vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ghid pentru a cumpăra un rotopercutor

    de - | 8 septembrie 2021, 6:59 PM | Advertorial

    0

    Ai nevoie să cumperi un rotopercutor? În acest ghid vom vorbi despre rotopercutoare electrice cu fir pentru bricolaj sau pentru utilizare semi-profesională.

    Prețul unui rotopercutor depinde foarte mult de puterea motorului electric, de ciocanul său mecanic și de calitatea componentelor sale: carcasă, mâner, trăgaci, tijă, roți dințate etc.

    Prin urmare, pentru a-ți fi mai ușor, am clasificat rotopercutoarele în două grupe: putere medie și mare. Dacă locuiești într-un apartament, un burghiu cu putere medie îți va satisface bine nevoile (în majoritatea cazurilor).

    Pe de altă parte, dacă locuiești într-o casă, poate vrei să găurești beton sau piatră. Sau găurești și înșurubezi grinzi și stâlpi groși de lemn, de exemplu, pentru a construi o pergolă în grădină. În consecință, este posibil să fii interesat să cumperi un rotopercutor mai puternic, precum un ciocan rotopercutor.

    Pentru lucrări acasă, un rotopercutor cu două viteze nu este întotdeauna necesar. Rotopercutoarele simple cu o singură viteză sunt mai ieftine, deoarece nu au cutie de viteze mecanică. Cutia de viteze, care este ca o mașină, dar mică, este o componentă scumpă, care influențează foarte mult prețul burghiului.

    Care este avantajul cutiei de viteze? Pinioanele de pe cutia de viteze mecanică permit burghiului să utilizeze mai bine puterea motorului. Energia electrică este transformată eficient pentru a realiza:

    • Mai multă viteză: sacrificarea cuplului (ca la treapta a 5-a dintr-o mașină)

    • Cuplu mai mare: reducerea vitezei maxime (ca în prima treaptă a unei mașini)

    Cu ce este diferit un rotopercutor pentru uz casnic de unul profesional? Pe scurt, diferența fundamentală este că rotopercutorul pentru uz casnic este indicat pentru utilizare sporadică de către pasionații de bricolaj, în timp ce cel profesional este folosit pentru a lucra la instalații, șantiere, renovări etc. Acesta din urmă este mai robust și, prin urmare, este pregătit să reziste la o utilizare intensivă.

    Dacă ești în căutarea unui rotopercutor care să îndeplinească funcțiile de bază, cel mai recomandat este un model cu baterie litiu (reîncărcabilă). Aceste tipuri de rotopercutoare nu au puterea rotopercutoarelor profesionale, dar sunt mai ușoare, mai ușor de manevrat și pot fi utilizate practic pe toate tipurile de suprafețe domestice.

    Dacă ai sarcini mai complexe de făcut sau folosești rotopercutorul des, îți recomandăm unul electric cu putere suplimentară sau cuplu ridicat.

    Tipuri de rotopercutor:

    Rotopercutor fără fir

    Rotopercutoarele fără fir sunt alimentate de o baterie cu litiu și oferă găurire rotativă. Unele au, de asemenea, funcție de înșurubare. Rotopercutoarele cu acumulator pot fi utilizate pentru foraje rotative de mare viteză în majoritatea lucrărilor de acasă, cum ar fi forarea în lemn, pereți interiori și metal. Principalul lor avantaj este autonomia și că le putem folosi oriunde dorim, fără a fi nevoie de o priză.

    Rotopercutor combinat

    Rotopercutoarele combinate au perforator rotativ de tip șurubelniță de mare viteză și ciocan. Funcția de ciocan este cea care diferențiază rotopercutoarele combinate de restul. Acestea pot funcționa pe suprafețe dure pe care cele de viteză nu pot. Dacă vrei să găurești beton, vei avea nevoie de un rotopercutor combinat.

    Un ciocan rotopercutor îți permite să găurești suprafețe dure, cum ar fi betonul. Găurirea rotativă este însoțită de acțiunea ciocanului care permite burghiului să lovească suprafața de mii de ori pe minut și să foreze în suprafețe foarte dure și dense. Un burghiu din carbură de tungsten este recomandat pentru găurirea cu ciocanul.

    Un ciocan rotopercutor se rotește cu aproximativ 3.000 de rotații pe minut. Cele mai multe sarcini de bricolaj la domiciliu și spargerea de pietre moi, cum ar fi calcar, beton ușor sau țiglă, nu reprezintă o problemă pentru acest tip de rotopercutor.

    Atunci când alegi un ciocan rotopercutor, este recomandabil să cauți o putere de aproximativ 700W cu posibilitatea de a regla viteza de rotație a burghiului (între 0 și 300 rpm cel puțin), precum și de a conecta și deconecta modul ciocan.

    Găurirea rotativă este recomandată pentru sarcini de bază de bricolaj, cum ar fi găuri mici în perete pentru a agăța tablouri sau pe suprafețe mai puțin dure, cum ar fi lemnul, metalul sau plasticul. Acestea funcționează printr-o rotație rapidă (în jur de 3.000 rpm) și nu este necesar să utilizezi modul ciocan.

    Mod șurubelniță: rotopercutorul în formă de ciocan vine, de asemenea, cu o funcție de șurubelniță cu viteză redusă și o forță de antrenare mai mare, ideală pentru reglarea șuruburilor și ancorelor.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.