luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aproape de final: Piața Catedralei, 24 de milioane de lei pentru betoane între spații verzi și pavaje cu denivelări. Vestea bună e că natura îşi face loc printre pavele

    de Adriana Barbu | 12 aprilie 2024, 8:23 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    20

    E aproape de momentul final şantierul din Piața Catedralei, dar reacţiile arădenilor nu par să indice vreun succes răsunător al celor care au comandat lucrarea de modernizare, cu toate că arădenii au început să aleagă, în aceste zile când temperaturile au trecut cu mult de 20 de grade celsius, ca loc de popas băncile deja montate aici. Spaţiile verzi şi-au făcut şi ele loc, în sfârşit, în noua configuraţie, dar, spre dezamăgirea executivului local şi a susţinătorilor actualei administraţii, deşi zona a devenit mai verde, nu a adus cu sine mai multe laude.

    final Piata Catedralei spatiu verde

    (Brâul de beton dintre spaţiile verzi din Piaţa Catedralei)

    „Asta e tot? Atât s-a făcut pe milioane de lei, s-au făcut nişte brâuri din beton care delimitează spaţiile verzi între ele? Betoanele astea aşa rămân? Şi în rest avem bănci, coşuri de gunoi şi dale?”, ne-a întrebat un arădean venit să vadă cum arată piaţă la momentul la care am trecut şi noi pe acolo pentru poze.

    Mai mulţi copaci au fost deja plantaţi în alveolele dedicate spaţiului verde, dar şi dincolo de brâurile de beton care le străjuiesc, unde a fost montat tot un covor verde, e adevărat de altă calitate decât cel din alveole.

    final Piata Catedralei apa 1

    (Joi se spăla parte din pavajul montat în piaţă)

    Trei zone în care încă se lucrează în Piaţa Catedralei, la final de şantier

    Joi după-masă se mai lucra în trei locuri pe şantierul din Piaţa Catedralei.

    Se lucra la puţinele parcări la sol gândite în acest proiect pe latura pieţei care comunică cu strada Ştefan Cicio Pop.

    Mai apoi, se spăla cu furtunul cu apă imensa zonă pavată, care a luat locul fostei piețe agroalimentare închise, zonă care nu are parte nici de copaci, nici de verdeață, fiind gândită ca un spaţiu gol ce pe viitor ar putea găzdui o posibilă piață volantă, scene și căsuțe.

    Iar un pic mai departe, se repuneau, pentru a câta oară oare?, pavelele din dreptul fântânii în formă de stea, pentru că evident acestea fuseseră prost montate.

    final Piata Catedralei 2

    (A fost scos iar, acum se repune pavajul din vecinătatea fântânii)

    Eroarea care ar fi dus cu siguranţă la crearea de bălţi imense în Piaţa Catedralei e vizibilă cu ochiul liber, dar a fost semnalată de curând şi de Asociaţia Pro Urbe. Într-o postare pe facebook, aceasta indică faptul că „După a 7384-a ridicare și reașezare a pavajului în Piața Catedralei, nivelul fântânii arteziene cumva tot nu a ieșit egal cu cel al zonei. Nu-i bai, vine un domn cu pălărie și la vederea lui pavajul se va repune singur la cota dorită. Doar că fântâna arteziană este cu vreo 5 cm MAI SUS decât restul pavajului din jur!! Prin urmare apa nu se va scurge către centrul fântânii, ci se va prelinge pe pavaj în toate direcțiile. Abia așteptăm pornirea acestei noi capodopere!”

    final Piata Catedralei 3

    (Piaţa Catedralei, pe mai departe o mare de andezit)

    Niciun motiv de laudă pentru lucrările din Piaţa Catedralei

    Nici măcar un singur arădean nu găsește vreun motiv de laudă în comentariile care însoțesc postarea. Cei mai mulți se arată îngroziți de ce a reușit să realizeze firma contractată de Primăria Arad pentru modernizarea Pieței Catedralei şi de cum arată piaţa, de ce au propus proiectanţi aici, de ce au acceptat comanditarii.

    Testele de funcţionare a fântânii arteziene au fost făcute săptămâna trecută la final, moment la care sigur s-a observat că execuţia e total greşită şi aici, aşa că, de câteva zile, pavelele din această zonă sunt scoase pentru a fi repuse la loc după ce patul de nisip de sub e renivelat pentru a se alinia cu restul pieţei.

    „Un dâmb mare. Așa-i toată piața: mijlocul mai sus, marginile jos. La o ploaie mai zdravănă să curgă apa la temelia clădirilor. Asta cred că e explicația”, e unul dintre cele mai triste, dar adevărate comentarii făcute la postarea celor de la Pro Urbe.

    Situația e cu atât mai dureroasă cu cât, timp de un an și trei luni, firma Tehnodomus nu a fost împiedicată de nimeni și nimic, nici măcar de vreme, să execute o lucrare de excepție: Piața Catedralei a fost închisă, circulația mașinilor eliminată, întregul teren pus la dispoziția muncitorilor, iar întârzierile în finalizarea investiţiei nu au fost taxate de nimeni!

    „Tehnodomus a avut la dispoziție întreaga piață, fără restricții. O putea aduce la ce cotă voia, nu avea vreo restricție decât cotele clădirilor din jur. Așa, la ochi, fântâna arteziană este mai sus cu cel puțin 15 cm față de clădirile de pe latura vestică (vis a vis de catedrală) și este categoric cel mai înalt punct al pavajului pieței”, au amintit într-un comentariu şi cei de la Pro Urbe.

    final Piata Catedralei camere video

    (Stâlpii de iluminat, criticaţi de arădeni)

    Invers decât tendinţele actuale în materie de amenajări urbane

    Dar nu e singura postare în care e criticat modul în care au fost executate lucrările aici și modul în care arată acum Piața Catedralei: o lucrare ieftină, venită parcă din secolul trecut, cu gusturi îndoielnice, defel aliniată tendințelor actuale în materie de amenajări urbanistice, folosind materiale depășite și negând soluțiile recomandate deja peste tot în lume, de ani buni, acelea de înlocuire a betoanelor și dalelor cu spații verzi (depavările).

    Arădenii au criticat și băncile și coșurile de gunoi alese, parcă cumpărate în anii 90, stâlpii noi de iluminat care par aduși de la o altă lucrare, defel în armonie cu restul investiţiilor din piaţă, iarba care deja pare uscată pe alocuri, imensa mare de andezit care zilele acestea, cu temperaturi ridicate, te ajută să înţelegi cam cât de cald va fi aici la vară, în condițiile în care arborii plantați acum sunt extrem de firavi și, în următorii 8 – 10 ani, singura care va asigura umbra în imensa Piață a Catedralei e salcia care a supraviețuit lucrărilor de modernizare de aici.

    final Piata Catedralei buruiana

    (Natura îşi spune cuvântul: un pic de verde printre plăcile de andezit)

    Verdele de sub pavelele montate în noua piaţă

    Singura veste pe care o putem considera bună e faptul că spațiul verde se chinuiește să iasă la iveală chiar și de sub pavaj. Pe alocuri, câteva buruieni au supravieţuit repetatelor încercări ale muncitorilor firmei Tehnodomus de a monta cu trebuie pavajul şi a aduce totul la nivel. Printre plăcile de andezit, câteva fire verzi și-au făcut loc în piață, după cum se poate vedea și în poză.

    „Cine/când își asumă recepția?”, e întrebarea firească care îți vine în minte când te plimbi pe șantierul de aici și întrebarea pe care și-au pus-o deja mulți arădeni pe reţelele sociale, în aceste zile, când în Piața Catedralei pare că au loc intervenţiile finale.

    24 de milioane de lei au fost cheltuiți aici din banii arădenilor pentru pavarea pieței, pentru patru zone de iarbă, înconjurate de patru brâuri de beton pe care nimeni nu le-a mai îmbrăcat în nimic, câteva bănci, câțiva stâlpi de iluminat cu camere video montate pe ei, rastele pentru biciclete şi multe coşuri de gunoi. Lipseşte pe mai departe o toaletă publică în zonă, dar cel mai probabil cândva şi aceasta îşi va face apariţia (ar fi a treia din Arad!), dat fiind faptul că e prevăzută în proiect. Unde va fi montată şi cum va arăta aceasta în imensul spaţiu depersonalizat parcă total, rămâne de văzut.

    final PIata Catedralei banci

    (25 de bănci ar trebui să fie montate aici până la inaugurare)

    23 de coşuri de gunoi şi, posibil, 32 de locuri de parcare

    Reamintim cititorilor că în Piața Catedralei, la momentul la care aceasta va fi inaugurată, ar trebui să vedem pe lângă imensa zonă pavată cu andezit – 10.309 metri pătraţi de alei şi zone pietonale, și 25 de bănci, 83 de arbuşti, 6 rastele pentru 64 de biciclete, 3 cişmele, 23 de coşuri de gunoi, o toaletă ecologică, 3.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, peste 60 de arbori, 1.261 de metri pătraţi de străzi şi accese carosabile, 32 de locuri de parcare (375 mp), o fântână arteziană în formă de stea (simbolul Cetăţii Aradului) și un nou sistem de iluminat public.

    Lucrarea de reconversie a Pieței Catedralei a debutat pe 1 noiembrie 2022 și ar fi trebuit finalizată, conform contractului, pe 1 noiembrie 2023, durata execuției fiind stabilită la un an.

    final Piata Catedralei spatiu verde 2

    (Aşa arată aproape de final una dintre zonele dedicată spaţiului verde)

    Proiectul tehnic pentru reamenajarea Pieței Catedralei a fost întocmit de firma timișoreană Atelier Decumanus SRL, contra sumei de 383.537 lei, iar lucrările efective de amenajare a pieței au fost atribuite firmei Tehnodomus în contul a 24 de milioane de lei, la data semnării contractului, firma arădeană fiind cea care a câștigat licitația organizată în 2021.
    Ce a ieșit se vede cu ochiul liber în noua Piață a Catedralei.

    Citeşte şi:

    Piața Catedralei, la nesfârșit. S-a scos pavajul de pe axa Mețianu-Turnul de Apă

    Vestea bună a zilei: a treia oară poate fi cu noroc în Piața Catedralei

    Vestea bună a zilei: avem bănci în Piața Catedralei. Vestea proastă e că… 

    Operațiunea „pune dale, doar ca să le scoți” lovește din nou în Piața Catedralei!

    Piața Catedralei, doar o mare de andezit la 9 zile înainte de termenul de finalizare

    Piața Catedralei, petice pentru o lume nouă, mai bună

    Ce a fost și ce a ajuns proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. ….Pe vremuri,in antebelic si interbelic,spatiul din fata falnicului Cazino,era folosit iarna ca patinoar,toamna se faceau vinoteci pe terasa,cu produse din Podgoria Aradului,vara te incantau seara diverse spectacole(mici),trupe de teatru,formatii de muzica si nu in ultimul rand,se organizau mici targuri traditionale,uneori evenimente culturale sau festivitati urbane…Nu erau uitate nici prezentari de moda chic,ale acelor timpuri
      Toate acestea se petreceau sub protectia unei umbre asigurata de multi pomi..
      Acum de ce nu s-a putut gandi astfel?Macar sa fi rasfoit niste carti,albume cu „Aradul de altadata”,pentru ca sunt destule…

      +13 voturi
      +1
      -1
    2. De pe aceasta platforma se va avea o perspectiva de exceptie asupra a ceea ce a supravietuit Pietei agroalimentare, respectiv Piata Rusilor! Standardul de sec XXI al nostalgicilor sositi de prin imprejmurimile Aradului sa-si etaleze nivelul de educatie si respect! Despre sumele investite aici ca si in Piata Noua si multe alte investitii in santierele ultimilor ani de sorginte liberala puteau “vorbi” institutiile abilitate! Dar nu au facut-o – ele functioneaza prompt si cu manie proletara doar daca ai facut curatenie/reparatie fara autorizatie si te taxeaza penal!

      +10 voturi
      +1
      -1
    3. Tehnodomus avea declarati 122 angajati in 2022, oare care sunt calificarile acestor angajati in afara de cea de impingatori roabe ? La acestia se mai adauga si firme subcontractoare care au 5 – 15 angajati adusi cu tr, acc. 344, angajati care la randul lor sunt fara vreo calificare singurul lucru care ii recomanda fiind acela ca sunt verisori, nepoti, unchi, etc. ai „patronului” firmei si atunci ne miram de calitatea lucrarilor execute in municipiul Arad ? Apropo daca firmele care mulg bugetul Aradului depasind sistematic termenele de executie nu platesc penalizari pentru nerespectarea termenului de finalizare a contractului eu ca cetatean al Aradului in cazul in care nu-mi platesc impozitele la timp de ce sunt penalizat de catre primaria Arad ? Poate prezenta primaria Arad un document din care sa reiasa penalizarea vreunei firme si cuantumul penalizarii ?

      +19 voturi
      +1
      -1
    4. @alexandrion Timișoara a reglementat prin hotărâre de consiliu local, interzicerea participărilor la licitații pe o perioadă de 5 ani a firmelor care au depășit termenele de execuție la lucrări anterioare contractate de municipalitate, pentru investițiile cu bani din bugetul local, deci se poate dar în Arad nu se dorește.
      Intenționat se întârzie lucrările pt ca dacă s-ar finaliza la timp și conform, pretențiile cetățenilor ar crește, așa mai bine să îi țină resemnați și când se face ceva normal să fie prezentat ca extraordinar.

      +15 voturi
      +1
      -1
    5. Cea mai nemulțumită nație dintre toți olahii sunt arădenii olahi!! Nu zic ca uneori mai au și dreptate Darrr la ei cât și la Special nimica, darrrr nimica nuuuu este bine!!! Voi sunteți cei mai buni și deștepți. Coborâți în „arenă” faceți, proiectați ceva, veniți cu arădenii după voi să vă evalueze apoi mai comentați pe aici!!!! Dacă nu se face de ce nuu se face, dacă se face, ahaaaaa, șpagă, prost, etc. Darrr voi cum sunteți…….?

      --19 voturi
      +1
      -1
      • Dacă nu am coborî în „arenă” am publica doar comunicatele trimise de diferite instituții. De proiectat nu avem ce și cum proiecta pentru că nu suntem arhitecți, însă „proiectăm” realitatea pe care mulți au ales să o ignore. Și „dacă tot se face” de ce să nu „se facă bine”? De ce să ne mulțumim cu resturi și cârpeli? Iar arădenii nu sunt „cea mai nemulțumită nație”, sunt „nația cu pretenții la normalitate și calitate”. Cât privește „nimic nu e bine”, mai răsfoiți ziarul nostru…

        +16 voturi
        +1
        -1
    6. Cea mai nesimtita si risipitoare administratie (ca sa nu zic hoata). Administratia PDL. Niste mizerabili, niste neispraviti, inculti, nepriceputi… Iesiti aradenilor la vot si schimati-i!! Aradul a ramas 20 ani in urma, oras doar carpit, dar pradat de clica pdl-ista!!

      +18 voturi
      +1
      -1
    7. @mig29, oare cat de lunga iti este limba băgată in dosul falcosilor si bibistilor?! Esti departe de a înțelege o problema simpla! Da si da , avem dreptul sa criticam tot ce este prost facut , fara nici un aspect placut si pe fff multi bani! Nu noi trebuie sa venim cu soluții si rezolvare a problemelor. Cei care s-au angajat pe bani sa facă acestea sa-si ducă treaba la capat si ca lumea. Noi plătim, sa nu uiti acest lucru ! Toate aceste mizerii sunt plătite de noi, cetățenii Aradului. Si atunci nu este normal sa avem pretenția ca pe banii noștri sa se facă lucrări ca lumea! Dar probabil ca voi si Gașca care a subjugat Aradul de atâția ani nu înțelegeți acest lucru simplu. Sau nici măcar nu va coborâți in infatuarea voastră , sa reflectați la aceste observații!

      +15 voturi
      +1
      -1
    8. Propun ca primar o maimută,tot ce trebuie sa faca doar sa imite lucrurile (bune) care le fac și altii.Dacă vede în Amsterdam un lucru bun,sa-l imite,dacă vede în Budapesta un lucru bun sa-l imite.Deci nivel de inteligenta spre zero,doar sa imite ,și urbea ar arata mult mai frumos.

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.