luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Screeningul pentru cancerul colorectal crește semnificativ șansele de vindecare

    de - | 3 aprilie 2024, 7:50 AM | Advertorial

    1

    Un interviu cu Dr. Amelia Uzum, Medic primar Gastroenterologie, Policlinica Arad, Rețeaua de sănătate Regina Maria

    Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer și a doua cauză principală a deceselor provocate de afecțiuni maligne, înregistrate la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Incidența cazurilor este mai mare în țările dezvoltate și se constată o creștere îngrijorătoare a cazurilor de cancer la personale tinere, cu vârsta până în 50 de ani.

    Șansele de vindecare sunt ridicate atunci când leziunile canceroase sunt depistate cât mai devreme, prin proceduri de screening.

    Am analizat într-un interviu cu Dr. Amelia Uzum, medic primar gastroenterolog, factorii de risc care duc la dezvoltarea cancerului colorectal, cum poate fi prevenit prin screening și în ce constă tratamentul.

    Factorii de risc în dezvoltarea cancerului colorectal

    Riscul unei persoane de a dezvolta cancer colorectal poate fi influențat de factori care pot fi modificați și cei care nu pot fi schimbați.

    „Factorii care pot fi controlați sunt regimul alimentar, care ar trebui să fie bogat în fibre vegetale și cât mai sărac în grăsimi și zaharuri, consumul de alcool, fumatul și sedentarismul. Cei care nu pot fi modificați sunt genetici, cu rol în apariția tumorilor sau a stărilor precanceroase – polipii colonici, bolile inflamatorii intestinale”, adaugă Dr. Amelia Uzum.

    Simptomatologia

    Cele mai frecvente simptome care ar trebui să ne indice un control de urgență la medicul gastroenterolog sunt depistarea sângelui în scaun, tulburările de tranzit, durerile abdominale și scăderea ponderală”, menționează Dr. Amelia Uzum.

    Cu toate acestea, este indicat să ne evaluăm regulat starea de sănătate prin proceduri de screening, chiar și când nu avem simptome. De multe ori, până organismul începe să ne trimită semnale de alarmă, cancerul se poate deja răspândi în organism. Prevenția este singura și cea mai puternică armă împotriva acestei afecțiuni severe.

    Simptomele nu trebuie ignorate, chiar dacă acestea nu indică în mod obligatoriu riscul unui diagnostic de cancer.

    Screeningul pentru depistarea cancerului colorectal

    „Cea mai utilă procedură de screening pentru diagnosticarea cancerului este colonoscopia. Pentru completarea diagnosticului, respectiv pentru aprecierea extensiei leziunilor și a prezenței eventualelor metastaze, se apelează la computer tomograf, rezonanță magnetică nucleară, uneori chiar PET-CT. Screeningul prin colonoscopie ar fi util sa înceapă la pacienții cu vârsta între 45-50 ani, cu repetare la 5 ani sau la intervale de timp stabilite în funcție de leziunile depistate la prima colonoscopie efectuată”, precizează Dr. Amelia Uzum.

    Tratamentul

    Strategia terapeutică în cancerul colorectal depinde de localizarea tumorii și extensia în vecinătate sau la distanță a acesteia. Localizarea la nivelul rectului este urmată inițial de radiologie și/sau chimioterapie, din cauza vascularizării bogate de la acest nivel, reducând astfel riscul de metastazare, iar în cazul altor localizări se recomandă tratamentul chirurgical, urmat de chimioterapie în funcție de stadializare”, menționează Dr. Amelia Uzum.

    Timpul este cel mai important aliat al sănătății noastre. Depistarea și tratarea precoce a tumorilor precanceroase cum sunt polipii și bolile inflamatorii intestinale, precum și monitorizarea atentă a evoluției acestora ne cresc semnificativ șansele de a ne bucura de viață o perioadă cât mai îndelungată.

    Este responsabilitatea noastră să ne ascultăm corpul și să acționăm când ceva nu este în regulă. De asemenea, cel mai bun ajutor pe care i-l putem acorda este adoptarea unui stil de viață echilibrat, prin evitarea exceselor de orice fel și încurajarea unui regim alimentar sănătos, mișcare regulată, un somn odihnitor, și activități care ne dau o stare de bine din interior.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == EXCELENT ARTICOL == RESPEKT PT DOAMNA DOCTOR UZUM == ARADUL ORAS ARE 52 MII SUFLETE PESTE 55 DE ANI – PENSIONARI SI SEMI-PENSIONARI DIN CEI CCA 143 MII SUFLETE . == ARTICOLELE MEDICALE SUNT BINE VENITE – SA NU FACETZI ARTICOLE CU DR DOGACICU == SE UITA CU SCARBA LA PACIENTZII DIN PATURILE DE JOS ALE SOCIETATZII .

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.