marþi, 3 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  „Fragmented Echoes” – modulul 7 din Kimæra, la kinema ikon

  de Special Arad | 30 mai 2023, 6:32 PM | Cultură

  0

  Kinema ikon revine cu o nouă expoziție, cu modulul 7 din instalația colectivă kimæra: lucrarea „Fragmented Echoes”, realizată de artiștii Adrian Ganea, Thea Lazar și Flaviu Rogojan.

  Expoziția va fi deschisă miercuri, 31 mai, de la ora 18:00, în sala kinema ikon din Muzeul de Artă (str. Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2-4).

  În „Fragmented Echoes”, un spațiu al nostalgiei și ale promisiunilor uitate se confundă cu societatea contemporană. Pentru această generație de artiști, anii 1990 și 2000 sunt o memorie colectivă modelată de istorii simulate în jocurile video și peisajele lor fantastice, și influențată de hiper-romantizări ale trecutului și ideologii amintite greșit.

  Televiziunea, încă văzută ca singura sursă de informare a lumii „reale” în anii 2000, se situa în contrast puternic cu presupusul naiv teren de joacă al internetului timpuriu. Încălcând granițele dintre cele două lumi, instalația expune narațiuni ficționalizate și politizate pe care le ofereau atât televiziunea cât și jocurile video.

  Prin intermediul antenei de scanare, o tehnologie și un mediu deja depășit, Fragmented Echoes navighează pe frecvențe pierdute, căutând ecouri ale unui trecut recent. Amalgamul de video-uri provine din proiectul colaborativ „Millions of Ruins” al lui Ganea, Lazăr și Rogojan și face referire la impactul pe care un climat media fragmentat îl are asupra percepției și înțelegerii lumii în epoca digitală actuală.

  În frânturile video, artiștii reinterpretează narațiuni fragmentate de la începutul anilor 2000, pornind de la propriile lor amintiri și experiențe din copilărie, și folosesc un limbaj vizual ce a existat înaintea erei fluxului de conținut determinat algoritmic, estetica unui timp în care consumul media era semnificativ diferit.

  Pe măsură ce antena scanează ecourile trecutului, instalația încurajează o perspectivă critică asupra narațiunilor media care ne-au modelat conștiința colectivă și subliniază complexitatea interacțiunilor dintre tehnologie, memorie și percepție în era digitală.

  Proiectul face parte din programul Timișoara 2023 — Capitală Culturală Europeană și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.

  Citește și:

  •  Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023

  •  Un haos viu la Muzeu. Himera kinema ikon evoluează într-un spațiu afectiv și în organe hibride

  •  Sfârșit-AI, himeră (?)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.