miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Hotelul Ardealul este vândut, după 2 ani, unei societăți controlate de Guvernul maghiar, cu 5,8 milioane de euro. Primăria Arad a renunțat la dreptul de cumpărare

    de Raluca Medeleanu | 1 martie 2023, 10:27 AM | Administraţie

    1

    Hotel Ardealul (foto: Google Street View)

    După doi ani de când a devenit proprietară a Hotelului Ardealul din municipiul Arad, firma Micro Vision Consult SRL vinde monumentul istoric, iar Primăria Arad a renunțat la dreptul de preempțiune.

    Dreptul de preempțiune înseamnă dreptul de a cumpăra cu prioritate un anumit bun. În cazul de față, fiind vorba despre un imobil înregistrat ca monument istoric cod LMI AR-II-m-B-00558, Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice impune ca vânzarea lui, indiferent dacă este deja aflat în proprietatea unor persoane fizice sau juridice de drept privat să se efectueze exclusiv în condițiile exercitării dreptului de preemțiune ale statului român, prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, „sub sancțiunea nulității absolute a vânzării”.

    Altfel spus, vânzătorii nu pot vinde direct la potențialii cumpărători până nu primesc câte o hotărâre din partea Ministerului Culturii și a Consiliului Județean/ Local prin care instituțiile refuză cumpărarea lui.

    Această hotărâre a fost aprobată în unanimitate de consilierii locali în ședința de marți, 28 februarie.

    Primăria Arad nu s-a opus „șirului” de vânzări

    Excluzând sala de bal – fostul cinema Mureșul (care aparține acum Municipiului Arad), hotelul a fost cumpărat de la omul de afaceri Adrian Mateiaș, în 2019, cu suma de 750.000 euro, de către „Pensiunea Mayumi SRL”. În 2021, Micro Vision Consult SRL a cumpărat apoi hotelul cu 3,5 milioane euro, însă nu pentru a păstra pentru mult timp imobilul, ci mai degrabă ca un soi de intermediar. Special Arad scria în martie 2021 că Micro Vision Consult (firmă cu un singur angajat, din Cluj) s-ar fi angajat chiar din acel an să vândă Hotel Ardealul mai departe, către o societate din Budapesta, controlată tocmai de Guvernul Maghiar: MANEVI Zártkörű Részvénytársaság.

    Dacă pe atunci, informațiile noastre erau că suma cu care s-ar fi făcut următoarea cumpărare ar fi fost aproximativ 6 milioane euro, acum aflăm din proiectul de hotărâre aprobat în ședința din 28 februarie 2023 că suma se ridică la 5,8 milioane euro. Documentul aprobat nu conține detalii referitoare la identitatea cumpărătorului, însă speculăm că planurile au rămas neschimbate. Mai ales că aceste tipuri de vânzări au un „șablon” și prin alte locuri din Transilvania.

    Rămâne însă de văzut ce anume se va întâmpla mai departe cu Hotel Ardealul, care se află într-o avansată stare de degradare. Veștile referitoare la investițiile pe care le face guvernul maghiar în zonă nu sunt pozitive, întrucât România nu și-a dat acordul la nici un nivel pentru ca Ungaria să mai deruleze în Transilvania programe de investiții, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Ca paranteză, tocmai din această cauză rămâne incertă și soarta Teatrului Vechi – un alt monument istoric care se află la ora actuală în proprietatea indirectă a guvernului maghiar.

    Hotel Ardealul, cunoscut în trecut ca Hotelul Crucea Albă, a fost construit în 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, iar în camerele sale au fost cazate de-a lungul timpului mari personalități precum George Coșbuc, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, sau Ady Endre, iar în sala de spectacole au concertat Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, Johannes Brahms, Pablo Casals și soția arădeanului Jacques Faix, cel care avea singura fabrică de piane din Arad.

     

    Citește și:

    MAE: Nu există un acord între Ungaria și România pentru programul de investiții în Transilvania • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Ungurii cumpără Ardealul. Dar vor și Mureșul… • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Cetatea Șoimoș, ferită de ochii SRI-ului, a devenit țintă a Guvernului maghiar, cu incompetența sau complicitatea conducerii Primăriei Lipova

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. De la 750.000 la 5,8 milioane de euro e o diferență de aproape 800%.
      Nu cred ca a fost un boom în piața imobiliară din centrul Aradului de 8 ori în 3 ani și ceva.
      Nici clădirea nu a fost renovată.
      Ce ne face sa credem ca ceva e,, cusut cu ață albă” cum ar spune o vorbă din popor.

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.