catedralei? Te pomenești că mai așteaptă, că de fapt lucrările nu sunt terminate de tot, finalizate, cum se spune, prin birouri.

  În ceea ce mă privește, eu aștept cu nerăbdarea prezența lui Bibarț la inaugurarea pieței noi din fața catedralei vechi. Că, nu-i așa, este și una nouă la Podgoria. Precizez astea așa cum face doctorul Wiener în videoclipurile sale electorale. Îl înțeleg și pe el, arădean adevărat, ține la denumirile tradiționale ale comunității.

  Dar, cum spuneam, aștept ca actualul primar, încă înainte să devină primar din nou, să ne spună cât a costat pe bune Piața Catedralei. Nici nu știu cum să formulez aici: reconstrucția, modernizarea? Greu de spus, fiindcă dacă te iei în serios, realizezi că nu este niciuna dintre cele pomenite.

  Îl înțeleg că nu prea are el treabă cu asta. Se și vede, de altfel, cel care trecea regulat pe acolo era Lazăr Faur, cel cu pălăria pe ureche, Bibi doar așa, colateral, având în vedere că proiectul e unul vechi, o găselniță dintre cele de demult ale lui Gheorghe Falcă. Cel care de atunci vizionează în piața cea „modernizată” statuia Regelui Mihai. Nu știm încă dacă va fi călare sau în una dintre mașinile sale preferate.

  Regele Mihai în mașină
  Foto: thenorthernecho.co.uk

  Revenind la costuri, să reținem bugetul spre 6 milioane de euro cheltuiți pe ce se vede deja de pe acum în Piața Catedralei. Fără să avansez calcule sau alte cele, spun doar atât: mi se pare cam mult pentru ce s-a făcut acolo. Și am fost reținut.

  Și dacă tot suntem în campanie electorală, să trecem dincolo de sloganele vânturate de dimineața până noaptea târziu pe toate site-urile de socializare, să vedem pe bune, ce ne promite actualul și, așa cum speră el și acoliții, viitorul primar. La Ocica sau prin alte locuri, pe Malul Mureșului, împărțind fluturași și zâmbete care nu-l obligă la nimic.

  Să le luăm așadar pe rând. După ce ne prezintă bugetul exact al cheltuielilor pentru Piața Catedralei, să ne spună: pe când prima parcare subterană în Arad, având în vedere că cea de sub Piața Catedralei s-a pierdut? Iar mai nou, așa cum se vede, când e cazul și ocazia, arădenii mai deștepți și cu pile parchează și în fața clădirii teatrului inaugurat de Franz Iosif.

  Ce se va întâmpla cu Teatrul Vechi? Nu de alta, dar vândut la unguri cu 200 de mii de euro, e în continuare în ruine.

  schele reabilitare teatrul vechi hirschl arad

  Și dacă tot veni vorba, ce se va întâmpla cu cinema Studio, unul dintre primele cinematografe construite în zonă?

  Cinema Studio

  De cinema Mureșul, fostă sală a Hotelului Ardealul, un loc cu o istorie locală deosebită, nici nu mai pomenim, având în vedere că treaba e tot cu ungurii, tot aceia care au cumpărat Teatrul Vechi și de ani de zile o lasă în paragină. Și de la cei care nu te poți aștepta acum la nimic bun, având în vedere situația mai mult decât complicată și tulbure din țara vecină.

  Iar în cele din urmă ajungem și la Cetate. Da, ne-am prins, Domnule primar! După ce ați tăcut mâlc ani la rând, acum, în campanie, vă aruncați în problemă. Ideea este că se va face, se va drege. Problema este că auzim asta de peste 20 de ani, iar Cetatea este tot cum au lăsat-o austriecii.

  Asta ca să nu mai pomenim de Gavrilo Princip, atentatorul de la Sarajevo, deținut o vreme în Cetatea Aradului…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. În problema cetății Vauban și-a asigurat liniștea a zis ca: Armata va munci 3 ani la unitatea din Gai și nici o speranță să se mute în acest răstimp după 3 ani o să spună că pregătește ceva machete și la viitorul ciclu electoral tot miticii vor fi de vină.
   Astea înseamnă să crezi cetățenii o adunătură de idioți pt orice problemă nu se poate, se fofileaza instant ca atunci când te aleargă mistreții în pădure.
   În loc să-și pună cortul în fața biroului lui Ciolacu și să-i spună pana nu rezolvam problema nu plec de aici și dacă îl saltă SPP peste o săptămână să pună cortul din nou dar mai degrabă o să-și monteze cortul înapoi pe dealurile Târnovei.

   +14 voturi
   +1
   -1
  2. Așa zisa,frumoasa piata mare,.,.,.un mare fâs cu iz de sat,curat amenajata,dar tot boschetareala și bețivi va atrage,cat timp sunt „birturi de cartier acolo….exact că în cimisira cum ar fi,sa fie între terasele scumpe rău,și vreo 3birturi de „clochard”…pomi pt umbra,nimic….alimentari,și birturi cu păcănele…asta meritam

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. Este și adevăr aici presărat cu fabulații. Nu stiu de ce…am impresia ca scrieți politic, adică doriți din toți rărunchii să discreditati pe cineva în favoarea altcuiva. Nu mai bine rămăneti jurnaliști echidistanti? Criticați ce trebuie criticat dar nu va sta bine sa fabulati. Cam așa vad eu ca simplu cititor.

   --9 voturi
   +1
   -1
   • Desigur, ca simplu cititor, aveți tot dreptul să credeți ce doriți. Însă ca cititor avizat, e mai greu. Spun așa pentru Dumneavoastră: eu personal nu fac, nu am făcut și nu voi face politică. Dar mă uit în jur și observ efectele celor care fac politică. Iar în momentul în care consider că ceea ce se spune că este, de fapt nu este, atunci spun, respectiv scriu asta. Sper că nu doriți să mă convingeți politic că ”refacerea” Pieții Catedralei nu este o cacialma care aruncă la lada de gunoi imaginea Aradului…

    +17 voturi
    +1
    -1
  4. Cred că proiectul a fost făcut de specialiști și a fost discutat înainte de a începe. Atunci trebuia să vă spuneți părerea. Acum e tardiv. Oricum, față de ceea ce am văzut la Cluj, la noi e lux. Poate se cerea mai mult spațiu verde…în rest…nu știu ce sa zic, nu sunt specialist în domeniu și cred ca nici d- voastră.

   --6 voturi
   +1
   -1
  5. @Dle Nelu, îmi enumerați, vă rog, și mie „specialiștii” care au proiectat și executat Piața Catedralei, și remarcabilul lor CV Profesional, ca să nu mor, și eu, prost, și să pot, ca omu’ simplu, „să mă făloșesc” că asemenea „somități profesionale” și-au lăsat pecetea, pe „micul nostru Târg” ?
   .
   Îmi faceți, vă rog, onoarea cu aceste informații ?
   .
   Eu aș propune chiar și o placa comemorativă cu numele lor, în semn de „multumire” din partea arădenilor…
   .
   Vă mulțumesc anticipat !

   +10 voturi
   +1
   -1
  6. Am trecut astazi pe-acolo…dale fisurate, murdare, mizerii facute de porumbei, produsele de vanzare din piata rusilor expuse pe trotuar, straduta care leaga cele doua foste piete agroalimentare cu spatii absndonate la parter si demisol – un soi de mahala desi in zona sunt cladiri (foste) impunatoare!
   Porumbeii ca si ciorile au impanzit orasul, produc mizerie si disconfort maxim! Stiu ca in multe orase turistice porumbeii se aduna in piata…dar intr-una! Controlat! Investitia de milioane putea sa prevada si sisteme electronice conectate la surse de energie pentru indepartarea pasarilor!
   Ceea ce s-a facut acolo nu reflecta o administratie de gospodari, dimpotriva! O comparatie ciudata dar asta-mi evoca…pe vremuri in cimitire era plin de flori pe mormant, marginile erau inverzite cu plante perene…acum marea majoritate pun capac de beton pentru ca nu mai pot mentine, din varii si justificate motive, mormintele! Asa fac si pseudogospodarii astia…acopera cu beton tot din varii dar nejustificate motive! Desi ar fi mult mai utile posturile de florar, gradinar, peisagist etc. calificati in cadrul departamentelor de spatii verzi care apartin primariei decat directorii si staff-ul semianalfabet dar roind ca musca…in…la miere! 🙂 Reforma institutiilor publice o prioritate!

   +14 voturi
   +1
   -1
  7. Incet, incet ramanem fara istoria Aradului! Nu-i grav! Ca ramanem tot mai putini romani si … unguri si … restul! In curand Voievodatul Transilvaniei va fi condus de … bulibasa! Sau ….. Regele …. de la Lyon! Ca asa a si inceput , tot cu un Regat al Ungariei condus de… de Anjou!

   +6 voturi
   +1
   -1
  8. Din păcate chiciul și construirea unor edifici fara cap e marca înregistrată la Arad, deși atâtea ani cu marele constructor ar fi trebuit ca Oradea sa fie mizilic.
   Mă uitam din întâmplare ieri la emisiunea tv Arad Ghilea show parca se cheamă, invitați Balcea, Wiener si un domn de la psd cred că Trif sau Tripa imi cer scuze daca greșesc.
   Când l-am auzit pe Balcea ca ei ai facut si au dres in Arad ma luat cu amețeală și ca nu sa putut face mai multe ca era guvernare psd ba ca nu ia iubit de la București.
   Când minții așa cu nerușinare nu știu cum mai te tine pământul.
   Mai falconistilor ce vati batut joc de acest oras va spun eu 10 ani cu basescu nasu preedinte jucator nu ați realizat nimic bani europeni numai smecheri cu împrumuturi berd.
   Primul mandat presedintelui cu guvernarea sa la fel va tebuut sa faceti un stadion in 7 ani un pasaj in 12 ani unu in 5 și o strutocamila pasarela ștrand
   La fel împrumuturi berd
   Dintre realizari : Strandul distrus complet, orasul municipiu ajuns sat , borduri schimbate cu trambite si fanfare, banci metianu 7000 euro bucata,fantana arteziana Pădurice nefumctionala.
   Si acum și mostenirea lu bibi de la mafalda de la brad piata mare bani aruncați degeaba din nou .
   Nimic făcut cu cap sa atragi turisti pentru a anima. acest oraș in vreun fel.

   +7 voturi
   +1
   -1
  9. Eu știu ca orice lucrare (chiar și o casă particulara) are un proiectant acreditat, darămite o construcție publică. Jurnaliștii pot obține ușor informația de la primarie. Chiar as fi și eu curios (poate și altii) … cine a proiectat lucrarea aceasta? Dacă a ieșit atât de proasta și de inutilă, după cum reiese din articol și din comentarii.

   --2 voturi
   +1
   -1
  10. @ Dl. Nelu, hai să „n-o mai dâm, atâta, cotită”, că deja devine plictisitor, iar „ingenuitatea” dumitale, patetică…!
   .
   Știm CU TOȚII ce fel de proiectanți și executanți au „gândit” noua Piață a Catedralei : CEI „DE CASĂ”!
   Cei aserviți Administrației și găștii din spatele acesteia.
   Indivizi, fie „profesionalizați” la „apelul bocancilor”, fie cu anumite aptitudini profesionale, dar vânduți politicului și „abonați” la „sponzorizări” din BANUL PUBLIC.
   Aceștia sunt „măreții” proiectanți și executanți au Pieței Catedralei. Numele lor e total nerelevant sau, cel mult, bun de afișat la un „Stâlp al Rușinii arădene”, cu oameni care au făcut mai mult rău Aradului, decât o sută de hoarde de invadatori…
   .
   Asta ca să lâmurim odată subiectul și să nu ne mai tot învârtim ca pisica în jurul cozii !

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.