duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Filarmonica ne pregătește un nou „Medalion Ludwig van Beethoven”

    de Special Arad | 9 ianuarie 2018, 8:58 AM | Cultură

    0

    Cu uvertura la baletul „Creaturile lui Prometeu”, Concertul nr.1 pentru pian și orchestră în do major op.15 și Simfonia a III-a, „Eroica”, Filarmonica schițează în cea de a doua săptămână a lunii Ianuarie un nou portret Ludwig van Beethoven, dar și un tablou al Vienei de la începutul secolului al XIX-lea, diferit de acela al artei de salon și muzica familiei Strauss.

    „Creaturile lui Prometeu”, partitura care a cules în timpul vieții compozitorului cel mai mare succes de public și al cărei material sonor se regăsește și în paginile finale ale Simfoniei „Eroica”, este prezentă prin numărul ei de debut, uvertura de balet prefigurând și partitura concertantă a serii, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în do major, cea pe care Beethoven a scris-o pentru uzul său ca pianist concertist.

    Medalionul Beethoven este programat în seara de Joi, 11 Ianuarie 2018, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, invitatul orchestrei simfonice dirijate de Dorin Frandeș fiind pianistul Luca Toncian.

    Portret – Luca Toncian
    Luca Toncian s-a născut în 1989 în Cluj Napoca. A început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu prof. Maria Jidav, continuând apoi cu conf. univ dr. Cipriana Gavrișiu. De la 16 ani a studiat la Salzburg, la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum“, pe care a absolvit-o cu excelenţă în 2014 (clasa profesor Cordelia Höfer-Teutsch).

    În timpul studenţiei, a beneficiat un an de o bursă „Erasmus“ la Universitatea de Muzică şi Teatru din München-Germania la clasa profesorului Wolfram Schmitt-Leonardy. A urmat şi un program post-universitar la „Mozarteum“ la clasa profesorului Andreas Groethuysen.

    În prezent este asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Numeroase cursuri de măiestrie i-au inspirat viaţa de muzician, având posibilitatea de a lucra cu pianişti și pedagogi renumiţi, precum: Paul Badura-Skoda, Lory Wallfisch, Sergio Perticarolli, Frank Wibaut, Ninuca Oşanu, Adriana Bera şi alții.

    Experienţa concertistică l-a purtat pe scene naționale si internaționale. Pe lângă numeroase recitaluri solistice şi de muzică de cameră susţinute în Austria, Germania, Elveţia, Spania, Italia şi România, a cântat ca solist cu orchestre simfonice: Sinfonie Orchester Berlin (în sala mare şi sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Berlin), Orchestra Filarmonică a Thailandei (Bangkok), Orchestra Elveţiei de Est, Orchestra Filarmonică din Bad Reichenhall (Germania), Filarmonica Moldova (Iaşi), Filarmonica Transilvania (Cluj Napoca).

    Ca pianist a participat la numeroase concursuri în străinătate, fiind laureat al Concursului Internaţional de Pian Bangkok, Thailanda (2013), al „Premiului Franz Schubert“ San Cristoforo, Italia (2013), al Concursului Internaţional de Pian „Memorial Isidor Bajic“, Novi Sad, Serbia (2008). A câştigat numeroase concursuri organizate în România, fiind recompensat în 2004 cu marele premiu Lira de Aur (Suceava).

    A desfăşurat activităţi muzicale ca membru al unor fundaţii, precum: “Live Music Now” – Salzburg, “Remember Enescu” – Bucureşti, “Sigismund Toduţă” – Cluj-Napoca.

    Bilete de la 10 Lei

    Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

    ORAR CASA DE BILETE
    Casierie – Teatrul Clasic “Ioan Slavici”. Telefon: 0730 643 695

    Luni, Marți 09:00 – 13:00
    Miercuri 13:00 – 16:00
    Joi 10:00 – 12:00
    Joi, Cercul Militar (B-dul Decebal nr. 19) 17:00 – 19:00

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.